• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Pruimenjam maken

    Bijgewerkt: aug 2025 · Geplaatst: jun 2025 door Sandra

    Zelf pruimenjam maken is toch wel het allerlekkerste! Zo gemaakt, en zonder onnodige toevoegingen. In deze blogpost leg ik je uit hoe jij zelf de lekkerste pruimenjam maakt, inclusief tips voor lekkere variaties.

    Naar recept
    Pruimenjam recept, de jam zit in een glazen potje en is omringd met steranijs, de smaakmaker in dit recept.

    Op toast, door je havermout, als taartvulling, als extraatje bij een kaasplank... Waar is een schepje zelfgemaakte jam nou niet lekker bij? En zelf maken is natuurlijk altijd lekkerder dan een gekocht potje jam uit de supermarkt... Moeilijk is het niet, en met de tips in dit blog gaat het je zeker lukken om zelf jam te maken!

    Ingrediënten pruimenjam

    Om dit recept te maken heb je nodig:

    • Pruimen - zorg dat ze goed rijp zijn
    • Geleisuiker - dit is een speciaal soort suiker dat helpt om je jam dik te maken. Het is te koop in de supermarkt. Je vindt het bij de kristalsuiker, basterdsuiker etc.
    • Citroenzuur of citroensap - dit zorgt ervoor dat je zelfgemaakte jam langer houdbaar blijft. Citroenzuur kun je soms bij de drogist kopen.

    Smaakmakers: wil je de pruimenjam een extra smaakje meegeven? Voeg dan gemalen kaneel, steranijs of 5 spice poeder toe. Experimenteer ook eens met kruiden zoals tijm en lavendel voor een bijzondere smaak.

    Pruimenjam bewaren

    Om je zelfgemaakte pruimenjam lang te kunnen bewaren, is het belangrijk dat je schone potten gebruikt. Je kunt hiervoor oude jampotjes gebruiken of speciale weckpotten.

    Maak de potten en deksels schoon door ze een paar minuten te koken in een pan met water. Gebruik bijvoorbeeld een keukentang om ze er voorzichtig uit te halen. Laat ze daarna ondersteboven drogen op een schone theedoek.

    Giet de warme pruimenjam in de hete, schone potten en sluit ze goed af. Zet de potten daarna op hun kop. Zo blijft je jam ongeopend wel tot een jaar goed.

    Hoe lang blijft pruimenjam goed?

    Ongeopend: tot 1 jaar op een koele, donkere plek.
    Geopend: ca. 2-3 weken in de koelkast.

    Veelgestelde vragen

    Waarom wordt mijn pruimenjam niet dik?

    Zelfgemaakte jam dikt meestal in tijdens het afkoelen. Als hij na afkoelen nog steeds te dun is, kan dat liggen aan een te korte kooktijd (kook dan nog 1-2 minuten extra). Ook kan je te weinig geleisuiker hebben toegevoegd, of er was te veel vocht (door erg sappige pruimen).

    Wat is het verschil tussen citroensap en citroenzuur in jam?

    Beide zorgen voor een frissere smaak én maken de jam beter houdbaar. Citroenzuur is sterker geconcentreerd en heeft geen extra vocht, wat handig is bij sappig fruit.

    Waarom zet je de pot op zijn kop weg?

    Dit zorgt voor een vacuüm in de pot, waardoor de jam langer houdbaar blijft zonder conserveringsmiddelen. Niet iedereen doet dit meer, maar veel thuismakers zweren erbij.

    Cadeautip: geef eens een potje zelfgemaakte pruimenjam cadeau! Bind een ouderwets rood/wit geblokt doekje om het deksel en voeg een mooi label toe. Je kunt er ook nog wat kaas en een plankje bijgeven, als mini cadeau-kaasplankje.

    Recept

    Pruimenjam recept, de jam zit in een glazen potje en is omringd met steranijs, de smaakmaker in dit recept.

    Pruimenjam maken

    Zelfgemaakte pruimenjam is veel lekkerder dan die uit de supermarkt, vooral omdat je er zelf smaakmakers aan toe kunt voegen!
    Nog geen beoordelingen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
    Bereidingstijd: 10 minuten minuten
    Totale tijd: 20 minuten minuten
    Servings: 10
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • klein weckpotje
    • koksmes

    Ingrediënten

    • 250 gr pruimen
    • 250 gr geleisuiker
    • 5 gr citroenzuur (of het sap van een halve citroen)

    Smaakmakers naar keuze

    • 5 steranijs (of 1 kaneelstokje of 1 tl 5 spice poeder)
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Was en halveer de pruimen en verwijder de pit. Je hoeft de pruimen niet te schillen.
      250 gr pruimen
    • Doe de halve pruimen in een pannetje en voeg de geleisuiker en het citroenzuur toe.
      250 gr geleisuiker, 5 gr citroenzuur
    • Doe de smaakmakers bij het fruit.
      5 steranijs
    • Breng de jam aan de kook en laat het onder regelmatig roeren, 4 minuten zachtjes doorkoken.
    • Om te testen of de jam goed gelukt is, druppel je wat pruimenjam op een bord. Als het snel stolt, is de jam goed. Zo niet, laat het dan nog even langer doorkoken.
    • Verwijder de steranijs of het kaneelstokje uit de jam.
    • Schenk de warme pruimenjam over in het potje en zet het jampotje op zijn kop weg.

    Notities

    Zo blijft je pruimenjam het langste houdbaar:
    • Zorg voor een brandschoon potje
    • Haal de jam er altijd uit met schoon bestek.
    • Bewaar het potje in de koelkast als je het eenmaal geopend hebt. 

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 109kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwitten: 0.3g | Vetten: 0.2g | Zout: 0.3mg | Vezels: 0.4g | Suiker: 27g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More ontbijt

    • Een potje zelfgemaakte bramenjam, met enkele verse bramen ernaast.
      Zelf bramenjam maken
    • Zelfgemaakte aardbeienjam in een pot met een gebloemd doekje als deksel. Er omheen liggen verse aardbeien.
      Aardbeienjam maken
    • Zelf jam maken: een potje zelfgemaakte kersenjam. Er zit een handgemaakt label op de pot en er liggen verse kersen omheen.
      Kersenjam maken
    • De twee ingrediënten voor een overnight oats basisrecept: havermout en (plantaardige) melk.
      Overnight oats basisrecept + de lekkerste toppings voor jouw oats!

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required