Hachee maken, eigenlijk durfde ik het heel lang niet. Mijn oudtante - die een aantal jaar terug op 94-jarige leeftijd overleed - maakte dit namelijk zó lekker, dat ik me eigenlijk niet durfde te wagen aan een recept voor ouderwetse hachee.

Ouderwetse hachee - het recept van mijn oudtante
Natuurlijk vroegen we elke keer als we bij haar kwamen eten om haar hachee recept, maar je weet hoe dat gaat met ouderwetse recepten: die staan niet op papier.
Er kwamen dan wel wat aanwijzingen zoals dat je evenveel vlees als uien moet gebruiken, en het laatste half uur ontbijtkoek toe moet voegen aan de hachee, maar daar bleef het dan ook bij.
We proberen het toch...
Uiteindelijk heb ik me over mijn schroom heen gezet en een poging gewaagd tot het maken van ouderwetse hachee!
Toen ik manlief vroeg of dit stoofvlees even lekker was als die van mijn oudtante, zei hij volmondig ja, dus hier is het recept in ieder geval goedgekeurd!
Hoe maak je hachee?
Hachee maken is helemaal niet moeilijk! Je braad het vlees aan, en vervolgens fruit je de uien in het bakvet van het vlees. Voeg het vlees weer toe, samen met flink wat water of bouillon, een scheut azijn, laurier en kruidnagels. En dan kan het wachten beginnen. Stoofvlees wordt alleen lekker als je het écht lang laat stoven. In het recept staat 2,5 uur, maar langer mag ook!
Ingrediënten voor ouderwetse hachee
Om dit recept te maken heb je nodig:
- Riblappen - de basis van dit recept is een goede kwaliteit vlees, dus gebruik vlees van de slager. Als alternatief voor riblappen kun je ook runderlappen, braadlappen of sukade gebruiken. Door het vlees te bestuiven met wat bloem zorg je dat het mooi bruin kan aanbraden in de pan, dit geeft veel extra smaak aan het gerecht.
- Uien - hebben ook een groot aandeel in de smaak van dit gerecht. Ik gebruik het liefst grote, gele uien voor hachee.
- Bouillon (of water) - je kunt het vlees en de uien gaar stoven in water (eventueel met een bouillonblokje) maar voor de meeste smaak gebruik ik een goede kwaliteit runderbouillon.
- Gedroogde blaadjes laurier en kruidnagelen geven een karakteristieke smaak aan het gerecht en een scheut azijn maakt het vlees malser.
- Ontbijtkoek - een opvallend ingrediënt in dit hachee recept! Het geeft het stoofvlees een zoetje en bindt de saus een klein beetje.
Wat serveren bij hachee?
Wij eten zelf meestal gekookte aardappels of aardappelpuree bij grootmoeders hachee, maar frietjes zijn er ook erg lekker bij. Mét een klodder mayonaise, heerlijk! Hachee met rijst is ook een klassieke combinatie die altijd lekker is. Qua groenten past ouderwetse rodekool met appeltjes hier perfect bij.
Veelgestelde vragen
Doe een scheut azijn bij het water, dit zorgt ervoor dat het vlees malser wordt.
Ontbijtkoek zorgt voor een zoet accent in het gerecht en zorgt ook voor een beetje binding van de saus.
Ik gebruik zelf bij voorkeur riblappen. Runderlappen, braadlappen of sukade kun je ook goed gebruiken in dit recept.
Tips voor het maken van ouderwetse hachee
Een paar laatste handige tips waardoor jouw hachee nóg lekkerder wordt:
- Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is voor je het gaat aanbakken
- Net als veel andere stoofpotten is ook grootmoeders hachee de volgende dag nóg lekkerder, maak het dus gerust een dag van tevoren
- Je kunt de helft van de bouillon vervangen door bier, dat is ook erg lekker! Gebruik een donker biertje.
Hachee van oma maak je het beste in een goede braadpan.
Hachee invriezen
Dit stoofvlees moet behoorlijk lang pruttelen, dus maak gerust direct een dubbele portie. Je kunt de hachee namelijk prima invriezen. Laat het vlees volledig afkoelen en doe het in een goed afsluitbaar bakje. Dan kun je het invriezen en blijft het nog maandenlang goed. Als je het weer gaat opwarmen, is het wellicht nodig om er weer wat extra warm water bij te doen.
