• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Perenjam maken

    Bijgewerkt: jun 2025 · Geplaatst: apr 2025 door Sandra

    Deze perenjam met kaneel en appel is ontzettend lekker! De appel-perenjam is heerlijk op brood, maar ook om te serveren bij een kaasplankje.

    Naar recept
    Perenjam in een glazen pot met rode doekje. Het potje is dichtgebonden met een rood-wit lintje en er ligt een verse peer en een stokje kaneel naast de perenjam.

    Waarom je deze jam wilt maken:

    ✓ Zoet en kruidig - De combinatie van appel, peer en kaneel maakt deze jam uniek.

    ✓ Veelzijdig - Heerlijk op brood, maar ook fantastisch bij een kaasplankje of op een pannenkoek.

    ✓ Supersnel klaar - In slechts 20 minuten heb je een heerlijke zelfgemaakte jam zonder ingewikkelde technieken en onnodige ingrediënten.

    Ingrediënten perenjam

    Om dit recept te maken heb je nodig:

    • 2 appels - kies een stevige handappel die niet te zoet is. Jonagold, Elstar, Goudreinet zijn bijvoorbeeld prima opties.
    • 1 peer - deze moet rijp, maar niet té rijp zijn, anders wordt deze te zacht in de jam.
    • 1 tl kaneel - voor een lekker kruidige smaak.
    • ½ citroen - citroen geeft een beetje tegenwicht aan het zoet van de jam, en zorgt er ook voor dat deze langer houdbaar blijft.
    • Geleisuiker, hetzelfde gewicht als het geschilde en gesneden fruit. De geleisuiker zorgt ervoor dat de jam mooi bindt.

    Variatietip: vervang de kaneel eens door 5 spice poeder of gemberpoeder voor een heerlijke, aparte smaak.

    Appel-perenjam op een broodje gorgonzola. Het broodje ligt op een ouderwets bruin bordje.

    Serveertip: deze appel-perenjam is niet alleen heerlijk op brood, maar smaakt ook geweldig bij kaas! Vooral bij zachte Franse kazen zoals brie en camembert, maar ook bij blauwe kaas. Een leuke toevoeging aan een kaasplankje of bij camembert uit de oven.

    Weckpotten steriliseren voor jam

    Als je jam maakt, is het belangrijk dat de potten helemaal schoon zijn. Je kunt speciale weckpotten gebruiken, maar oude jampotjes werken ook prima.

    Zo steriliseer je de potten:

    1. Breng een pan met water aan de kook.
    2. Leg de potten en deksels in het kokende water en laat ze een paar minuten meekoken.
    3. Haal ze voorzichtig uit het water (bijvoorbeeld met een keukentang) en zet ze ondersteboven op een schone theedoek om te drogen.

    Giet de warme jam in de nog hete potten en draai de deksels erop. Zet de potten daarna op hun kop. Zo blijft je jam, zolang de pot gesloten blijft, wel een jaar goed!

    Veelgestelde vragen

    Kan ik deze jam zonder geleisuiker maken?

    Ja, maar dan zul je een ander bindmiddel zoals chiazaad moeten gebruiken. Houd er rekening mee dat de jam dan minder stevig wordt, niet zoet zal zijn en korter houdbaar is.

    Hoe lang blijft deze jam goed?

    Ongeopend en in een gesteriliseerd potje kan de jam tot een jaar houdbaar blijven. Eenmaal geopend bewaar je hem in de koelkast, waar hij minstens 3 weken goed blijft, mits je een schoon mes gebruikt om de jam uit de pot te halen.

    Mijn jam is te dun geworden, wat kan ik doen?

    Je kunt de jam opnieuw aan de kook brengen en wat extra geleisuiker toevoegen. Laat het dan een paar minuten langer doorkoken.

    Recept

    Perenjam in een glazen pot met rode doekje. Het potje is dichtgebonden met een rood-wit lintje en er ligt een verse peer en een stokje kaneel naast de perenjam.

    Perenjam maken

    Deze makkelijke perenjam met kaneel en appel is heerlijk op brood of bij een kaasplankje.
    Nog geen beoordelingen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
    Bereidingstijd: 10 minuten minuten
    Totale tijd: 20 minuten minuten
    Servings: 10 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • klein weckpotje
    • kookpan
    • koksmes

    Ingrediënten

    • 1 peer
    • 2 appels
    • 1 tl kaneel
    • ½ citroen
    • 350 gr geleisuiker (ongeveer)
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Schil het fruit, verwijder de klokhuizen en snijd het fruit in heel kleine blokjes.
    • Weeg het fruit af en doe er hetzelfde gewicht aan geleisuiker bij.
    • Voeg de kaneel toe en het sap van de halve citroen.
    • Breng het mengsel aan de kook en laat de jam ongeveer vier minuten goed doorkoken.
    • Druppel een beetje jam op een bord, als het mengsel snel stolt is de jam goed. Het zal tijdens het afkoelen nog verder indikken, dus laat het niet té lang doorkoken.
    • Schenk de appel-perenjam direct over in een brandschoon potje en zet deze op de kop weg.

    Notities

    Deze perenjam met kaneel en appel is erg lekker op toast met roomboter, op een broodje of als bijgerecht bij een kaasplankje.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 166kcal | Koolhydraten: 43g | Eiwitten: 0.2g | Vetten: 0.2g | Zout: 1mg | Vezels: 2g | Suiker: 41g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More ontbijt

    • Een potje zelfgemaakte bramenjam, met enkele verse bramen ernaast.
      Zelf bramenjam maken
    • Zelfgemaakte aardbeienjam in een pot met een gebloemd doekje als deksel. Er omheen liggen verse aardbeien.
      Aardbeienjam maken
    • Zelf jam maken: een potje zelfgemaakte kersenjam. Er zit een handgemaakt label op de pot en er liggen verse kersen omheen.
      Kersenjam maken
    • Pruimenjam recept, de jam zit in een glazen potje en is omringd met steranijs, de smaakmaker in dit recept.
      Pruimenjam maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required