Overrijpe bananen, het overkomt ons allemaal wel eens… Je koopt een tros mooie gele bananen en zomaar ineens (het lijkt soms wel of dit in één nacht gebeurd) is die mooie tros veranderd in een verzameling bruingevlekte kromme rakkers.
Overrijpe bananen
Geeft niks, want wist je dat bruine bananen veel rijker zijn aan anti-oxidanten dan hun gele broertjes? Ook bevatten ze meer suiker, waardoor ze zoeter smaken. Daardoor worden ze heel geschikt om te verwerken in allerlei lekkere recepten. Want overrijpe bananen weggooien, daar doen we niet aan! Wat je er dan mee kunt doen? Ik geef je een paar lekkere tips:
Pannenkoeken
Overrijpe bananen kun je in veel recepten verwerken, maar mijn favoriete manier is wel om er pannenkoeken van te maken! Op de foto bovenaan het artikel zie je een zalige versie: pannenkoeken met Nutella en banaan. Maar met een topping van salted caramel zijn ze ook zalig. Liever wat voedzamer? Deze havermoutpannenkoeken zijn vullend & zoet door de overrijpe banaan.
Chiapudding
Verwerk eens een zoete rijpe banaan tot dit lekkere ontbijtje. Door een goed rijpe mango en banaan te gebruiken wordt deze chiapudding lekker zoet. Ziet het er niet heerlijk uit? Je kunt dit ontbijtje ook prima een dag of twee, drie in de koelkast bewaren dus maak gerust een dubbele portie!
Ontbijtmuffins
Ontbijten met muffins? Dat is nog eens een goed idee! Dit voedzame ontbijtje maak je door muffins te maken met volkorenmeel en banaan. Erg lekker en ze vullen goed. Een prima manier om die rijpe banaan in te verwerken dus. Tip: je kunt de muffins heel goed invriezen. Recept ontbijtmuffins >
Smoothiebowls
Het is heel handig om rijpe bananen in plakjes te snijden en die in te vriezen als je ze niet direct op kunt maken. Zo heb je altijd een voorraadje achter de hand om een smoothiebowl te kunnen maken. Door de bevroren banaan te pureren met yoghurt, krijg je een romige kom ‘ijs’. Een waanzinnig lekker ontbijt of toetje, zeker als het warm is. Aftoppen met granola en wat vers fruit en je kunt aan tafel. Een paar ideeën:
- Smoothiebowl met pindakaas
- Smoothiebowl met mango
- Smoothiebowl met aardbeien
- Smoothiebowl met frambozen
- Smoothiebowl ‘Chunky Monkey’
Havermoutpap
Is het alweer winter? Dan smaakt dit warme ontbijt namelijk het allerlekkerste! Een rijpe banaan is van zichzelf natuurlijk al zoet, maar als je hem voorzichtig bakt in een beetje boter komt de zoetheid nóg meer naar voren en dat is echt een waanzinnige topping voor een kom havermoutpap. Recept havermoutpap met banaan >
Smoothies & Shakes
Overrijpe bananen zijn perfect om een milkshake van te maken. Mix wat vanille-ijs met vanille-extract en plakjes (bevroren) banaan en je hebt een heerlijk toetje. Maar je kunt er ook wat gezondere shakes mee maken. Wat dacht je van dit rijtje met smoothie-recepten met banaan?
- Smoothie met mango en kokos
- Smoothie met abrikoos
- Smoothie met aardbei en kiwi
- Smoothie met rode biet
- Smoothie met blauwe bessen
- Smoothie met spinazie
Bananenbrood
De klassieker onder de recepten met overrijpe bananen: bananenbrood! Deze variant met kaneel en een topping van havermout is hier favoriet. Waanzinnig lekker als ontbijt met wat cashewpasta erop, maar ook erg lekker als tussendoortje bij een kop koffie of thee.
Bananen sneller laten rijpen
Ben je enthousiast geworden door deze recepten en heb je juist geen rijpe bananen op je fruitschaal liggen? Gelukkig zijn er tips om bananen sneller te laten rijpen. Dit is de makkelijkste manier: stop de banaan in een papieren zak en doe er een appel of een tomaat bij. Doordat deze vruchten ethyleengas afscheiden, wordt de banaan snel rijp, normaal gesproken al binnen een dag.
Bananen minder snel laten rijpen
Wil je toch liever met niet al teveel overrijpe bananen komen te zitten? Er zijn verschillende manieren om bananen langer houdbaar te maken. De makkelijkste is om je bananen weg te houden van ander fruit. Als je bananen bij ander fruit bewaart, zullen ze sneller rijpen. Leg ze dus liever apart. Bananen rijpen niet verder als je ze koel bewaart. Zijn ze dus perfect rijp, leg ze dan in de koelkast! Je zult merken dat de schil dan wel donkerder wordt, maar van binnen rijpt de banaan niet meer verder. Je kunt perfect rijpe (of net overrijpe) bananen ook in plakjes invriezen, dan kun je ze later verwerken in recepten waarvoor je een gepureerde banaan nodig hebt.
Heb jij nog meer tips voor recepten met overrijpe bananen? Deel ze in de comments!
2 Reacties
Nicolet
17 oktober 2019 at 04:50IJs!! Je bent heerlijk romig ijs vergeten! Met nutella of cacao of ander fruit…. google laat je tienduizenden recepten zien, maar het is heel eenvoudig: bananen invriezen en dan in de foodprocessor, je krijgt dan na verloop van tijd heerlijk ijs!
Sandra
18 oktober 2019 at 13:40Hi Nicolet, natuurlijk… Supergoed idee!! Bedankt voor je reactie :-)
Gr, Sandra