Recept
Ouderwetse hachee maken
Ingrediënten
- 1 kg riblappen
- 1 kg uien
- 1 el bloem
- 500 ml rundvleesbouillon
- 1 scheut azijn
- 4 blaadjes laurier
- 4 kruidnagels
- 2 plakken ontbijtkoek
Voor erbij
- 1 kg gekookte aardappels (je kunt ook rijst of friet nemen)
Zo maak je het
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen en snijd het in blokjes. Meng met de bloem en wat peper en zout. Schud alles goed om zodat de blokjes vlees licht bestoven zijn met bloem.
- Verhit een flinke klont boter in een braadpan en braad het vlees aan alle kanten mooi bruin. Doe dit eventueel in porties als je pan niet zo groot is en giet eventueel vocht tussendoor af. Het vlees moet echt bruin bakken, niet sudderen. Haal het vlees weer uit de pan.
- Snijd ondertussen de uien in halve ringen en fruit deze aan in het braadvet tot ze glazig zien. Doe het vlees weer bij de uien.
- Voeg nu 500 ml warm water toe, samen met een scheut azijn, de laurierblaadjes en de kruidnagelen. Naar wens kun je ook nog een runderbouillon blokje toevoegen. Roer alles goed door en doe het deksel op de pan. Stoof de hachee ongeveer twee uur. Roer af en toe door om aanbakken te voorkomen.
- Snijd de ontbijtkoek in stukken en voeg deze toe aan de hachee. Laat nog een half uurtje doorpruttelen en serveer de hachee met gekookte aardappels, aardappelpuree, frietjes of rijst.
Ap Oost
Heerlijk (op zijn Drents : siepelhachee) Ik neem in plaats van stoof vlees kippendijen vlees.
De kook en pruttel tijden worden wat korter en ik doe er voor het laatste half uur de aardappelen bij in. Gewoon lekker eten.
Sandra
Wat een lekkere variatie zo met kip Ap!
Jennie Van Der Schaaf
Het echte oma recept heb ik even gemaakt maar heb er wel Het einde ander in veranderd zoals jullie er ontbijtkoek in doen doe ik er dus altijd appelstroop erdoorheen en ook dat maakt het een beetje zoeter heerlijk
Sandra
Dat is inderdaad ook zeker een optie Jennie, lekker!
A.W.P.J Franken
Super lekker. Kleine aanpassing:
Maïzena, i.p.v. ontbeitkoek en 3 tl. Buisman er door roeren.
Sandra
Wat een goede variatie, ik kan me voorstellen dat de smaak van Buisman een beetje overeenkomst met die van ontbijtkoek. Lekker!
F.H.
wat een komplete flop. hachee met een klodder mayonaise. Bezopen en eten met rijst Belachelijk. Gewoon vlees en veel uien met laurier blaadjes en kruidnagelen. peper zout en flink bruin aanbraden en daarna met wat water laag zetten enkele uren laten pruttelen beetje aanmaken met bloem/maizena.
Aardappels koken
rode kool met appeltjes er bij ( goeie kwaliteit Hak) en dan met z,n allen dr..an
Sandra
Zo kan het uiteraard ook, dat is ook heerlijk. Ik heb altijd geleerd dat aardigheid niets kost en dat je andere mensen in hun waarde moet laten, ook als je van mening verschilt. Daar laat ik het bij, fijne dag nog!
E. Reiss
Dat is zo ongelooflijk lekker: hachee met gebakken aardappelen of frietjes met flink wat mayonaise. Maar met gekookte aardappelen en rode kool is het ook superlekker!
Ik ga je recept nu uitproberen. Dankjewel alvast Sandra!
Sandra
Jaaa, daar kan weinig tegenop hè? Ik hoop dat het recept goed heeft gesmaakt, laat je het me weten?
Fiep
Gezellig dat je erbij bent F.H.!
Sandra
Haha, niet echt een gezellige reactie inderdaad... Gelukkig vindt verder iedereen dit recept lekker!
Niet Kuijper
Dank je wel Sandra! Was volgens zegge, HEERLIJK. Voor de eerst heb ik Hachee gemaakt en is zoals thuis.
Sandra
Wat een geweldig compliment zeg, dankjewel! Hopelijk gaat het recept vaker op tafel komen, fijne jaarwisseling!
Raymond Löhmer
Erg goed en authentieke smaak. Ipv een deel van het water gebruik ik een combi van bruin bier en bouillon (+water en azijn).
Sandra
Wat leuk om te horen Raymond, dankjewel voor je reactie!! Wat lekker om het op die manier te maken, dat ga ik ook eens proberen! Stoofvlees en bier zijn sowieso een geweldige combinatie!
