Deze roze wafels met bietjes en banaan zijn altijd een absolute hit! Dankzij het knalkleurtje (puur natuur!) maar ook dankzij de smaak.

Voedzame bietenwafels
Zien deze wafels er niet gewéldig uit? Dankzij hun knalroze kleur krijg je meteen een zin om een hap te nemen van zo'n wafel. En dat kan ook nog eens zonder schuldgevoel (sowieso moet je je nooit schuldig voelen over wat je in je mond stopt), want deze bietenwafels zijn ook nog eens hartstikke voedzaam! Deze roze wafels bevatten namelijk groenten, fruit en vezels dankzij de toevoeging van boekweitmeel. Dat maakt het ook een geweldig ontbijtrecept voor kinderen.
Bij onze kinderen was het recept in ieder geval een succes, vooral de oudste kon niet wachten om te beginnen met eten:
Ingrediënten roze wafels
Wat dit zo'n heerlijk recept maakt: je hebt er maar vijf ingrediënten voor nodig, die stop je even in de blender en klaar is je beslag! Je hebt nodig:
Rode biet - die geven de roze wafels hun waanzinnige kleur. Gebruik voorgekookte bietjes voor dit recept. Je vindt ze in het koelschap in de supermarkt, maar ik koop ze meestal op de markt.
Banaan - gebruik bij voorkeur een goed rijpe banaan. Hoe rijper, hoe zoeter! Een overrijpe banaan kun je dan ook prima gebruiken in het beslag.
Melk - je kunt een melk naar keuze gebruiken. Koemelk kan, maar een plantaardig alternatief werkt net zo goed. Qua smaak gebruik ik het liefste haverdrink. Als je een plantaardige drink gebruikt, zijn deze wafels vegan.
Boekweitmeel & bloem - als je geen boekweitmeel in huis hebt, kun je dit ook vervangen door bloem. Maar door boekweitmeel te gebruiken worden de bietenwafels wel een stuk voedzamer, daarom heeft dit mijn voorkeur.
Toppings - ik ging zelf voor een schepje yoghurt en wat plakjes banaan. Maple syrup en fijngehakte nootjes of blauwe bessen zijn ook heerlijke toppings voor deze wafels.
Bietenwafels bewaren en voorbereiden
Mijn tip: als je toch bezig bent met wafels bakken, maak dan meteen een dubbele portie beslag. Je kunt de roze wafels namelijk uitstekend invriezen. Even opwarmen in een broodrooster en je hebt weer een heerlijk warme wafel.
Het beslag zelf zou ik wel vers maken. Ik heb het niet geprobeerd, maar ik denk dat het wat zal verkleuren. Bovendien kost het je maar vijf minuten om het beslag te maken, dus maak het lekker vers!
Heb je wafels over? Bewaar ze tot twee dagen in de koelkast in een goed afgesloten bakje, of vries ze in.
Veelgestelde vragen
Dit komt meestal doordat het wafelijzer nog niet heet genoeg is, de eerste wafel lukt daarom vaak ook het minst goed. Zorg dat het wafelijzer echt loeiheet is, en vet het lichtjes in met zonnebloemolie voor je het beslag erin doet.
Kom niet in de verleiding om het ijzer te snel open te maken. Als er niet zoveel stoom meer uit het ijzer komt, is het meeste vocht uit de wafel verdampt en is hij dus gaar. Trek het wafelijzer dan voorzichtig open, als de wafel makkelijk loskomt van de bodem is hij klaar.
Verwarm de oven voor op een lage temperatuur (90 graden) en leg de wafels die afgebakken zijn, in de warme oven. Zo kun je allemaal tegelijk genieten van de wafels.
Recept
Roze wafels met rode biet
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 150 gr rode biet (gekookt)
- 1 banaan
- 200 ml melk (bv haverdrink)
- 100 gr boekweitmeel
- 100 gr bloem
Zo maak je het
- Verhit een wafelijzer.
- Doe alle ingrediënten in een blender en maal tot een glad beslag.
- Smeer het wafelijzer lichtjes in met wat olie en verdeel steeds een kleine soep-opscheplepel beslag in elk vakje van het wafelijzer.
- Bak de rode bietenwafels tot ze mooi gaar zijn en serveer ze naar keuze met bijvoorbeeld wat yoghurt, plakjes banaan of ander fruit, gehakte nootjes, maple syrup...
Leonie
Deze gemaakt voor de lunch, groot succes bij de kinderen!
Sandra
Wat leuk om te horen! Onze kleintjes vinden ze ook altijd erg lekker.
Maayke
Deze zien er leuk uit zeg! Denk je dat ik de banaan ook kan vervangen door ander fruit?
Sandra
Dankjewel Maayke! Dat moet zeker kunnen, ik denk dan direct aan appel. Lekker fris en en appel combineert ook heel erg goed met biet. Appel is wel iets minder zoet dan banaan, je zou om dat te compenseren een klein scheutje maple syrup aan het beslag toe kunnen voegen.
Maayke
Thanks!! Ik ga ze van de week maken.