zoet

Mandarijnen curd recept – makkelijk zelf te maken

Mandarijnen curd

Mandarijnencurd is een heerlijk zoet smeersel, lekker op scones bijvoorbeeld. Bijna iedereen kent wel lemon curd, maar mandarijnen curd vind ik misschien wel nóg lekkerder. Natuurlijk is het ‘t lekkerste om de mandarijnencurd te maken wanneer de mandarijnen in het seizoen – en dus op hun lekkerst – zijn. Want hoewel mandarijnen het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn ze in de winter het lekkerste (van november t/m februari). Nadat je de curd gemaakt hebt, kun je deze het beste bewaren in een gesteriliseerde pot. Dan blijft je mandarijnencurd wel een jaar goed, niet dat je het zolang gaat volhouden om het niet op te eten ;-)

Weckpot steriliseren

Het steriliseren van een (weck) potje is niet ingewikkeld: Doe het potje in een pan en vul de pan met kokend water tot het potje helemaal onder water staat. Als je een weckpot gebruikt, doe dan ook de rubberen ring erbij in het water. Laat dit tien minuten staan en zet de weckpot en de rubberen op een droge, schone theedoek. Laat helemaal afkoelen en vul vervolgens de weckpot met de lemon curd.

Recept mandarijnen curd

(voor ca 300 ml) 
  • 2 mandarijnen
  • 150 gr boter
  • 2 eieren
  • 125 gr suiker

Zo maak je de mandarijnencurd:

  • Rasp de mandarijnen en pers ze daarna uit. Doe het sap en de rasp van de mandarijn in een steelpannetje. Voeg de boter toe en laat dit mengsel op laag vuur smelten.
  • Klop ondertussen de eieren los met de suiker.
  • Giet het boter-mandarijn mengsel door een zeef bij het ei-suiker mengsel zodat de rasp achterblijft, zo krijg je een gladde mandarijnencurd. Je kunt er ook voor kiezen om geen zeefje te gebruiken, dan krijg je een curd met sliertjes mandarijn, ook heel leuk!
  • Meng alles goed door elkaar met een garde en doe het mengsel terug in de steelpan.
  • Breng het mengsel onder constant roeren met een garde aan de kook en laat het ongeveerd 2 minuten zachtjes doorkoken, je zult merken dat het mengsel dan dik wordt.
  • Giet de mandarijnencurd in het schone weckpotje, sluit af en laat volledig afkoelen. Bewaar de mandarijnen curd op een koele, donkere plaats (het hoeft niet in de koelkast).

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Of laat een berichtje achter in de comments. Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten