• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Ouderwetse hachee maken

    Bijgewerkt: jan 2024 · Geplaatst: nov 2018 door Sandra

    Hachee maken, eigenlijk durfde ik het heel lang niet. Mijn oudtante - die een aantal jaar terug op 94-jarige leeftijd overleed - maakte dit namelijk zó lekker, dat ik me eigenlijk niet durfde te wagen aan een recept voor ouderwetse hachee.

    Naar recept
    Ouderwetse hachee

    Ouderwetse hachee - het recept van mijn oudtante

    Natuurlijk vroegen we elke keer als we bij haar kwamen eten om haar hachee recept, maar je weet hoe dat gaat met ouderwetse recepten: die staan niet op papier.

    Er kwamen dan wel wat aanwijzingen zoals dat je evenveel vlees als uien moet gebruiken, en het laatste half uur ontbijtkoek toe moet voegen aan de hachee, maar daar bleef het dan ook bij.

    We proberen het toch...

    Uiteindelijk heb ik me over mijn schroom heen gezet en een poging gewaagd tot het maken van ouderwetse hachee!

    Toen ik manlief vroeg of dit stoofvlees even lekker was als die van mijn oudtante, zei hij volmondig ja, dus hier is het recept in ieder geval goedgekeurd!

    Hoe maak je hachee?

    Hachee maken is helemaal niet moeilijk! Je braad het vlees aan, en vervolgens fruit je de uien in het bakvet van het vlees. Voeg het vlees weer toe, samen met flink wat water of bouillon, een scheut azijn, laurier en kruidnagels. En dan kan het wachten beginnen. Stoofvlees wordt alleen lekker als je het écht lang laat stoven. In het recept staat 2,5 uur, maar langer mag ook!

    Ingrediënten voor ouderwetse hachee

    Om dit recept te maken heb je nodig:

    De ingrediënten om ouderwetse hachee te maken, uitgestald op een lichtroze marmeren ondergrond. Bij elk ingrediënt staat met tekst vermeld wat het is.
    • Riblappen - de basis van dit recept is een goede kwaliteit vlees, dus gebruik vlees van de slager. Als alternatief voor riblappen kun je ook runderlappen, braadlappen of sukade gebruiken. Door het vlees te bestuiven met wat bloem zorg je dat het mooi bruin kan aanbraden in de pan, dit geeft veel extra smaak aan het gerecht.
    • Uien - hebben ook een groot aandeel in de smaak van dit gerecht. Ik gebruik het liefst grote, gele uien voor hachee.
    • Bouillon (of water) - je kunt het vlees en de uien gaar stoven in water (eventueel met een bouillonblokje) maar voor de meeste smaak gebruik ik een goede kwaliteit runderbouillon.
    • Gedroogde blaadjes laurier en kruidnagelen geven een karakteristieke smaak aan het gerecht en een scheut azijn maakt het vlees malser.
    • Ontbijtkoek - een opvallend ingrediënt in dit hachee recept! Het geeft het stoofvlees een zoetje en bindt de saus een klein beetje.

    Wat serveren bij hachee?

    Wij eten zelf meestal gekookte aardappels of aardappelpuree bij grootmoeders hachee, maar frietjes zijn er ook erg lekker bij. Mét een klodder mayonaise, heerlijk! Hachee met rijst is ook een klassieke combinatie die altijd lekker is. Qua groenten past ouderwetse rodekool met appeltjes hier perfect bij.

    Veelgestelde vragen

    Hoe krijg ik mijn hachee vlees zacht?

    Doe een scheut azijn bij het water, dit zorgt ervoor dat het vlees malser wordt.

    Waarom zou ik ontbijtkoek toevoegen aan hachee?

    Ontbijtkoek zorgt voor een zoet accent in het gerecht en zorgt ook voor een beetje binding van de saus.

    Welk vlees kan ik het beste gebruiken voor het maken van hachee?

    Ik gebruik zelf bij voorkeur riblappen. Runderlappen, braadlappen of sukade kun je ook goed gebruiken in dit recept.

    Tips voor het maken van ouderwetse hachee

    Een paar laatste handige tips waardoor jouw hachee nóg lekkerder wordt:

    • Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is voor je het gaat aanbakken
    • Net als veel andere stoofpotten is ook grootmoeders hachee de volgende dag nóg lekkerder, maak het dus gerust een dag van tevoren
    • Je kunt de helft van de bouillon vervangen door bier, dat is ook erg lekker! Gebruik een donker biertje.

    Hachee van oma maak je het beste in een goede braadpan. 

