Deze rozensiroop maakte ik na het maken van een wildplukwandeling. Misschien heb je een tijdje geleden op mijn blog gelezen dat ik ging wildplukken in Amsterdam? Ik kan zo'n wildplukwandeling onder begeleiding echt aanraden.

Je leert ontzettend veel en geloof me, na zo'n wandeling kun je echt niet meer normaal door de natuur wandelen. Je blijft speuren!
Rozenbottel-struik
Dat gebeurde laatst ook toen ik ging wandelen in de duinen. We liepen langs een gigantisch grote rozenbottel-struik. Die was al aan het einde van zijn bloei, maar er zaten nog een paar prachtige rozen in.
Die heb ik meegenomen met het doel om er rozensiroop van te maken. Ruik maar eens aan zo'n mooie rozenbottel-roos, dan kun je je al een voorstelling maken van hoe deze siroop gaat smaken.
Ingrediënten rozensiroop
Om deze prachtige roze siroop te maken heb je nodig:
Rozenblaadjes - de geurige blaadjes van de rozenbottelstruik zijn hier perfect voor.
Suiker - de suiker lost op in het water, dus je kunt zowel grove als fijne kristalsuiker gebruiken voor dit recept. Je kunt ook een andere zoetmaker gebruiken zoals honing of agavesiroop, maar dit kan de smaak van de siroop beinvloeden.
Water - gewoon kraanwater is prima
Citroen - voor wat frisheid voeg ik een kneepje citroen toe
Variatietip: je kunt ook wat fijngeprakte frambozen of aardbeien meekoken, voor een zoete, fruitige rozensiroop.
Rozenlimonade
Van de rozensiroop kun je heerlijke rozenlimonade maken (zo lekker!) maar de siroop kun je ook voor andere doeleinden gebruiken.
Leng de siroop bijvoorbeeld aan met bubbelwijn voor een lekkere cocktail. Ook in de Indische keuken wordt veel gebruik gemaakt van rozensiroop: combineer het met kokosmelk of maak er (schaaf) ijs mee.
Ook in cake en koekjes is de siroop een verrassende smaakmaker. Je kunt het dan verwerken in het beslag of maak er een lekkere icing mee, zoals in deze mooie rozencake.
Welke rozen voor rozensiroop
Voor dit recept gebruikte ik dus rozenblaadjes van de rozenbottel, maar je kunt ook prima andere soorten rozen gebruiken voor dit recept.
Het is wel aan te raden om hiervoor geen rozen uit de winkel te gebruiken, want die zijn vaak behandeld met middeltjes die je beter niet kunt eten. Een onbespoten roos uit eigen tuin bijvoorbeeld is wel perfect! Kies voor rozen die lekker geuren, die smaken ook lekker!
Let er bij het wildplukken op dat je geen rozen gebruikt die vlak langs een weg groeien, in verband met uitlaatgassen.
Siroop bewaren
Zorg ervoor dat het flesje waarin je de rozensiroop bewaart, brandschoon is. Zorg voor een goed afsluitbaar flesje dat je hebt uitgekookt, zodat het absoluut schoon is.
Bewaar de siroop in de koelkast, deze blijft wekenlang goed.
Recept
Rozensiroop van rozenbottel - wildplukrecept
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 250 ml water
- 200 gr kristalsuiker
- 7 rozenbottel-rozen
- 0,5 citroen
Zo maak je het
- Trek de blaadjes van de rozen en laat ze een uurtje liggen, zodat eventueel ongedierte weg kan kruipen.
- Doe de rozenblaadjes samen met het water en de suiker in een pan. Breng het mengsel zachtjes tot tegen de kook aan en roer af en toe om de suiker op te laten lossen.
- Pers de halve citroen uit en roer het sap door de siroop. Laat het mengsel een nacht staan.
- Steriliseer het flesje door deze in een pan met water aan de kook te brengen. Laat vijf minuten koken en laat het flesje opdrogen op een schone theedoek.
- De volgende dag zeef je de siroop en giet je deze in de gesteriliseerde fles.
Trudy
Maak al jaren rozen limonade maar ik doe het op een heel andere manier ik leg de roze blaadjes in een emmer met water en laat deze 1 of 2 dagen staan en daarna pas zeven in een kaasdoek en daarna koken en 1 kilo suiker per liter toevoegen, en halve citroen per liter, en dan smaakt hij heerlijk
Sandra
Wat leuk om te horen Trudy! Op deze manier maak ik ook altijd vlierbloesemlimo, ook heerlijk.