Volg culi-sandra.nl op:
Pandan pannenkoeken

Pandan pannenkoeken met kokos-vulling – Indonesisch recept

Deze Indonesische pandan pannenkoeken met kokos-vulling (ook wel Kue Dadar of Dadar Gulung) zijn onweerstaanbaar lekker. Mijn Indische collega maakt ze elk jaar voor haar verjaardag en ik vind ze altijd zo lekker, dat ik heb geprobeerd ze na te maken. Ik vind het altijd een beetje eng om zo’n signature dish na te maken, maar ik vond ze goed gelukt! Het is geen ingewikkeld recept maar er is wel één uitdaging: je moet er proberen te zorgen dat je het vuur laag hebt staan als je de pandan pannenkoeken bakt, dan krijgen ze namelijk geen bruine vlekken van het bakken maar houden ze dat mooie groene kleurtje! De Indonesische pannenkoeken zijn heerlijk als tussendoortje of als lunch. 

Groene pannenkoeken

Wat een gave kleur hebben ze hè, deze gifgroene flensjes. Ze krijgen die mooie kleur doordat je pandan-pasta toevoegt aan het beslag. De pandan geeft niet alleen een waanzinnige kleur aan de pannenkoeken, maar ook een lekkere smaak. De smaak van pandan vind ik lastig te omschrijven (het wordt ook wel omschreven als de Aziatische tegenhanger van vanille) maar ruik maar eens aan de pasta, dan krijg je een idee. Het is een heel bijzondere, zoetige geur. Lekker! De pandanpasta is trouwens goed te verkrijgen bij bijvoorbeeld de grotere Aziatische supermarkten. De vulling van de pannenkoeken maak je door palmsuiker en geraspte kokos te mengen. Meestal wordt dit geboden met water, maar – tip van Ilona! – met kokosmelk wordt de vulling extra romig! Een tip die ik graag opvolgde en die ik jou ook zeker kan aanraden. Ik gebruikte hier santen voor, deze kokoscrème in vaste vorm meng je met warm water om hem vloeibaar te maken.

Recept pandan pannenkoeken met kokos

Kue dadar | Dadar Gulung

Voor ca 6-8 stuks

Voor de pandan pannenkoeken

  • 125 gr bloem
  • snufje zout
  • 250 ml (kokos)melk
  • 1 el
  • 1/2 tl pandanpasta

Voor de kokosvulling

  • 100 gr santen
  • 100 ml water
  • 125 gr geraspte kokos
  • 75 gr palmsuiker
  • snufje zout

Zo maak je de Indonesische pandanpannenkoeken met kokos

  • Begin met de vulling: doe de santen met het water in een steelpannetje en verwarm dit tot de santen zijn opgelost in het water.
  • Voeg de geraspte kokos, de palmsuiker en het zout toe en verwarm dit op een laag vuurtje onder regelmatig roeren.
  • Als het een mooie homogene massa is geworden, is de vulling klaar. Laat afkoelen en zet weg tot gebruik.
  • Maak nu het beslag: doe de bloem en het zout in een kom. Voeg het ei en de helft van de melk toe en meng dit goed door elkaar. Voeg beetje bij beetje de rest van de melk toe, onder voortdurend roeren.
  • Voeg de pandanpasta toe en roer goed door met een garde, zodat het beslag egaal groen wordt.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak 6-8 flensjes van het beslag. Bak de pannenkoeken aan beide kanten gaar op een heel laag vuurtje, zodat ze mooi groen blijven en geen bruine vlekken krijgen van het bakken.
  • Leg de kokosvulling in het midden van de pandan-pannenkoeken en vouw de pannenkoeken op tot een pakketje: vouw de pannenkoek eerst aan de linker- en rechterkant naar binnen, en daarna aan de boven- en onderkant.
  • Je kunt de Indonesische pandan-pannenkoeken warm eten, maar koud zijn ze ook heel lekker! Je kunt ze bovendien prima een dag of twee bewaren in de koelkast, als je dat redt ;-)

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Of laat een berichtje achter in de comments. Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Bericht delen
Leave a comment
Vorig artikel Volgend artikel

Ook leuk voor jou...

Geen reacties

Laat een reactie achter