    Hachee invriezen

    Dit stoofvlees moet behoorlijk lang pruttelen, dus maak gerust direct een dubbele portie. Je kunt de hachee namelijk prima invriezen. Laat het vlees volledig afkoelen en doe het in een goed afsluitbaar bakje. Dan kun je het invriezen en blijft het nog maandenlang goed. Als je het weer gaat opwarmen, is het wellicht nodig om er weer wat extra warm water bij te doen.

    Recept

    Ouderwetse hachee in een diep bord, gegarneerd met laurier.

    Ouderwetse hachee maken

    Ouderwets recept voor hachee, lekker met aardappels, rijst of frietjes
    4.13 van 101 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 25 minuten minuten
    Bereidingstijd: 2 uur uur 30 minuten minuten
    Totale tijd: 2 uur uur 55 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • braadpan

    Ingrediënten

    • 1 kg riblappen
    • 1 kg uien
    • 1 el bloem
    • 500 ml rundvleesbouillon
    • 1 scheut azijn
    • 4 blaadjes laurier
    • 4 kruidnagels
    • 2 plakken ontbijtkoek

    Voor erbij

    • 1 kg gekookte aardappels (je kunt ook rijst of friet nemen)
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Laat het vlees op kamertemperatuur komen en snijd het in blokjes. Meng met de bloem en wat peper en zout. Schud alles goed om zodat de blokjes vlees licht bestoven zijn met bloem.
    • Verhit een flinke klont boter in een braadpan en braad het vlees aan alle kanten mooi bruin. Doe dit eventueel in porties als je pan niet zo groot is en giet eventueel vocht tussendoor af. Het vlees moet echt bruin bakken, niet sudderen. Haal het vlees weer uit de pan.
    • Snijd ondertussen de uien in halve ringen en fruit deze aan in het braadvet tot ze glazig zien. Doe het vlees weer bij de uien.
    • Voeg nu 500 ml warm water toe, samen met een scheut azijn, de laurierblaadjes en de kruidnagelen. Naar wens kun je ook nog een runderbouillon blokje toevoegen. Roer alles goed door en doe het deksel op de pan. Stoof de hachee ongeveer twee uur. Roer af en toe door om aanbakken te voorkomen.
    • Snijd de ontbijtkoek in stukken en voeg deze toe aan de hachee. Laat nog een half uurtje doorpruttelen en serveer de hachee met gekookte aardappels, aardappelpuree, frietjes of rijst.

    Notities

    Dit recept is voor een flinke portie, 4-5 personen kunnen ervan eten. Is het teveel? Je kunt de hachee prima invriezen voor later. In de koelkast blijft het ook nog ongeveer 2 dagen goed.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 930kcal | Koolhydraten: 67g | Eiwitten: 51g | Vetten: 51g | Zout: 193mg | Vezels: 10g | Suiker: 13g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More vlees

    • Een hazen stoofpotje in een bord in een rijke, donkere saus met wortel.
      Hazen stoofpotje (Hazenpeper)
    • Een hazenrug omwikkeld met spek en gegarneerd met verse kruiden, ligt op een bord met een vleesbestek ernaast.
      Hazenrug
    • Een ovenschotel met Italiaanse gehaktballetjes: met mozzarella gevulde balletjes gehakt in een tomatensaus. De schotel is gegratineerd met kaas en gegarneerd met verse basilicum.
      Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
    • Een plankje met daarop drie Schotse eieren (gehaktballen gevuld met een gekookt ei), waarvan één gehalveerd.
      Schotse eieren

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Ap Oost

      oktober 16, 2025 at 3:43 pm

      Heerlijk (op zijn Drents : siepelhachee) Ik neem in plaats van stoof vlees kippendijen vlees.
      De kook en pruttel tijden worden wat korter en ik doe er voor het laatste half uur de aardappelen bij in. Gewoon lekker eten.

      Beantwoorden
      • Sandra

        oktober 20, 2025 at 8:37 pm

        Wat een lekkere variatie zo met kip Ap!

        Beantwoorden
    2. Jennie Van Der Schaaf

      oktober 08, 2025 at 10:35 am

      Het echte oma recept heb ik even gemaakt maar heb er wel Het einde ander in veranderd zoals jullie er ontbijtkoek in doen doe ik er dus altijd appelstroop erdoorheen en ook dat maakt het een beetje zoeter heerlijk

      Beantwoorden
      • Sandra

        oktober 08, 2025 at 11:35 am

        Dat is inderdaad ook zeker een optie Jennie, lekker!

        Beantwoorden
    3. A.W.P.J Franken

      november 18, 2023 at 10:55 pm

      Super lekker. Kleine aanpassing:
      Maïzena, i.p.v. ontbeitkoek en 3 tl. Buisman er door roeren.

