lunch

Pandan pannenkoeken met kokos-vulling – Indonesisch recept

Pandan pannenkoeken

Deze Indonesische pandan pannenkoeken met kokos-vulling (ook wel Kue Dadar of Dadar Gulung) zijn onweerstaanbaar lekker. Mijn Indische collega maakt ze elk jaar voor haar verjaardag en ik vind ze altijd zo lekker, dat ik heb geprobeerd ze na te maken. Ik vind het altijd een beetje eng om zo’n signature dish na te maken, maar ik vond ze goed gelukt! Het is geen ingewikkeld recept maar er is wel één uitdaging: je moet er proberen voor te zorgen dat je het vuur laag hebt staan als je de pandan pannenkoeken bakt, dan krijgen ze namelijk geen bruine vlekken van het bakken maar houden ze dat mooie groene kleurtje. De Indonesische pannenkoeken zijn heerlijk als tussendoortje of als lunch.

Groene pannenkoeken

Wat een gave kleur hebben ze hè, deze gifgroene flensjes. Ze krijgen die mooie kleur doordat je pandan-pasta toevoegt aan het beslag. De pandan geeft niet alleen een waanzinnige kleur aan de pannenkoeken, maar ook een lekkere smaak. De smaak van pandan vind ik lastig te omschrijven (het wordt ook wel omschreven als de Aziatische tegenhanger van vanille) maar ruik maar eens aan de pasta, dan krijg je een idee. Het is een heel bijzondere, zoetige geur. Lekker!

Pandanpasta

De pandanpasta is trouwens goed te verkrijgen bij bijvoorbeeld de grotere Aziatische supermarkten. De vulling van de pannenkoeken maak je door palmsuiker en geraspte kokos te mengen. Meestal wordt dit gebonden met water, maar – tip van Ilona! – met kokosmelk wordt de vulling extra romig! Een tip die ik graag opvolgde en die ik jou ook zeker kan aanraden. Ik gebruikte hier santen voor, deze kokoscrème in vaste vorm meng je met warm water om hem vloeibaar te maken.

Recept pandan pannenkoeken met kokos-vulling – Indonesisch recept

4 from 4 votes
Course: SnackCuisine: IndonesischDifficulty: Gemiddeld
Voor

6

stuks
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

15

minutes
Calorieën

416

kcal

Kue dadar | Dadar Gulung – groene pandan pannenkoeken met een vulling van kokos en palmsuiker.

Ingrediënten

  • Voor de pandan pannenkoeken

  • 125 gr bloem

  • 1 snufje zout

  • 250 ml kokosmelk

  • 1 ei

  • 0,5 tl pandanpasta

  • Voor de kokosvulling

  • 100 gr santen

  • 100 ml water

  • 125 gr geraspte kokos

  • 75 gr palmsuiker

  • 1 snufje zout

Bereiding Indonesische pandanpannenkoeken met kokos

  • Begin met de vulling: doe de santen met het water in een steelpannetje en verwarm dit tot de santen zijn opgelost in het water.
  • Voeg de geraspte kokos, de palmsuiker en het zout toe en verwarm dit op een laag vuurtje onder regelmatig roeren. Als het een mooie homogene massa is geworden, is de vulling klaar. Laat afkoelen en zet weg tot gebruik.
  • Maak nu het beslag: doe de bloem en het zout in een kom. Voeg het ei en de helft van de melk toe en meng dit goed door elkaar. Voeg beetje bij beetje de rest van de melk toe, onder voortdurend roeren.
  • Voeg de pandanpasta toe en roer goed door met een garde, zodat het beslag egaal groen wordt.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak 6-8 flensjes van het beslag. Bak de pannenkoeken aan beide kanten gaar op een heel laag vuurtje, zodat ze mooi groen blijven en geen bruine vlekken krijgen van het bakken.
  • Leg de kokosvulling in het midden van de pandan-pannenkoeken en vouw de pannenkoeken op tot een pakketje: vouw de pannenkoek eerst aan de linker- en rechterkant naar binnen, en daarna aan de boven- en onderkant.

Opmerkingen

  • Je kunt de Indonesische pandan-pannenkoeken warm eten, maar koud zijn ze ook heel lekker! Je kunt ze bovendien prima een dag of twee bewaren in de koelkast, als je dat redt ;-)

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

  • Reply Gaby

    Deze wil ook graag maken! Heb je gedroogde geraspte kokos gebruikt of verse (bijv uit de diepvries)?

    1 april 2020 at 06:26
    • Reply Sandra

      Hoi Gaby, leuk! Ik gebruik gedroogde kokos.

      1 april 2020 at 10:26

    Reactie achterlaten