Mandarijnencurd is een heerlijk zoet smeersel, lekker op scones of pannenkoeken bijvoorbeeld. Bijna iedereen kent wel lemon curd, maar mandarijnen curd vind ik misschien wel nóg lekkerder. De heerlijke smaak van mandarijntjes doet het echt supergoed in deze zoete curd.
Mandarijnen-seizoen


Natuurlijk is het ‘t lekkerste om de mandarijnencurd te maken wanneer de mandarijnen in het seizoen – en dus op hun lekkerst – zijn. Want hoewel mandarijnen het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn ze in de winter het lekkerste (van november t/m februari).
Curd maken
Zelf curd maken is helemaal niet moeilijk, je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig:
- Boter
- Suiker
- Eieren
- En mandarijnen natuurlijk, in dit geval!
Vervolgens is het een kwestie van de boter en de mandarijnen in de pan doen en het ei loskloppen met de suiker. Je doet daarna alles in de pan en laat het mengsel indikken. Even afkoelen en klaar is je curd! De details staan beschreven in het mandarijn curd recept hieronder.
Mandarijnencurd bewaren


Nadat je de curd gemaakt hebt, kun je deze het beste bewaren in een gesteriliseerde pot. Dan blijft je mandarijnencurd lang goed, niet dat je het lang gaat volhouden om het niet op te eten ;-)
Deze curd is namelijk overal lekker bij! Als vulling voor vlechtbrood, op pannenkoeken en scones, door de yoghurt…. Ik vind het ook erg lekker als zoet broodbeleg op een geroosterd broodje.
Weckpot steriliseren
Om te voorkomen dat de mandarijncurd snel bederft, is het belangrijk dat je het bewaard in een brandschone pot.
Het steriliseren van een (weck) potje is niet ingewikkeld: Doe het potje in een pan en vul de pan met kokend water tot het potje helemaal onder water staat. Als je een weckpot gebruikt, doe dan ook de rubberen ring erbij in het water.
Laat dit tien minuten staan en zet de weckpot en de rubberen op een droge, schone theedoek. Laat helemaal afkoelen en vul vervolgens de weckpot met de mandarijnen curd.
Curd recept met mandarijnen


In dit geval maken we mandarijnen curd, maar je zou net zo goed sinaasappel kunnen gebruiken in dit recept. Of grapefruit, voor een curd met een iets bitter smaakje. Maar je kwam hier voor de versie met mandarijn, dus hier komt het recept!


Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!
Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.
Nog geen reacties