Menu
lunch

Pandan pannenkoeken met kokos-vulling – Indonesisch recept

Pandan pannenkoeken

Deze Indonesische pandan pannenkoeken met kokos-vulling (ook wel Kue Dadar of Dadar Gulung) zijn onweerstaanbaar lekker. Mijn Indische collega maakt ze elk jaar voor haar verjaardag en ik vind ze altijd zo lekker, dat ik heb geprobeerd ze na te maken. Ik vind het altijd een beetje eng om zo’n signature dish na te maken, maar ik vond ze goed gelukt!

Pandan pannenboeken bakken

Het is geen ingewikkeld recept maar er is wel één uitdaging: je moet er proberen voor te zorgen dat je het vuur laag hebt staan als je de pandan pannenkoeken bakt, dan krijgen ze namelijk geen bruine vlekken van het bakken maar houden ze dat mooie groene kleurtje. Deze Indonesische pannenkoeken zijn heerlijk als tussendoortje of als lunch.

Groene pannenkoeken

Wat een gave kleur hebben ze hè, deze gifgroene flensjes. Ze krijgen die mooie kleur doordat je pandan-pasta toevoegt aan het beslag. De pandan geeft niet alleen een waanzinnige kleur aan de pannenkoeken, maar ook een lekkere smaak.

De smaak van pandan vind ik lastig te omschrijven (het wordt ook wel omschreven als de Aziatische tegenhanger van vanille) maar ruik maar eens aan de pasta, dan krijg je een idee. Het is een heel bijzondere, zoetige geur. Lekker!

Als je er net als ik ook erg van houdt, dan vind je deze pandan-fudge met kokos vast ook heel lekker.

Pandanpasta

De pandanpasta is trouwens goed te verkrijgen bij bijvoorbeeld de grotere Aziatische supermarkten. De vulling van de pannenkoeken maak je door palmsuiker en geraspte kokos te mengen. Meestal wordt dit gebonden met water, maar – tip van Ilona! – met kokosmelk wordt de vulling extra romig!

Een tip die ik graag opvolgde en die ik jou ook zeker kan aanraden. Ik gebruikte hier santen voor, deze kokoscrème in vaste vorm meng je met warm water om hem vloeibaar te maken.

Goed, laten we doorgaan met het recept voor pandan pannenkoeken:

Pandan pannenkoeken

Recept pandan pannenkoeken met kokos-vulling – Indonesisch recept

u003cemu003eKue dadar | Dadar Gulungu003c/emu003e – groene pandan pannenkoeken met een vulling van kokos en palmsuiker.
4.16 van 13 stemmen
Afdrukken Pin
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 6 stuks

Ingrediënten

  • 125 gr bloem
  • 1 snufje zout
  • 250 ml kokosmelk
  • 1 ei
  • 0,5 tl pandanpasta
  • 100 gr santen
  • 100 ml water
  • 125 gr geraspte kokos
  • 75 gr palmsuiker
  • 1 snufje zout

Zo maak je het

  • Begin met de vulling: doe de santen met het water in een steelpannetje en verwarm dit tot de santen zijn opgelost in het water.
  • Voeg de geraspte kokos, de palmsuiker en het zout toe en verwarm dit op een laag vuurtje onder regelmatig roeren. Als het een mooie homogene massa is geworden, is de vulling klaar. Laat afkoelen en zet weg tot gebruik.
  • Maak nu het beslag: doe de bloem en het zout in een kom. Voeg het ei en de helft van de melk toe en meng dit goed door elkaar. Voeg beetje bij beetje de rest van de melk toe, onder voortdurend roeren.
  • Voeg de pandanpasta toe en roer goed door met een garde, zodat het beslag egaal groen wordt.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak 6-8 flensjes van het beslag. Bak de pannenkoeken aan beide kanten gaar op een heel laag vuurtje, zodat ze mooi groen blijven en geen bruine vlekken krijgen van het bakken.
  • Leg de kokosvulling in het midden van de pandan-pannenkoeken en vouw de pannenkoeken op tot een pakketje: vouw de pannenkoek eerst aan de linker- en rechterkant naar binnen, en daarna aan de boven- en onderkant.

Notities

u003cliu003eJe kunt de Indonesische pandan-pannenkoeken warm eten, maar koud zijn ze ook heel lekker! Je kunt ze bovendien prima een dag of twee bewaren in de koelkast, als je dat redt ;-) u003c/liu003e

Voedingswaarden

Calorieën: 416kcal
Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik tof! Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina om dit recept op te slaan.
Recept pandan pannenkoeken

2 Reacties

  • Gaby
    1 april 2020 at 06:26

    Deze wil ook graag maken! Heb je gedroogde geraspte kokos gebruikt of verse (bijv uit de diepvries)?

    Reply
    • Sandra
      1 april 2020 at 10:26

      Hoi Gaby, leuk! Ik gebruik gedroogde kokos.

      Reply

Laat een reactie achter

Beoordeling recept