Deze perenjam met kaneel en appel is ontzettend lekker! De appel-perenjam is heerlijk op brood, maar ook om te serveren bij een kaasplankje.

Waarom je deze jam wilt maken:
✓ Zoet en kruidig - De combinatie van appel, peer en kaneel maakt deze jam uniek.
✓ Veelzijdig - Heerlijk op brood, maar ook fantastisch bij een kaasplankje of op een pannenkoek.
✓ Supersnel klaar - In slechts 20 minuten heb je een heerlijke zelfgemaakte jam zonder ingewikkelde technieken en onnodige ingrediënten.
Ingrediënten perenjam
Om dit recept te maken heb je nodig:
- 2 appels - kies een stevige handappel die niet te zoet is. Jonagold, Elstar, Goudreinet zijn bijvoorbeeld prima opties.
- 1 peer - deze moet rijp, maar niet té rijp zijn, anders wordt deze te zacht in de jam.
- 1 tl kaneel - voor een lekker kruidige smaak.
- ½ citroen - citroen geeft een beetje tegenwicht aan het zoet van de jam, en zorgt er ook voor dat deze langer houdbaar blijft.
- Geleisuiker, hetzelfde gewicht als het geschilde en gesneden fruit. De geleisuiker zorgt ervoor dat de jam mooi bindt.
Variatietip: vervang de kaneel eens door 5 spice poeder of gemberpoeder voor een heerlijke, aparte smaak.

Serveertip: deze appel-perenjam is niet alleen heerlijk op brood, maar smaakt ook geweldig bij kaas! Vooral bij zachte Franse kazen zoals brie en camembert, maar ook bij blauwe kaas. Een leuke toevoeging aan een kaasplankje of bij camembert uit de oven.
Weckpotten steriliseren voor jam
Als je jam maakt, is het belangrijk dat de potten helemaal schoon zijn. Je kunt speciale weckpotten gebruiken, maar oude jampotjes werken ook prima.
Zo steriliseer je de potten:
- Breng een pan met water aan de kook.
- Leg de potten en deksels in het kokende water en laat ze een paar minuten meekoken.
- Haal ze voorzichtig uit het water (bijvoorbeeld met een keukentang) en zet ze ondersteboven op een schone theedoek om te drogen.
Giet de warme jam in de nog hete potten en draai de deksels erop. Zet de potten daarna op hun kop. Zo blijft je jam, zolang de pot gesloten blijft, wel een jaar goed!
Veelgestelde vragen
Ja, maar dan zul je een ander bindmiddel zoals chiazaad moeten gebruiken. Houd er rekening mee dat de jam dan minder stevig wordt, niet zoet zal zijn en korter houdbaar is.
Ongeopend en in een gesteriliseerd potje kan de jam tot een jaar houdbaar blijven. Eenmaal geopend bewaar je hem in de koelkast, waar hij minstens 3 weken goed blijft, mits je een schoon mes gebruikt om de jam uit de pot te halen.
Je kunt de jam opnieuw aan de kook brengen en wat extra geleisuiker toevoegen. Laat het dan een paar minuten langer doorkoken.
Recept

Perenjam maken
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 1 peer
- 2 appels
- 1 tl kaneel
- ½ citroen
- 350 gr geleisuiker (ongeveer)
Zo maak je het
- Schil het fruit, verwijder de klokhuizen en snijd het fruit in heel kleine blokjes.
- Weeg het fruit af en doe er hetzelfde gewicht aan geleisuiker bij.
- Voeg de kaneel toe en het sap van de halve citroen.
- Breng het mengsel aan de kook en laat de jam ongeveer vier minuten goed doorkoken.
- Druppel een beetje jam op een bord, als het mengsel snel stolt is de jam goed. Het zal tijdens het afkoelen nog verder indikken, dus laat het niet té lang doorkoken.
- Schenk de appel-perenjam direct over in een brandschoon potje en zet deze op de kop weg.






Laat een reactie achter