• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Koude bietensoep uit Litouwen - Šaltibarščiai

    Bijgewerkt: mrt 2025 · Geplaatst: sep 2019 door Sandra

    Nee, niet meteen wegklikken bij het lezen van de woorden 'koude bietensoep'! Dit is echt heel erg lekker als lunch op een warme dag.

    Naar recept Naar video
    Šaltibarščiai - roze soep uit Litouwen in een wit diep bord. De koude soep is gegarneerd met stukjes gekookt ei en verse dille.

    Ik weet dat het niet heel lekker klinkt en ik zal eerlijk zeggen dat ook niet meteen heel enthousiast was over dit gerecht. Maar mijn Litouwse collega vertelde me dat Šaltibarščiai hét lunchgerecht van Litouwen is en omdat ik het leuk vind om lokale gerechten uit te proberen ging ik toch overstag. En toen: wauw! Wat is dit lekker, in al zijn eenvoud.

    Soep voor de lunch

    In Litouwen is dit een populaire lunch maar je zou hem ook als voorgerecht kunnen serveren. Ik eet 'm ook wel als licht hoofdgerecht. Šaltibarščiai smaakt het beste op een warme dag, als lichte lunch. Deze roze soep doet het trouwens ook heel goed als werklunch of zelfs als picknickgerecht. In een goed afsluitbare pot zoals deze van Mepal, kun je de bietensoep goed meenemen. Neem een ongepeld eitje mee als topping en je bent klaar.

    Šaltibarščiai - roze soep

    Wat een kleurtje hè? Deze foto is overigens niet bewerkt, de bietensoep is echt zo mooi knalroze! Als je de soep een dagje in de koelkast laat staan wordt hij zelfs nóg feller roze. De basis van deze bietensoep is kefir, een zure zuiveldrank die een licht prikkelend gevoel op je tong geeft. Kefir is in de meeste ruim gesorteerde supermarkten wel te vinden, anders vind je het sowieso bij de Turkse supermarkt. Kun je er niet aankomen, dan kun je het vervangen door een halve liter yoghurt en een liter karnemelk. 

    Recept koude bietensoep

    Šaltibarščiai - roze bietensoep uit Litouwen in een kom. De koude soep is gegarneerd met stukjes gekookt ei en verse dille en wordt geserveerd met gekookte aardappelen.

    Naast de kefir heb je voor deze koude bietensoep maar een handvol ingrediënten nodig en wat snijwerk, dat is alles. Echt een fijne, lichte lunch waarmee je meteen een portie groenten binnenkrijgt.

    PS: als je van Litouwse recepten houdt, dan vind je deze cottage cheese pannenkoeken vast ook heel lekker. Nog een populaire lunch daar!

    Recept

    Šaltibarščiai - roze soep uit Litouwen in een wit diep bord. De koude soep is gegarneerd met stukjes gekookt ei en verse dille.

    Koude bietensoep uit Litouwen - Šaltibarščiai

    Deze koude bietensoep (Šaltibarščiai) is hét lunchgerecht van Litouwen. De koude soep met komkommer en bietjes is heerlijk verfrissend en zo gemaakt.
    4.55 van 11 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 5 minuten minuten
    Totale tijd: 10 minuten minuten
    Servings: 6 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • blokrasp
    • koksmes

    Ingrediënten

    • 1 liter kefir
    • 200 gr gekookte bietjes
    • 1 komkommer
    • 20 gr dille
    • 6 eieren
    • citroensap, peper en zout
    • Eventueel voor erbij: gekookte aardappels, zure room
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Kook een paar aardappels gaar als je deze bij de soep wilt serveren. Kook de eieren hard door de eieren aan de kook te brengen en daarna het vuur uit te draaien. Laat tien minuten staan met de deksel op de pan en laat de eieren dan schrikken.
    • Rasp de gekookte bietjes met behulp van een grove rasp. Rasp de komkommer ook grof.
    • Doe de kefir in een pan en roer de komkommer en rode biet erdoor.
    • Hak driekwart van de dille grof, houdt de rest achter voor de garnering. Roer de dille door de soep en breng naar wens op smaak met citroensap, zout en peper. Zet de bietensoep koud weg tot gebruik.
    • Serveer de Šaltibarščiai met partjes ei en eventueel met gekookte aardappels ernaast. Schep naar wens een lepel zure room op de bietensoep en garneer met de rest van de dille.

    Video

    Notities

    Je kunt de koude soep in de koelkast ongeveer drie dagen bewaren.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 190kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwitten: 12g | Vetten: 10g | Zout: 179mg | Vezels: 1g | Suiker: 12g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More lunch

    • Een stapel courgettebrood, van opzij gezien. Het dunne platbrood zorgt voor een grote stapel.
      Courgettebrood
    • Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.
      Palmkool salade met halloumi
    • Een rijkelijk beleg broodje filet americain, gegarneerd met plakjes gekookt ei met mayonaise en tuinkers.
      Broodje filet americain
    • Vegetarische tosti met champignons, tijm en veel kaas. De tosti is schuin doormidden gesneden en de twee helften brood zijn op elkaar gestapeld.
      Vegetarische tosti met champignons

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Elles

      juli 16, 2023 at 4:36 pm

      Is de kefir melk of water?

      Beantwoorden
      • Sandra

        juli 16, 2023 at 8:30 pm

        Hey Elles, ik gebruik melk! Hoop dat de soep je goed smaakt :-)

        Beantwoorden
        • Elles

          juli 16, 2023 at 10:31 pm

          Dank je wel!

          Beantwoorden
      • Ingrida

        augustus 14, 2023 at 8:27 am

        Het is karnemelk, water en klein beetje, zure room 😀👍

        Beantwoorden
    2. Justina

      september 21, 2021 at 8:22 am

      5 sterren
      Ik ben zelf Litouws en maak deze soup vaak. Ik vindt het lekkerder als komkommers in kleine stukjes zijn gesneden en niet geraspt. Wat u heeft vergeten is heel belangrijk ingrediënt: lente ui. Die moeten zeker erbij!

      Beantwoorden
      • Sandra

        september 30, 2021 at 6:01 am

        Hoi Justina, leuk om te horen zeg! Ik vind het persoonlijk lekkerder als de komkommer wordt geraspt, grappig hoe smaken verschillen. Lente-ui lijkt me zeker een lekkere toevoeging. Gebruik je die dan als garnering?

        Beantwoorden
        • Francien Boeve

          april 01, 2024 at 8:59 pm

          Hallo Sandra,
          Op de foto ziet de soep er gepureerd uit i.p.v. dat de bietjes en komkommer geraspt zijn.
          Hoe zit dat?

          Beantwoorden
          • Sandra

            april 01, 2024 at 9:59 pm

            Hoi Francien, ik heb de soep niet gepureerd, je ziet ook nog sliertjes biet in de soep zitten. Maar de vulling is zwaarder dan de kefir dus die zakt wat naar de bodem waardoor je er niet veel van ziet op de foto's!

            Beantwoorden
      • Ingrida

        augustus 14, 2023 at 8:28 am

        En dille, niet ontbreekt 👍😀

        Beantwoorden
        • Sandra

          augustus 14, 2023 at 11:24 am

          Dille is inderdaad echt onmisbaar in dit recept!

          Beantwoorden
    3. Paul

      januari 24, 2020 at 1:30 pm

      Bijzonder recept. Lijkt me wel heel lekker, ga ik keer maken.

      Beantwoorden
      • Sandra

        januari 25, 2020 at 10:30 am

        Leuk Paul! Ben benieuwd wat je er van vindt :-)

        Beantwoorden
    4.55 from 11 votes (10 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.