Zelf pruimenjam maken is toch wel het allerlekkerste! Zo gemaakt, en zonder onnodige toevoegingen. In deze blogpost leg ik je uit hoe jij zelf de lekkerste pruimenjam maakt, inclusief tips voor lekkere variaties.

Op toast, door je havermout, als taartvulling, als extraatje bij een kaasplank... Waar is een schepje zelfgemaakte jam nou niet lekker bij? En zelf maken is natuurlijk altijd lekkerder dan een gekocht potje jam uit de supermarkt... Moeilijk is het niet, en met de tips in dit blog gaat het je zeker lukken om zelf jam te maken!
Ingrediënten pruimenjam
Om dit recept te maken heb je nodig:
- Pruimen - zorg dat ze goed rijp zijn
- Geleisuiker - dit is een speciaal soort suiker dat helpt om je jam dik te maken. Het is te koop in de supermarkt. Je vindt het bij de kristalsuiker, basterdsuiker etc.
- Citroenzuur of citroensap - dit zorgt ervoor dat je zelfgemaakte jam langer houdbaar blijft. Citroenzuur kun je soms bij de drogist kopen.
Smaakmakers: wil je de pruimenjam een extra smaakje meegeven? Voeg dan gemalen kaneel, steranijs of 5 spice poeder toe. Experimenteer ook eens met kruiden zoals tijm en lavendel voor een bijzondere smaak.
Pruimenjam bewaren
Om je zelfgemaakte pruimenjam lang te kunnen bewaren, is het belangrijk dat je schone potten gebruikt. Je kunt hiervoor oude jampotjes gebruiken of speciale weckpotten.
Maak de potten en deksels schoon door ze een paar minuten te koken in een pan met water. Gebruik bijvoorbeeld een keukentang om ze er voorzichtig uit te halen. Laat ze daarna ondersteboven drogen op een schone theedoek.
Giet de warme pruimenjam in de hete, schone potten en sluit ze goed af. Zet de potten daarna op hun kop. Zo blijft je jam ongeopend wel tot een jaar goed.
Hoe lang blijft pruimenjam goed?
Ongeopend: tot 1 jaar op een koele, donkere plek.
Geopend: ca. 2-3 weken in de koelkast.
Veelgestelde vragen
Zelfgemaakte jam dikt meestal in tijdens het afkoelen. Als hij na afkoelen nog steeds te dun is, kan dat liggen aan een te korte kooktijd (kook dan nog 1-2 minuten extra). Ook kan je te weinig geleisuiker hebben toegevoegd, of er was te veel vocht (door erg sappige pruimen).
Beide zorgen voor een frissere smaak én maken de jam beter houdbaar. Citroenzuur is sterker geconcentreerd en heeft geen extra vocht, wat handig is bij sappig fruit.
Dit zorgt voor een vacuüm in de pot, waardoor de jam langer houdbaar blijft zonder conserveringsmiddelen. Niet iedereen doet dit meer, maar veel thuismakers zweren erbij.
Cadeautip: geef eens een potje zelfgemaakte pruimenjam cadeau! Bind een ouderwets rood/wit geblokt doekje om het deksel en voeg een mooi label toe. Je kunt er ook nog wat kaas en een plankje bijgeven, als mini cadeau-kaasplankje.
Recept

Pruimenjam maken
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 250 gr pruimen
- 250 gr geleisuiker
- 5 gr citroenzuur (of het sap van een halve citroen)
Smaakmakers naar keuze
- 5 steranijs (of 1 kaneelstokje of 1 tl 5 spice poeder)
Zo maak je het
- Was en halveer de pruimen en verwijder de pit. Je hoeft de pruimen niet te schillen.250 gr pruimen
- Doe de halve pruimen in een pannetje en voeg de geleisuiker en het citroenzuur toe.250 gr geleisuiker, 5 gr citroenzuur
- Doe de smaakmakers bij het fruit.5 steranijs
- Breng de jam aan de kook en laat het onder regelmatig roeren, 4 minuten zachtjes doorkoken.
- Om te testen of de jam goed gelukt is, druppel je wat pruimenjam op een bord. Als het snel stolt, is de jam goed. Zo niet, laat het dan nog even langer doorkoken.
- Verwijder de steranijs of het kaneelstokje uit de jam.
- Schenk de warme pruimenjam over in het potje en zet het jampotje op zijn kop weg.
Notities
- Zorg voor een brandschoon potje
- Haal de jam er altijd uit met schoon bestek.
- Bewaar het potje in de koelkast als je het eenmaal geopend hebt.






Laat een reactie achter