drankjes

Rozensiroop van rozenbottel – wildplukrecept

Rozensiroop - gemaakt van de rozenblaadjes van de rozebottel

Misschien heb je een tijdje geleden op mijn blog gelezen dat ik ging wildplukken in Amsterdam? Ik kan zo’n wildplukwandeling onder begeleiding echt aanraden. Je leert ontzettend veel en geloof me, na zo’n wandeling kun je echt niet meer normaal door de natuur wandelen. Je blijft speuren! Dat gebeurde laatst ook toen ik met man & hond ging wandelen in de duinen. We liepen langs een gigantisch grote rozenbottel-struik. Die was al aan het einde van zijn bloei, maar er zaten nog een paar prachtige rozen in. Die heb ik meegenomen met het doel om er rozensiroop van te maken. Ruik maar eens aan zo’n mooie rozenbottel-roos, dan kun je je al een voorstelling maken van hoe deze siroop gaat smaken.

Rozenlimonade

Van de rozensiroop kun je heerlijke rozenlimonade maken (zo lekker!) maar de siroop kun je ook voor andere doeleinden gebruiken. Leng de siroop bijvoorbeeld aan met bubbelwijn voor een lekkere cocktail. Ook in de Indische keuken wordt veel gebruik gemaakt van rozensiroop: combineer het met kokosmelk of maak er (schaaf) ijs mee. Ook in cake en koekjes is de siroop een verrassende smaakmaker.

Welke rozen voor rozensiroop

Voor dit recept gebruikte ik dus rozenblaadjes van de rozenbottel, maar je kunt ook prima andere soorten rozen gebruiken voor dit recept. Het is wel aan te raden om hiervoor geen rozen uit de winkel te gebruiken, want die zijn vaak behandeld met middeltjes die je beter niet kunt eten. Een onbespoten roos uit eigen tuin bijvoorbeeld is wel perfect! Kies voor rozen die lekker geuren, die smaken ook lekker! Let er bij het wildplukken op dat je geen rozen gebruikt die vlak langs een weg groeien, in verband met uitlaatgassen.

Rozensiroop van rozenbottel – wildplukrecept

0 from 0 votes
Course: DrankjesCuisine: WildplukkenDifficulty: Eenvoudig
Voor ca

10

glazen
Voorbereiding

5

minutes
Kooktijd

10

minutes
Calorieën

76

kcal

Zelf rozensiroop maken is helemaal niet moeilijk. Ga in het voorjaar op zoek naar rozenbottels met de blaadjes er nog aan en maak een heerlijke fles rozen siroop.

Ingrediënten

  • 250 ml water

  • 200 gr kristalsuiker

  • 7 rozenbottel-rozen

  • 0,5 citroen

Bereiding ROZEN SIROOP

  • Trek de blaadjes van de rozen en laat ze een uurtje liggen, zodat eventueel ongedierte weg kan kruipen.
  • Doe de rozenblaadjes samen met het water en de suiker in een pan. Breng het mengsel zachtjes tot tegen de kook aan en roer af en toe om de suiker op te laten lossen.
  • Pers de halve citroen uit en roer het sap door de siroop. Laat het mengsel een nacht staan.
  • Steriliseer het flesje door deze in een pan met water aan de kook te brengen. Laat vijf minuten koken en laat het flesje opdrogen op een schone theedoek.
  • De volgende dag zeef je de siroop en giet je deze in de gesteriliseerde fles.

Opmerkingen

  • Bewaar de rozensiroop in de koelkast, in een brandschone fles. Het is dan wekenlang houdbaar.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten