Deze pasta met tomaten-courgette saus is één van mijn favoriete pasta-recepten. Snel klaar en toch bomvol smaak!

Ik maakte 'm omdat ik een goede bodem wilde hebben voor een hardloopwedstrijd maar het was zo lekker dat ik er toch weer teveel van at.
Gevolg: de laatste drie kilometer liep ik met pijn in m'n zij! Gelukkig zette ik wel een goede tijd neer, dus geen nare herinneringen aan dit pasta-recept ;-)
Ingrediënten pastasaus met tomaten en courgette
Voor de tomaten courgette saus met pasta heb je nodig:
Pasta - Je kunt verse of gedroogde pasta gebruiken. Zelf ging ik deze keer voor Conchiglie oftewel schelpjes-pasta.
Knoflook en ui - basis smaakmakers voor veel pastarecepten en ook voor deze!
Courgette - een verse courgette is onmisbaar in een tomaten-courgettesaus natuurlijk. Kies een mooi vers exemplaar. Je hoeft 'm niet te schillen.
Pastasaus - Voor dit pasta recept maakte ik gebruik van een pot kant en klare pastasaus. Gebruik natuurlijk jouw favoriete merk. Zelf kies ik het liefste voor saus met zo min mogelijk toevoegingen. Maak je het liever helemaal zelf? Probeer dan eens mijn pastasaus recept uit. Heel makkelijk en een prima basis voor deze pasta!
Italiaanse kruiden - gedroogde Italiaanse kruiden geven veel extra smaak aan de tomatensaus, laat deze dus zeker niet weg. Ik gebruik een mix van tijm, oregano en majoraan.
Rauwe ham - is een heerlijk hartige topping voor dit pastagerecht. liever vegetarisch? Laat dan de ham weg uit het recept. Je kunt deze ook vervangen door wat extra groente: een prei bijvoorbeeld, of champignons.
Parmezaanse kaas - of grana padano zijn heerlijke hartige smaakmakers voor deze pasta.
Basilicum - geeft een ontzettende smaakboost aan het gerecht. Het is echt een aanrader om het toe te voegen.
Dit recept voorbereiden en bewaren
Pastasauzen kun je heel goed in bulk maken, maak gerust een dubbele portie van de heerlijke tomaten courgette saus. Die komt echt wel op! Laat de saus helemaal afkoelen en doe hem in een goed afsluitbaar bakje. Bewaar de saus maximaal twee dagen in de koelkast, of vries hem na het maken in, dan blijft hij maanden goed.
Voor een extra snel resultaat kun je de saus al de dag van tevoren maken en gebruik maken van verse pasta in plaats van gedroogde, die hoef je meestal veel minder lang te koken.
Heb je een restje pasta over? Bewaar het goed afgedekt in de koelkast en eet het de volgende dag als lunch!
Recept

Orechiette met tomaten-courgette saus
Ingrediënten
- 400 gr pasta
- 2 potten pastasaus (tomatensaus, elk ca 350 gr)
- 2 uien
- 4 tenen knoflook
- 2 courgettes
- 2 tl Italiaanse kruiden
- 200 gr rauwe ham
- 15 gr verse basilicum
- 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
Zo maak je het
- Kook de orechiette volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd ondertussen de ui en de knoflook fijn en bak deze op een laag vuurtje in wat olie tot ze glazig worden.
- Snijd de courgettes in kleine blokjes en bak deze enkele minuten mee met de ui en de knoflook, tot ze beginnen te kleuren. Voeg de pastasaus en de Italiaanse kruiden toe en laat het een minuut of tien zachtjes pruttelen.
- Snijd ondertussen de rauwe ham in reepjes en hak de basilicum fijn. Houdt wat blaadjes achter ter garnering. Roer de reepjes ham en basilicum door de pastasaus. Proef even en breng de tomaten-courgette saus indien nodig nog verder op smaak met peper en zout.
- Schep de orechiette op vier borden en verdeel de tomaten-courgettesaus erover. Garneer met geraspte parmezaan en wat extra basilicum.






Eef
Wat een lekker recept heb je ermee gemaakt! Ik vind de orechiette echt zo leuk eruit zien maar wist niet dat het oortjes betekende, weer wat geleerd :)