• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Pasta met tomaten-courgette saus

    Bijgewerkt: mei 2024 · Geplaatst: apr 2017 door Sandra

    Deze pasta met tomaten-courgette saus is één van mijn favoriete pasta-recepten. Snel klaar en toch bomvol smaak!

    Naar recept Naar video
    Tomaten courgette saus met pasta, rauwe ham en basilicum in een kom.

    Ik maakte 'm omdat ik een goede bodem wilde hebben voor een hardloopwedstrijd maar het was zo lekker dat ik er toch weer teveel van at.

    Gevolg: de laatste drie kilometer liep ik met pijn in m'n zij! Gelukkig zette ik wel een goede tijd neer, dus geen nare herinneringen aan dit pasta-recept ;-)

    Ingrediënten pastasaus met tomaten en courgette

    Voor de tomaten courgette saus met pasta heb je nodig:

    Pasta - Je kunt verse of gedroogde pasta gebruiken. Zelf ging ik deze keer voor Conchiglie oftewel schelpjes-pasta.

    Knoflook en ui - basis smaakmakers voor veel pastarecepten en ook voor deze!

    Courgette - een verse courgette is onmisbaar in een tomaten-courgettesaus natuurlijk. Kies een mooi vers exemplaar. Je hoeft 'm niet te schillen.

    Pastasaus - Voor dit pasta recept maakte ik gebruik van een pot kant en klare pastasaus. Gebruik natuurlijk jouw favoriete merk. Zelf kies ik het liefste voor saus met zo min mogelijk toevoegingen. Maak je het liever helemaal zelf? Probeer dan eens mijn pastasaus recept uit. Heel makkelijk en een prima basis voor deze pasta!

    Italiaanse kruiden - gedroogde Italiaanse kruiden geven veel extra smaak aan de tomatensaus, laat deze dus zeker niet weg. Ik gebruik een mix van tijm, oregano en majoraan.

    Rauwe ham - is een heerlijk hartige topping voor dit pastagerecht. liever vegetarisch? Laat dan de ham weg uit het recept. Je kunt deze ook vervangen door wat extra groente: een prei bijvoorbeeld, of champignons.

    Parmezaanse kaas - of grana padano zijn heerlijke hartige smaakmakers voor deze pasta.

    Basilicum - geeft een ontzettende smaakboost aan het gerecht. Het is echt een aanrader om het toe te voegen.

    Dit recept voorbereiden en bewaren

    Pastasauzen kun je heel goed in bulk maken, maak gerust een dubbele portie van de heerlijke tomaten courgette saus. Die komt echt wel op! Laat de saus helemaal afkoelen en doe hem in een goed afsluitbaar bakje. Bewaar de saus maximaal twee dagen in de koelkast, of vries hem na het maken in, dan blijft hij maanden goed.

    Voor een extra snel resultaat kun je de saus al de dag van tevoren maken en gebruik maken van verse pasta in plaats van gedroogde, die hoef je meestal veel minder lang te koken.

    Heb je een restje pasta over? Bewaar het goed afgedekt in de koelkast en eet het de volgende dag als lunch!

    Recept

    Tomaten courgette saus met pasta, rauwe ham en basilicum in een kom.

    Orechiette met tomaten-courgette saus

    Met een pot pastasaus en wat verse groenten maak je in een handomdraai een lekkere pasta met courgette.
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 15 minuten minuten
    Totale tijd: 30 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • kookpan
    • koekenpan

    Ingrediënten

    • 400 gr pasta
    • 2 potten pastasaus (tomatensaus, elk ca 350 gr)
    • 2 uien
    • 4 tenen knoflook
    • 2 courgettes
    • 2 tl Italiaanse kruiden
    • 200 gr rauwe ham
    • 15 gr verse basilicum
    • 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Kook de orechiette volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    • Snijd ondertussen de ui en de knoflook fijn en bak deze op een laag vuurtje in wat olie tot ze glazig worden.
    • Snijd de courgettes in kleine blokjes en bak deze enkele minuten mee met de ui en de knoflook, tot ze beginnen te kleuren. Voeg de pastasaus en de Italiaanse kruiden toe en laat het een minuut of tien zachtjes pruttelen.
    • Snijd ondertussen de rauwe ham in reepjes en hak de basilicum fijn. Houdt wat blaadjes achter ter garnering. Roer de reepjes ham en basilicum door de pastasaus. Proef even en breng de tomaten-courgette saus indien nodig nog verder op smaak met peper en zout.
    • Schep de orechiette op vier borden en verdeel de tomaten-courgettesaus  erover. Garneer met geraspte parmezaan en wat extra basilicum.

    Video

    Notities

    Een restje pasta met saus kun je de volgende dag eten als lunch. Overgebleven saus kun je ook invriezen voor later gebruik.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 617kcal | Koolhydraten: 84g | Eiwitten: 40g | Vetten: 14g | Zout: 1401mg | Vezels: 5g | Suiker: 8g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More pasta

    • Een bord pasta met boursin, halloumi en broccoli. Het bord staat op een roze, geruit servet.
      Pasta met Boursin en halloumi
    • Een bord pasta met chorizo en venkel. De pasta is gegarneerd met rucola en op de achtergrond ligt een gehalveerde citroen.
      Pasta met chorizo en venkel
    • Een bord pasta met kip en champignonsaus.
      Kip met champignonsaus en pasta
    • Een bord met pasta met tonijn, een basilicumplant, uien en knoflook.
      Pasta met tonijn uit blik

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Eef

      april 27, 2017 at 7:07 pm

      Wat een lekker recept heb je ermee gemaakt! Ik vind de orechiette echt zo leuk eruit zien maar wist niet dat het oortjes betekende, weer wat geleerd :)

      Beantwoorden
    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.