ontbijt

Cotttage cheese pannenkoeken uit Litouwen

Cottage cheese pannenkoeken

Deze cottage cheese pannenkoeken at ik voor het eerst in Litouwen. Ik was daar op werkbezoek en wilde uiteraard zoveel mogelijk lokale gerechten proeven. Tijdens één van de lunches in Klaipeda (ik deel mijn restauranttips daar later deze week) stonden er Varškės blyneliai op de kaart. Dit zijn dikke pannenkoeken gemaakt van cottage cheese. Heel lekker! Je eet ze met zure room & iets zoets. Dit kan jam zijn, maar ik maakte er zelf een snelle frambozencoulis bij. Een heel lekkere combinaties! Mijn collega maakt deze cottage cheese pannenkoeken vaak voor haar kinderen, maar volwassenen gaan dit ook zeker lekker vinden!

Eiwitrijke cottage cheese pancakes

Doordat er lekker veel eiwit in deze pancakes gaat, vullen ze goed! Per persoon heb je er aan twee tot drie genoeg. In het beslag gaat een heel bakje cottage cheese en ook nog een eitje, dus daar worden de fitgirls onder ons vast blij van. Maar zoals jullie weten behoor ik niet tot de fitgirls, dus roer ik ook nog lekker een schepje suiker tot het beslag ;-) Tip: in Litouwen verkopen ze vele soorten cottage cheese, maar in Nederland heb je meestal niet zoveel keus. Belangrijk is dat de hüttenkäse / cottage cheese zo droog mogelijk is. Soms heb je cottage cheese waar zo’n laagje vocht in staat, giet in dat geval de cottage cheese eerst af voor je deze gaat gebruiken.

Recept cottage cheese pannenkoeken

Voor 2 personen

Voor de pannenkoeken

  • 200 gr cottage cheese
  • 1 ei
  • 1 el suiker
  • 1 tl vanille-extract + extra
  • snufje zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 75-100 gr bloem, plus extra

Voor de frambozen-coulis

Geen zin om coulis te maken? Gebruik dan een lekkere jam!

  • 150 gr frambozen (diepvries)
  • 40 gr suiker
  • Voor erbij: crème fraiche

Zo maak je de eiwitrijke pannenkoeken

  • Laat de cottage cheese eventueel eerst uitlekken als deze heel vochtig is. Doe de hüttenkäse in een kom en klop los met het ei, de suiker, de vanille en het zout.
  • Voeg de bakpoeder toe en 75 gram bloem. Roer goed door. Is het beslag nog te nat, voeg dan nog wat bloem toe, net zolang tot het beslag droog genoeg is (je moet er straks met je handen pannenkoeken van kunnen vormen, dus het mag niet té vochtig zijn, maar je wilt ook geen gortdroge pannenkoeken!)
  • Laat het beslag tien minuutjes rusten en maak ondertussen de frambozencoulis. Doe hiervoor de frambozen met de suiker in een pannetje en laat een minuut of vijf zachtjes koken. Roer goed, als het goed is zijn de frambozen nu ‘weggesmolten’ en heb je een mooie saus vol frambozenpitjes. Je kunt de coulis eventueel zeven, maar zelf vind ik dat niet nodig. Je hebt trouwens waarschijnlijk teveel coulis, maar deze kun je goed bewaren in de koelkast. Lekker voor in de yoghurt!
  • Bestrooi een bord ruim met bloem en zet een extra plat bord klaar met daarop een heel dun laagje bloem.
  • Vorm met je handen nu steeds een pannenkoekje door 1/6 van het deeg vast te pakken en deze aan beide kanten in het bord met bloem te leggen. Als het goed is kun je nu voorzichtig een dik pannenkoekje vormen. Leg de cottage cheese pannenkoek op het dun-bebloemde bord en ga door tot je zes pannenkoeken hebt.
  • Verwarm wat olie in een ruime koekenpan en bak de cottage cheese pancakes aan beide kanten goudbruin.
  • Roer de crème fraiche los met een beetje vanille-extract en serveer deze samen met de frambozencoulis bij de cottage cheese pancakes.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Of laat een berichtje achter in de comments. Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten