Menu
bijgerechten

Aardappelpuree

Aardappelpuree

Typisch zo’n gerecht dat ik regelmatig maak, maar dat nooit eerder op mijn blog is verschenen: het recept voor aardappelpuree. Gek, want het is zo veelzijdig en niet moeilijk te maken. Zeker nu met de feestdagen in aantocht is dit een handig basisrecept om bij de hand te hebben.

Waar is aardappelpuree lekker bij?

Eigenlijk bij van alles! Het is zalig bij veel vleesschotels, denk aan hachee of boeuf bourguignon bijvoorbeeld. Maar als je met Kerst een stukje vlees op tafel zet, is het ook een super bijgerecht. Bijvoorbeeld bij een lekkere hertenbiefstuk.

Aardappelpuree, welke aardappel?

Aardappelpuree maak je van kruimige aardappels, met vastkokende lukt het niet goed. Kruimige aardappelen vallen na het koken makkelijk uit elkaar, en zijn daarom erg geschikt om te pureren.

Bekende soorten die heel geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld Doré, Eigenheimer en Bintje.

Tips voor het maken van aardappelpuree

 • Laat de aardappels even goed uitstomen door ze na het afgieten weer terug te zetten in de pan op de nog warme kookplaat, zo verdampt het vocht het beste.
 • Zorg ervoor dat de melk die je toevoegt voor je gaat stampen, warm is. Daardoor wordt de melk beter opgenomen in de aardappelen, en wordt de puree smeuïger.
 • Wees niet te zuinig met de boter die je op het laatste toevoegt. Daar wordt je puree lekker romig van. Recepten variëren qua verhouding van 10% boter op de hoeveelheid aardappels, tot wel 50% (!) Ik zou zeggen, probeer uit wat je zelf lekker vindt! In onderstaand recept voor aardappelpuree ga ik uit van 10%
 • Klop de puree niet te lang door, dan wordt het net behangstijfsel! Gebruik dus ook zeker geen mixer of iets dergelijks om de puree te maken. Gebruik een ouderwetse stamper of – voor het allergladste resultaat – een pureeknijper.

Bewaren en opwarmen

Ik zou adviseren om de puree vers te maken, dan is hij toch wel het aller-lekkerste. Maar ik begrijp dat het soms makkelijk is om het recept voor te bereiden. Zeker tijdens de feestdagen.

In dat geval kun je de puree maken volgens onderstaand aardappelpuree recept, en de puree daarna volledig laten afkoelen. Schep het over in een goed luchtdichte doos en bewaar het maximaal twee dagen in de koelkast.

Opwarmen kun je het beste doen in de oven. Ongeveer een half uurtje op 180 graden. Tip: verdeel wat blokjes boter over de bovenkant, en wat paneermeel en/of geraspte kaas. Dan krijg je een lekker korstje op de puree.

Aardappelpuree

5 from 2 stemmen
Gang: BijgerechtKeuken: FeestelijkNiveau: Gemiddeld
Voor

4

personen
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

20

minutes
Calorieën

438

kcal

Met bovenstaande tips maak je zelf aardappelpuree. Heerlijk bij veel vleesschotels.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

 • 1 kg 1 kruimige aardappels

 • 100 gr 100 boter

 • 50 ml 50 (volle) melk

 • zout, peper, nootmuskaat

Bereiding

 • Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Breng ze aan de kook in water met ruim zout en laat ze 20 minuten koken.
 • Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan, laat ze op de nog warme kookplaat nog een paar minuten droogstomen.
 • Verwarm ondertussen de melk en de boter en voeg deze toe aan de pan met aardappels. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Proef goed of de puree goed op smaak is, voeg anders meer toe.
 • Maak de aardappelpuree door de aardappels zo fijn mogelijk te stampen met een stamper, of gebruik een pureeknijper voor het gladste resultaat.

Opmerkingen

 • Je kunt volop variëren door verse kruiden door de aardappelpuree te mengen. Denk aan bieslook of peterselie.
Recept aardappelpuree

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

Nog geen reacties

  Laat een reactie achter