      Beantwoorden
      • Sandra

        november 19, 2023 at 2:30 pm

        Wat een goede variatie, ik kan me voorstellen dat de smaak van Buisman een beetje overeenkomst met die van ontbijtkoek. Lekker!

        Beantwoorden
    4. F.H.

      maart 12, 2023 at 5:29 pm

      1 ster
      wat een komplete flop. hachee met een klodder mayonaise. Bezopen en eten met rijst Belachelijk. Gewoon vlees en veel uien met laurier blaadjes en kruidnagelen. peper zout en flink bruin aanbraden en daarna met wat water laag zetten enkele uren laten pruttelen beetje aanmaken met bloem/maizena.
      Aardappels koken
      rode kool met appeltjes er bij ( goeie kwaliteit Hak) en dan met z,n allen dr..an

      Beantwoorden
      • Sandra

        maart 13, 2023 at 4:23 pm

        Zo kan het uiteraard ook, dat is ook heerlijk. Ik heb altijd geleerd dat aardigheid niets kost en dat je andere mensen in hun waarde moet laten, ook als je van mening verschilt. Daar laat ik het bij, fijne dag nog!

        Beantwoorden
      • E. Reiss

        mei 11, 2023 at 4:02 pm

        Dat is zo ongelooflijk lekker: hachee met gebakken aardappelen of frietjes met flink wat mayonaise. Maar met gekookte aardappelen en rode kool is het ook superlekker!
        Ik ga je recept nu uitproberen. Dankjewel alvast Sandra!

        Beantwoorden
        • Sandra

          mei 13, 2023 at 8:01 pm

          Jaaa, daar kan weinig tegenop hè? Ik hoop dat het recept goed heeft gesmaakt, laat je het me weten?

          Beantwoorden
      • Fiep

        januari 27, 2025 at 2:17 pm

        4 sterren
        Gezellig dat je erbij bent F.H.!

        Beantwoorden
        • Sandra

          januari 27, 2025 at 9:10 pm

          Haha, niet echt een gezellige reactie inderdaad... Gelukkig vindt verder iedereen dit recept lekker!

          Beantwoorden
    5. Niet Kuijper

      december 30, 2022 at 7:48 pm

      Dank je wel Sandra! Was volgens zegge, HEERLIJK. Voor de eerst heb ik Hachee gemaakt en is zoals thuis.

      Beantwoorden
      • Sandra

        december 31, 2022 at 2:16 pm

        Wat een geweldig compliment zeg, dankjewel! Hopelijk gaat het recept vaker op tafel komen, fijne jaarwisseling!

        Beantwoorden
    6. Raymond Löhmer

      december 05, 2022 at 6:33 am

      5 sterren
      Erg goed en authentieke smaak. Ipv een deel van het water gebruik ik een combi van bruin bier en bouillon (+water en azijn).

      Beantwoorden
      • Sandra

        december 05, 2022 at 8:34 pm

        Wat leuk om te horen Raymond, dankjewel voor je reactie!! Wat lekker om het op die manier te maken, dat ga ik ook eens proberen! Stoofvlees en bier zijn sowieso een geweldige combinatie!

        Beantwoorden
    7. Mieke

      november 07, 2022 at 8:55 am

      5 sterren
      Een recept zoals mijn overleden moeder en ik alweer enkele jaren maken .Ik zet mijn gietijzeren pan in de oven en dan is er bijna geen omkijken meer na.

      Beantwoorden
      • Sandra

        november 07, 2022 at 7:38 pm

        Wat mooi, een recept met een dierbare herinnering! Slim om het in de oven te maken, dat is inderdaad helemaal makkelijk!

        Beantwoorden
    8. N. Wagner

      oktober 18, 2022 at 8:59 am

      In een woord: HEEEEEERLIJK!!!!!
      Geserveerd met eigen gemaakte frietjes mmmm om je vingers bij af te likken.
      Dank je wel voor dit recept!!

      Beantwoorden
    9. Peter

      juni 06, 2022 at 1:37 pm

      5 sterren
      Hachee is altijd super lekker, ook ik voeg een runderboulion blokje aan toe en ook een lekker donker biertje en appelstroop. Wij gaan het vanavond eten met rijst. Als er nog over is is dat ook echt mega lekker met Krul patat. Het recept heeft weer geholpen voor de basis.
      Ik maak het zelf in een Dutch oven op de BBQ. Ruikt de hele tuin meteen heerlijk.

      Beantwoorden
      • Sandra

        juni 06, 2022 at 3:51 pm

        Het is ook wel echt weer voor hachee vandaag! Jouw variant klinkt heel lekker, inspireert me weer om eens te gaan experimenteren met mijn eigen recept. Geniet ervan!

