Typisch zo’n gerecht dat ik regelmatig maak, maar dat nooit eerder op mijn blog is verschenen: het recept voor aardappelpuree. Gek, want het is zo veelzijdig en niet moeilijk te maken. Zeker nu met de feestdagen in aantocht is dit een handig basisrecept om bij de hand te hebben.
Waar is aardappelpuree lekker bij?
Eigenlijk bij van alles! Het is zalig bij veel vleesschotels, denk aan hachee of boeuf bourguignon bijvoorbeeld. Maar als je met Kerst een stukje vlees op tafel zet, is het ook een super bijgerecht. Bijvoorbeeld bij een lekkere hertenbiefstuk.
Tips voor het maken van aardappelpuree
- Aardappelpuree maak je van kruimige aardappels, met vastkokende lukt het niet goed.
- Laat de aardappels even goed uitstomen door ze na het afgieten weer terug te zetten in de pan op de nog warme kookplaat, zo verdampt het vocht het beste.
- Zorg ervoor dat de melk die je toevoegt voor je gaat stampen, warm is.
- Wees niet te zuinig met de boter die je op het laatste toevoegt. Daar wordt je puree lekker romig van. Recepten variëren qua verhouding van 10% boter op de hoeveelheid aardappels, tot wel 50% (!) Ik zou zeggen, probeer uit wat je zelf lekker vindt!
- Klop de puree niet te lang, dan wordt het net behangstijfsel! Gebruik dus ook geen mixer of iets dergelijks om de puree te maken. Gebruik een ouderwetse stamper of – voor het allergladste resultaat – een pureeknijper.
Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten
Nog geen reacties