Mandarijnencurd is een heerlijk zoet smeersel, lekker op scones of pannenkoeken bijvoorbeeld. Bijna iedereen kent wel lemon curd, maar mandarijnen curd vind ik misschien wel nóg lekkerder. De heerlijke smaak van mandarijntjes doet het echt supergoed in deze zoete curd.
Mandarijnen-seizoen

Natuurlijk is het ‘t lekkerste om de mandarijnencurd te maken wanneer de mandarijnen in het seizoen – en dus op hun lekkerst – zijn. Want hoewel mandarijnen het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn ze in de winter het lekkerste (van november t/m februari).
Curd maken
Zelf curd maken is helemaal niet moeilijk, je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig:
- Boter
- Suiker
- Eieren
- En mandarijnen natuurlijk, in dit geval!
Vervolgens is het een kwestie van de boter en de mandarijnen in de pan doen en het ei loskloppen met de suiker. Je doet daarna alles in de pan en laat het mengsel indikken. Even afkoelen en klaar is je curd! De details staan beschreven in het mandarijn curd recept hieronder.
Mandarijnencurd bewaren

Nadat je de curd gemaakt hebt, kun je deze het beste bewaren in een gesteriliseerde pot. Dan blijft je mandarijnencurd lang goed, niet dat je het lang gaat volhouden om het niet op te eten ;-)
Deze curd is namelijk overal lekker bij! Als vulling voor vlechtbrood, op pannenkoeken en scones, door de yoghurt…. Ik vind het ook erg lekker als zoet broodbeleg op een geroosterd broodje.
Weckpot steriliseren
Om te voorkomen dat de mandarijncurd snel bederft, is het belangrijk dat je het bewaard in een brandschone pot.
Het steriliseren van een (weck) potje is niet ingewikkeld: Doe het potje in een pan en vul de pan met kokend water tot het potje helemaal onder water staat. Als je een weckpot gebruikt, doe dan ook de rubberen ring erbij in het water.
Laat dit tien minuten staan en zet de weckpot en de rubberen op een droge, schone theedoek. Laat helemaal afkoelen en vul vervolgens de weckpot met de mandarijnen curd.
Curd recept met mandarijnen

In dit geval maken we mandarijnen curd, maar je zou net zo goed sinaasappel kunnen gebruiken in dit recept. Of grapefruit, voor een curd met een iets bitter smaakje. Maar je kwam hier voor de versie met mandarijn, dus hier komt het recept!

Mandarijnen curd recept – makkelijk zelf te maken
Ingrediënten
- 2 mandarijnen
- 150 gr boter
- 2 eieren
- 125 gr suiker
Handig om te hebben
Zo maak je het
- Rasp de mandarijnen en pers ze daarna uit. Doe het sap en de rasp van de mandarijn in een steelpannetje. Voeg de boter toe en laat dit mengsel op laag vuur smelten.
- Klop ondertussen de eieren los met de suiker. Giet het boter-mandarijn mengsel door een zeef bij het ei-suiker mengsel zodat de rasp achterblijft, zo krijg je een gladde mandarijnencurd. Je kunt er ook voor kiezen om geen zeefje te gebruiken, dan krijg je een curd met sliertjes mandarijn, ook heel leuk!
- Meng alles goed door elkaar met een garde en doe het mengsel terug in de steelpan.
- Breng het mengsel onder constant roeren met een garde aan de kook en laat het ongeveer 2 minuten zachtjes doorkoken, je zult merken dat het mengsel dan dik wordt.
- Giet de mandarijnencurd in het schone weckpotje, sluit af en laat volledig afkoelen.
Notities
Voedingswaarden

Nog geen reacties