        Beantwoorden
        • Germt

          december 03, 2022 at 7:49 pm

          Peter heeft idd gelijk met het variant 'donker biertje'.
          Mer deze keuze van recept is het uitermate gunstig om tijdens het proces ook Smakelijk te genieten van een trappist!
          Hulde

          Beantwoorden
          • Sandra

            december 09, 2022 at 7:50 pm

            Haha dat is sowieso een goed idee natuurlijk ;-)

            Beantwoorden
    10. Stefanie

      april 14, 2022 at 12:32 pm

      Ik wil dot recept maken
      Een vraag kan ik de ontbijt koek weg laten of vervangen voor iets anders?

      Ik zie bij alle reacties rundvleesboulion erbij doen maar waarom zou je dat erbij doen?

      Beantwoorden
      • Sandra

        april 14, 2022 at 1:12 pm

        Hi Stefanie, leuk dat je de ouderwetse hachee wilt gaan maken! Je kunt de ontbijtkoek zeker weglaten. Het maakt het gerecht iets zoeter en bindt het een klein beetje, maar het kan ook zonder hoor. Je kunt dan het gerecht op het einde nog wat binden door een beetje maizena toe te voegen, mocht de saus iets te vochtig zijn. Het is inderdaad zeker een optie om rundvleesbouillon te gebruiken in plaats van water, of een bouillonblokje toe te voegen aan het water. Dit kan extra smaak toevoegen. Zelf doe ik dit nooit, ik vind dat het gerecht zó al genoeg smaak heeft, maar dat is heel persoonlijk. Het kan natuurlijk wel!

        Beantwoorden
    11. Willie Tetteroo

      maart 18, 2022 at 1:30 pm

      Ik ga vanavond dit recept uitproberen. Ik hou je op de hoogte

      Beantwoorden
      • Sandra

        maart 21, 2022 at 7:53 pm

        Leuk Willie! Ik hoop dat het heeft gesmaakt!

        Beantwoorden
    12. Bassie

      december 13, 2021 at 11:04 am

      5 sterren
      Heeeerlijk recept....
      Ik heb er inderdaad ook een rundvleesboulion blokje bij gedaan , puur uit het afkijken van hoe mijn
      Pa het vroeger maakte !!!
      Heeeerlijk gegeten en zeker om veel vaker te maken .
      Smakelijk allemaal ......

      Beantwoorden
      • Sandra

        december 16, 2021 at 2:53 pm

        Superleuk om te horen zeg!!

        Beantwoorden
    13. Lies

      augustus 09, 2021 at 6:24 pm

      5 sterren
      De keuken ruikt heerlijk als de pan opstaat. Wat een heerlijk recept. Met toevoeging van een rundvleesbouillonblokje door het warme water. Morgen lekker smullen met gekookte aardappelen, rode kool en appelmoes. Dank je wel voor het delen.

      Beantwoorden
      • Sandra

        augustus 14, 2021 at 2:05 pm

        Hmmm, dat klinkt heerlijk Lies! Ik hoop dat jullie ervan hebben genoten.

        Beantwoorden
    14. Elizabeth

      augustus 07, 2021 at 6:13 am

      5 sterren
      In één woord ZALIG! Ik maak dit recept regelmatig want mijn zoon is er gek op. Zijn reactie was ook zoooo lekker gemaakt die hachee en vertelde hem en liet zien waar ik het vandaan had.Dank je voor dit heerlijke recept.

      Beantwoorden
      • Sandra

        augustus 07, 2021 at 7:48 am

        Wat een lieve reactie Elizabeth, daar doe ik het voor! Ook zo leuk om te horen dat je zoon er zo van heeft gesmuld :-)

        Beantwoorden
    15. Pien Verburg

      mei 05, 2021 at 1:06 pm

      4 sterren
      Wij aten vroeger nooit hachee. Mijn moeder maakte het recept met prei ipv uien. Ik doe dat nu nog steeds. Met dezelfde overige ingrediënten, maar zonder ontbijtkoek. Aan het eind binden met maizena. Opdienen met gekookte aardappelen.
      Wanneer ik runderlapoen stoof, doe ik er wèl ontbijtkoek door.

      Beantwoorden
      • Sandra

        mei 05, 2021 at 1:08 pm

        Hoi Pien, dat klinkt ook super lekker zeg, moet ik zeker eens proberen!

        Beantwoorden
    16. Annie

      oktober 02, 2019 at 9:11 am

      Dit is inderdaad het ouderwets recept van hachee.
      Ik doe er zelf nog wat peper ,zout en een rundvleesboulion blokje bij.
      Wil je het helemaal goed doen , dan eet je dit gerecht met rode kool en aardappelen.
      Eet smakelijk.

      Beantwoorden
    4.13 from 101 votes (92 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.