• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Rozensiroop van rozenbottel - wildplukrecept

    Bijgewerkt: jun 2023 · Geplaatst: okt 2017 door Sandra

    Deze rozensiroop maakte ik na het maken van een wildplukwandeling. Misschien heb je een tijdje geleden op mijn blog gelezen dat ik ging wildplukken in Amsterdam? Ik kan zo'n wildplukwandeling onder begeleiding echt aanraden.

    Naar recept Naar video
    Rozensiroop - gemaakt van de rozenblaadjes van de rozebottel

    Je leert ontzettend veel en geloof me, na zo'n wandeling kun je echt niet meer normaal door de natuur wandelen. Je blijft speuren!

    Rozenbottel-struik

    Dat gebeurde laatst ook toen ik ging wandelen in de duinen. We liepen langs een gigantisch grote rozenbottel-struik. Die was al aan het einde van zijn bloei, maar er zaten nog een paar prachtige rozen in.

    Die heb ik meegenomen met het doel om er rozensiroop van te maken. Ruik maar eens aan zo'n mooie rozenbottel-roos, dan kun je je al een voorstelling maken van hoe deze siroop gaat smaken.

    Ingrediënten rozensiroop

    Om deze prachtige roze siroop te maken heb je nodig:

    Ingrediënten om rozensiroop te maken: rozenbottel rozen, suiker, water en citroensap.

    Rozenblaadjes - de geurige blaadjes van de rozenbottelstruik zijn hier perfect voor.

    Suiker - de suiker lost op in het water, dus je kunt zowel grove als fijne kristalsuiker gebruiken voor dit recept. Je kunt ook een andere zoetmaker gebruiken zoals honing of agavesiroop, maar dit kan de smaak van de siroop beinvloeden.

    Water - gewoon kraanwater is prima

    Citroen - voor wat frisheid voeg ik een kneepje citroen toe

    Variatietip: je kunt ook wat fijngeprakte frambozen of aardbeien meekoken, voor een zoete, fruitige rozensiroop.

    Rozenlimonade

    Van de rozensiroop kun je heerlijke rozenlimonade maken (zo lekker!) maar de siroop kun je ook voor andere doeleinden gebruiken.

    Leng de siroop bijvoorbeeld aan met bubbelwijn voor een lekkere cocktail. Ook in de Indische keuken wordt veel gebruik gemaakt van rozensiroop: combineer het met kokosmelk of maak er (schaaf) ijs mee.

    Ook in cake en koekjes is de siroop een verrassende smaakmaker. Je kunt het dan verwerken in het beslag of maak er een lekkere icing mee, zoals in deze mooie rozencake.

    Welke rozen voor rozensiroop

    Een bloeiende roos aan een rozenbottel-struik.

    Voor dit recept gebruikte ik dus rozenblaadjes van de rozenbottel, maar je kunt ook prima andere soorten rozen gebruiken voor dit recept.

    Het is wel aan te raden om hiervoor geen rozen uit de winkel te gebruiken, want die zijn vaak behandeld met middeltjes die je beter niet kunt eten. Een onbespoten roos uit eigen tuin bijvoorbeeld is wel perfect! Kies voor rozen die lekker geuren, die smaken ook lekker!

    Let er bij het wildplukken op dat je geen rozen gebruikt die vlak langs een weg groeien, in verband met uitlaatgassen.

    Siroop bewaren

    Zorg ervoor dat het flesje waarin je de rozensiroop bewaart, brandschoon is. Zorg voor een goed afsluitbaar flesje dat je hebt uitgekookt, zodat het absoluut schoon is.

    Bewaar de siroop in de koelkast, deze blijft wekenlang goed.

    Recept

    Rozensiroop en een glas rozenlimonade, met rozenblaadjes van de rozebottel er omheen.

    Rozensiroop van rozenbottel - wildplukrecept

    Zelf rozensiroop maken is helemaal niet moeilijk. Ga in het voorjaar op zoek naar rozenbottels met de blaadjes er nog aan en maak een heerlijke fles rozen siroop.
    5 van 3 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 10 minuten minuten
    Totale tijd: 15 minuten minuten
    Servings: 10 glazen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • weckflesje
    • zeef

    Ingrediënten

    • 250 ml water
    • 200 gr kristalsuiker
    • 7 rozenbottel-rozen
    • 0,5 citroen
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Trek de blaadjes van de rozen en laat ze een uurtje liggen, zodat eventueel ongedierte weg kan kruipen.
    • Doe de rozenblaadjes samen met het water en de suiker in een pan. Breng het mengsel zachtjes tot tegen de kook aan en roer af en toe om de suiker op te laten lossen.
    • Pers de halve citroen uit en roer het sap door de siroop. Laat het mengsel een nacht staan.
    • Steriliseer het flesje door deze in een pan met water aan de kook te brengen. Laat vijf minuten koken en laat het flesje opdrogen op een schone theedoek.
    • De volgende dag zeef je de siroop en giet je deze in de gesteriliseerde fles.

    Video

    Notities

    Bewaar de rozensiroop in de koelkast, in een brandschone fles. Het is dan wekenlang houdbaar.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 79kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwitten: 0.1g | Vetten: 0.1g | Zout: 2mg | Vezels: 0.2g | Suiker: 20g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More drankjes

    • Een kan citroenlimonade met ernaast enkele citroenen.
      Citroensiroop maken
    • Een glas aardbeien drinkyoghurt met verse aardbeien ernaast.
      Aardbeienmelk - zelf drinkyoghurt maken
    • Perziklimonade in een Mason Jar met ervoor diverse vruchten zoals perzik, limoen en citroen.
      Perziklimonade
    • Lavendel cocktail in drie verschillende cocktailglazen, die gevuld zijn met veel crushed ice. Er liggen takjes tijm en een gehalveerde citroen voor.
      Lavendel cocktail (+mocktail optie)

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Trudy

      juni 13, 2021 at 9:22 pm

      Maak al jaren rozen limonade maar ik doe het op een heel andere manier ik leg de roze blaadjes in een emmer met water en laat deze 1 of 2 dagen staan en daarna pas zeven in een kaasdoek en daarna koken en 1 kilo suiker per liter toevoegen, en halve citroen per liter, en dan smaakt hij heerlijk

      Beantwoorden
      • Sandra

        juni 17, 2021 at 7:57 pm

        Wat leuk om te horen Trudy! Op deze manier maak ik ook altijd vlierbloesemlimo, ook heerlijk.

        Beantwoorden
    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.