Menu
drankjes

Zelf havermelk maken

havermelk recept

Budgettip: zelf havermelk maken! Een pak plantaardige melk in de supermarkt kost al gauw €1,70. Best prijzig als je bedenkt dat je het ook kunt maken met twee zeer goedkope ingrediënten: havermout en water. En met maar tien minuutjes van je tijd!

Haverdrink zonder toevoegingen

zelf plantaardige melk maken

Heb je trouwens wel eens naar de ingrediëntenlijst van haverdrink gekeken? Er zit een stuk meer in dan alleen havermout en water! Conserveermiddelen, zout, olie…

Let er bovendien op dat je de ongezoete versie koopt als je niet teveel suikers wilt binnen krijgen. In veel plantaardige ‘zuivel’ drinks zit vrij veel toegevoegde suiker. Zelf koop ik daarom altijd de ongezoete versie.

Maar dat is nu dus niet meer nodig, want zelf havermelk maken is echt een eitje!

Gebruiken en bewaren

zelf havermelk maken

Je kunt deze haverdrink voor van alles gebruiken. Ik vind het persoonlijk niet lekker om het te drinken als vervanger voor een glas melk, maar ik gebruik het wel heel regelmatig in recepten. Bijvoorbeeld:

Kortom: genoeg toepassingen te verzinnen voor deze zelfgemaakte havermelk!

Gelukkig maar, want omdat deze zelfgemaakte versie geen conserveermiddelen bevat, blijft hij niet zo lang houdbaar als de gekochte versie. Bewaar de haverdrink het liefste in een goed afsluitbare fles en bewaar het in de koelkast. Schud de melk voor gebruik even om, want de pulp zal wat naar beneden zakken tijdens het staan.

Zelf havermelk maken

4 from 8 stemmen
Gang: DrankjeKeuken: VeganNiveau: Eenvoudig
Voor ca

6

porties
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

0

minutes
Calorieën

300

kcal

Zelf plantaardige melk maken is super eenvoudig, maak eens zelf havermelk!

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 100 gr 100 havermout

  • 800 ml 800 water

Bereiding

  • Doe het water in een maatbeker en vul aan met de havermout.
  • Zet dit mengsel minimaal twee uur weg, langer mag ook.
  • Doe het havermengsel in een blender en mix het zo glad mogelijk.
  • Zeef nu het mengsel – ik doe dit zelf twee keer. Zelf doe ik het met een fijne zeef, maar je kunt er ook bijvoorbeeld een kaasdoek voor gebruiken. Gooi de pulp niet weg, zie de tip hieronder!
  • Je haverdrink is nu klaar voor gebruikt. Lekker door de koffie, als basis voor een smoothie…

Opmerkingen

  • Gooi de overgebleven pulp niet weg, dit kun je nog prima opeten als pap.
  • Je kunt de haverdrink iets meer smaak meegeven door hem op smaak te brengen met wat zout en/of vanille-extract.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

haverdrink recept

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter