Deze Indonesische pandan pannenkoeken met kokos-vulling (ook wel Kue Dadar of Dadar Gulung) zijn onweerstaanbaar lekker.

Pandan pannenboeken bakken
Dit dadar gulung recept is niet ingewikkeld, maar er is wel één uitdaging: je moet er proberen voor te zorgen dat je het vuur laag hebt staan als je de pandan pannenkoeken bakt, dan krijgen ze namelijk geen bruine vlekken van het bakken maar houden ze dat mooie groene kleurtje. Deze Indonesische pannenkoeken zijn heerlijk als tussendoortje of als lunch.
Groene pannenkoeken met kokos

Wat een gave kleur hebben ze hè, deze gifgroene flensjes. Ze krijgen die mooie kleur doordat je pandan-pasta toevoegt aan het beslag. De pandan geeft niet alleen een waanzinnige kleur aan de pannenkoeken, maar ook een lekkere smaak.
De smaak van pandan vind ik lastig te omschrijven (het wordt ook wel omschreven als de Aziatische tegenhanger van vanille) maar ruik maar eens aan de pasta, dan krijg je een idee. Het is een heel bijzondere, zoetige geur. Lekker!
Als je er net als ik ook erg van houdt, dan vind je deze pandan-fudge met kokos vast ook heel lekker.
Pandanpasta en andere ingrediënten

De pandanpasta is goed te verkrijgen bij bijvoorbeeld de grotere Aziatische supermarkten. De vulling van de pannenkoeken maak je door palmsuiker (Gula djawa) en geraspte kokos te mengen. Meestal wordt dit gebonden met water, maar met kokosmelk wordt de vulling extra romig!
Een tip die ik graag opvolgde en die ik jou ook zeker kan aanraden. Ik gebruikte hier santen voor, deze kokoscrème in vaste vorm meng je met warm water om hem vloeibaar te maken.
Verder heb je om de pandan pannenkoeken te maken enkele basis-ingrediënten nodig die je vast in je keukenkastje hebt staan: bloem, eieren en zout. En melk natuurlijk. Gebruik bij voorkeur kokosmelk, maar gewone melk kan ook.
Goed, laten we doorgaan met het recept voor pandan pannenkoeken:
Recept

Recept pandan pannenkoeken met kokos-vulling - Indonesisch recept
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 125 gr bloem
- 1 snufje zout
- 250 ml kokosmelk
- 1 ei
- 0,5 tl pandanpasta
- 100 gr santen
- 100 ml water
- 125 gr geraspte kokos
- 75 gr palmsuiker
- 1 snufje zout
Zo maak je het
- Begin met de vulling: doe de santen met het water in een steelpannetje en verwarm dit tot de santen zijn opgelost in het water.
- Voeg de geraspte kokos, de palmsuiker en het zout toe en verwarm dit op een laag vuurtje onder regelmatig roeren. Als het een mooie homogene massa is geworden, is de vulling klaar. Laat afkoelen en zet weg tot gebruik.
- Maak nu het beslag: doe de bloem en het zout in een kom. Voeg het ei en de helft van de melk toe en meng dit goed door elkaar. Voeg beetje bij beetje de rest van de melk toe, onder voortdurend roeren.
- Voeg de pandanpasta toe en roer goed door met een garde, zodat het beslag egaal groen wordt.
- Verhit wat olie in een koekenpan en bak 6-8 flensjes van het beslag. Bak de pannenkoeken aan beide kanten gaar op een heel laag vuurtje, zodat ze mooi groen blijven en geen bruine vlekken krijgen van het bakken.
- Leg de kokosvulling in het midden van de pandan-pannenkoeken
- Vouw de pannenkoeken op tot een pakketje: vouw de pannenkoek eerst aan de linker- en rechterkant naar binnen.
- En rol de pandan pannenkoeken daarna op, waarbij je de uiteindelijk zoveel mogelijk naar binnen probeert te houden, dat ziet er het netste uit.









Gaby
Deze wil ook graag maken! Heb je gedroogde geraspte kokos gebruikt of verse (bijv uit de diepvries)?
Sandra
Hoi Gaby, leuk! Ik gebruik gedroogde kokos.