• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Mandarijnen curd recept

    Bijgewerkt: jan 2025 · Geplaatst: jan 2023 door Sandra

    Mandarijnencurd is een heerlijk zoet smeersel, lekker op scones of pannenkoeken bijvoorbeeld.

    Naar recept
    mandarijnen curd recept

    Bijna iedereen kent wel lemon curd, maar mandarijnen curd vind ik misschien wel nóg lekkerder. De heerlijke smaak van mandarijntjes doet het echt supergoed in deze zoete curd.

    Mandarijnen-seizoen

    recept met mandarijn

    Natuurlijk is het 't lekkerste om de mandarijnencurd te maken wanneer de mandarijnen in het seizoen - en dus op hun lekkerst - zijn.

    Want hoewel mandarijnen het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn ze in de winter het lekkerste (van november t/m februari).

    Curd maken

    Zelf curd maken is helemaal niet moeilijk, je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig:

    • Boter
    • Suiker
    • Eieren
    • En mandarijnen natuurlijk, in dit geval!

    Vervolgens is het een kwestie van de boter en de mandarijnen in de pan doen en het ei loskloppen met de suiker. Je doet daarna alles in de pan en laat het mengsel indikken.

    Even afkoelen en klaar is je curd! De details staan beschreven in het mandarijn curd recept hieronder.

    Mandarijnencurd bewaren

    curd maken

    Nadat je de curd gemaakt hebt, kun je deze het beste bewaren in een gesteriliseerde pot. Dan blijft je mandarijnencurd lang goed, niet dat je het lang gaat volhouden om het niet op te eten ;-)

    Deze curd is namelijk overal lekker bij! Als vulling voor zoet brood, op pannenkoeken en scones, door de yoghurt.... Ik vind het ook erg lekker als zoet broodbeleg op een geroosterd broodje.

    Weckpot steriliseren

    Om te voorkomen dat de mandarijncurd snel bederft, is het belangrijk dat je het bewaard in een brandschone pot.

    Het steriliseren van een (weck) potje is niet ingewikkeld: Doe het potje in een pan en vul de pan met kokend water tot het potje helemaal onder water staat. Als je een weckpot gebruikt, doe dan ook de rubberen ring erbij in het water.

    Laat dit tien minuten staan en zet de weckpot en de rubberen op een droge, schone theedoek. Laat helemaal afkoelen en vul vervolgens de weckpot met de mandarijnen curd.

    Curd recept met mandarijnen

    mandarijn-curd

    In dit geval maken we mandarijnen curd, maar je zou net zo goed sinaasappel kunnen gebruiken in dit recept. Of grapefruit, voor een curd met een iets bitter smaakje. Maar je kwam hier voor de versie met mandarijn, dus hier komt het recept!

    Recept

    Mandarijnen curd recept: op de achtergrond een glazen pot met curd, op de voorgrond herfstdecoraties en een mandarijn.

    Mandarijnen curd recept - makkelijk zelf te maken

    Een lekkere variatie op de bekende lemoncurd is deze mandarijnencurd. Lekker op pannenkoeken of scones.
    5 van 3 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
    Bereidingstijd: 5 minuten minuten
    Totale tijd: 15 minuten minuten
    Servings: 10 porties (totaal 300 ml)
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • klein weckpotje
    • fijne rasp
    • zeef
    • garde

    Ingrediënten

    • 2 mandarijnen
    • 150 gr boter
    • 2 eieren
    • 125 gr suiker

    Handig om te hebben

    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Rasp de mandarijnen en pers ze daarna uit. Doe het sap en de rasp van de mandarijn in een steelpannetje. Voeg de boter toe en laat dit mengsel op laag vuur smelten.
    • Klop ondertussen de eieren los met de suiker. Giet het boter-mandarijn mengsel door een zeef bij het ei-suiker mengsel zodat de rasp achterblijft, zo krijg je een gladde mandarijnencurd. Je kunt er ook voor kiezen om geen zeefje te gebruiken, dan krijg je een curd met sliertjes mandarijn, ook heel leuk!
    • Meng alles goed door elkaar met een garde en doe het mengsel terug in de steelpan.
    • Breng het mengsel onder constant roeren met een garde aan de kook en laat het ongeveer 2 minuten zachtjes doorkoken, je zult merken dat het mengsel dan dik wordt.
    • Giet de mandarijnencurd in het schone weckpotje, sluit af en laat volledig afkoelen.

    Notities

    Bewaar de mandarijnen curd in een brandschoon potje op een koele, donkere plaats (het hoeft niet in de koelkast).

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 178kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwitten: 1g | Vetten: 13g | Zout: 109mg | Vezels: 0.3g | Suiker: 14g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bakrecepten

    • Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.
      Polentacake met sinaasappel en gember
    • Een uitgewaaierde hoeveelheid zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel met een zeef ernaast.
      Zelfrijzend bakmeel maken met twee ingrediënten
    • Een stukje Oreo ganachetaart op een taartbordje, gegarneerd met rood fruit.
      Ganachetaart met Oreo-bodem
    • Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.
      Pindakaaskoekjes zonder suiker

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Deborah Van den Bergh

      februari 25, 2024 at 2:49 am

      Als de boofschappen in het mandje doe krijg ik ipv mandarijnen en blikje mandarijnen?

      Beantwoorden
      • Deborah Van den Bergh

        februari 25, 2024 at 3:31 am

        En, kan ik ook bananencurd maken op deze manier?

        Beantwoorden
        • Sandra

          februari 25, 2024 at 1:05 pm

          Dat heb ik nooit geprobeerd, maar ik denk eerlijk gezegd niet dat dat lukt. Banaan heeft een heel andere structuur en gaat snel verkleuren. Curd kun je heel goed maken met citrusfruit (citroen, mandarijn, sinaasappel) en met passievrucht of frambozen gaat het ook!

          Beantwoorden
      • Sandra

        februari 25, 2024 at 1:04 pm

        Dat ga ik even laten checken want dat klopt niet, bedankt voor het doorgeven!

        Beantwoorden
    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.