Mieke
Een recept zoals mijn overleden moeder en ik alweer enkele jaren maken .Ik zet mijn gietijzeren pan in de oven en dan is er bijna geen omkijken meer na.
Sandra
Wat mooi, een recept met een dierbare herinnering! Slim om het in de oven te maken, dat is inderdaad helemaal makkelijk!
N. Wagner
In een woord: HEEEEEERLIJK!!!!!
Geserveerd met eigen gemaakte frietjes mmmm om je vingers bij af te likken.
Dank je wel voor dit recept!!
Peter
Hachee is altijd super lekker, ook ik voeg een runderboulion blokje aan toe en ook een lekker donker biertje en appelstroop. Wij gaan het vanavond eten met rijst. Als er nog over is is dat ook echt mega lekker met Krul patat. Het recept heeft weer geholpen voor de basis.
Ik maak het zelf in een Dutch oven op de BBQ. Ruikt de hele tuin meteen heerlijk.
Sandra
Het is ook wel echt weer voor hachee vandaag! Jouw variant klinkt heel lekker, inspireert me weer om eens te gaan experimenteren met mijn eigen recept. Geniet ervan!
Germt
Peter heeft idd gelijk met het variant 'donker biertje'.
Mer deze keuze van recept is het uitermate gunstig om tijdens het proces ook Smakelijk te genieten van een trappist!
Hulde
Sandra
Haha dat is sowieso een goed idee natuurlijk ;-)
Stefanie
Ik wil dot recept maken
Een vraag kan ik de ontbijt koek weg laten of vervangen voor iets anders?
Ik zie bij alle reacties rundvleesboulion erbij doen maar waarom zou je dat erbij doen?
Sandra
Hi Stefanie, leuk dat je de ouderwetse hachee wilt gaan maken! Je kunt de ontbijtkoek zeker weglaten. Het maakt het gerecht iets zoeter en bindt het een klein beetje, maar het kan ook zonder hoor. Je kunt dan het gerecht op het einde nog wat binden door een beetje maizena toe te voegen, mocht de saus iets te vochtig zijn. Het is inderdaad zeker een optie om rundvleesbouillon te gebruiken in plaats van water, of een bouillonblokje toe te voegen aan het water. Dit kan extra smaak toevoegen. Zelf doe ik dit nooit, ik vind dat het gerecht zó al genoeg smaak heeft, maar dat is heel persoonlijk. Het kan natuurlijk wel!
Willie Tetteroo
Ik ga vanavond dit recept uitproberen. Ik hou je op de hoogte
Sandra
Leuk Willie! Ik hoop dat het heeft gesmaakt!
Bassie
Heeeerlijk recept....
Ik heb er inderdaad ook een rundvleesboulion blokje bij gedaan , puur uit het afkijken van hoe mijn
Pa het vroeger maakte !!!
Heeeerlijk gegeten en zeker om veel vaker te maken .
Smakelijk allemaal ......
Sandra
Superleuk om te horen zeg!!
Lies
De keuken ruikt heerlijk als de pan opstaat. Wat een heerlijk recept. Met toevoeging van een rundvleesbouillonblokje door het warme water. Morgen lekker smullen met gekookte aardappelen, rode kool en appelmoes. Dank je wel voor het delen.
Sandra
Hmmm, dat klinkt heerlijk Lies! Ik hoop dat jullie ervan hebben genoten.
Elizabeth
In één woord ZALIG! Ik maak dit recept regelmatig want mijn zoon is er gek op. Zijn reactie was ook zoooo lekker gemaakt die hachee en vertelde hem en liet zien waar ik het vandaan had.Dank je voor dit heerlijke recept.
Sandra
Wat een lieve reactie Elizabeth, daar doe ik het voor! Ook zo leuk om te horen dat je zoon er zo van heeft gesmuld :-)
Pien Verburg
Wij aten vroeger nooit hachee. Mijn moeder maakte het recept met prei ipv uien. Ik doe dat nu nog steeds. Met dezelfde overige ingrediënten, maar zonder ontbijtkoek. Aan het eind binden met maizena. Opdienen met gekookte aardappelen.
Wanneer ik runderlapoen stoof, doe ik er wèl ontbijtkoek door.
Sandra
Hoi Pien, dat klinkt ook super lekker zeg, moet ik zeker eens proberen!
Annie
Dit is inderdaad het ouderwets recept van hachee.
Ik doe er zelf nog wat peper ,zout en een rundvleesboulion blokje bij.
Wil je het helemaal goed doen , dan eet je dit gerecht met rode kool en aardappelen.
Eet smakelijk.