sausjes

Basisrecept tomatensaus voor pasta en andere lekkere gerechten

Basisrecept tomatensaus voor pasta

Een goed basisrecept voor tomatensaus is onmisbaar! Want zelf tomatensaus maken is supermakkelijk en het is heel handig om een portie op voorraad te hebben. Je kunt bijvoorbeeld een extra portie maken en deze invriezen. Heel handig als je een keer weinig tijd wilt en toch pasta met homemade saus op tafel wilt zetten. Deze saus is trouwens heel veelzijdig. Natuurlijk kun je hem gebruiken als basissaus om te serveren bij pasta, maar je kunt er ook heel goed een pizzabodem mee insmeren. De saus is ook heerlijk onder een laagje groenten uit de oven. 

Tomatensaus maken: verse tomaten of tomaten uit blik?

Natuurlijk kun je voor je tomatensaus verse tomaten gebruiken, maar eerlijk: wanneer heb jij in Nederland voor het laatst een écht lekkere tomaat gegeten? Misschien ben ik te kritisch, maar meestal vind ik ze erg tegenvallen… In de zomer gaat het soms nog wel, maar zeker in de winter kun je beter kiezen voor bliktomaten. Zelfs de Italianen zweren erbij, en als het goed genoeg is voor de Italianen…. Tomaten uit blik vind ik – voor gebruik in een saus – ook nog eens veel makkelijker in gebruik, immers hoef je alleen maar het blikje even open te trekken en klaar!

Basisrecept tomatensaus voor pasta en andere lekkere gerechten

5 from 1 vote
Course: SausCuisine: ItaliaansDifficulty: Eenvoudig
Voor

2

personen
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

20

minutes
Calorieën

145

kcal

Makkelijke tomatensaus, heerlijk als basis voor pastasaus, of om pizza’s mee te besmeren.

Ingrediënten

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 blik gepelde tomaten

  • 1 tl suiker

  • 1 tl peterselie

  • 1 tl oregano

  • 1 tl tijm

  • 1 tl paprikapoeder

  • eventueel cayennepeper of chilipoeder voor wat pit

Bereiding tomatensaus voor pizza en pasta

  • Snijd de ui en de knoflook fijn en fruit deze even licht aan in wat olie.
  • Voeg de gepelde tomaten toe, plet ze zo goed mogelijk (de staafmixer er even doorhalen kan ook!) en breng op smaak met de kruiden, peper en zout, een theelepeltje suiker en eventueel wat cayennepeper of chilipoeder als je van pittig houdt.
  • Laat de tomatensaus 15-20 minuten pruttelen op een laag vuurtje totdat hij wat is ingedikt.
  • Je kunt de tomatensaus bewaren in een glazen pot (blijft wel enkele dagen goed in de koelkast) maar je kunt hem ook invriezen voor later gebruik.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

1 Comment

  • Reply Ilona

    Zeg San de verse tomaten staan klaar in de koelkast. Was ik net van plan te maken 😉

    16 oktober 2018 at 20:19
  • Reactie achterlaten