Misschien heb je een tijdje geleden op mijn blog gelezen dat ik ging wildplukken in Amsterdam? Ik kan zo’n wildplukwandeling onder begeleiding echt aanraden. Je leert ontzettend veel en geloof me, na zo’n wandeling kun je echt niet meer normaal door de natuur wandelen. Je blijft speuren!
Rozenbottel-struik
Dat gebeurde laatst ook toen ik met man & hond ging wandelen in de duinen. We liepen langs een gigantisch grote rozenbottel-struik. Die was al aan het einde van zijn bloei, maar er zaten nog een paar prachtige rozen in. Die heb ik meegenomen met het doel om er rozensiroop van te maken. Ruik maar eens aan zo’n mooie rozenbottel-roos, dan kun je je al een voorstelling maken van hoe deze siroop gaat smaken.
Rozenlimonade
Van de rozensiroop kun je heerlijke rozenlimonade maken (zo lekker!) maar de siroop kun je ook voor andere doeleinden gebruiken. Leng de siroop bijvoorbeeld aan met bubbelwijn voor een lekkere cocktail. Ook in de Indische keuken wordt veel gebruik gemaakt van rozensiroop: combineer het met kokosmelk of maak er (schaaf) ijs mee.


Ook in cake en koekjes is de siroop een verrassende smaakmaker. Je kunt het dan verwerken in het beslag of maak er een lekkere icing mee, zoals in deze mooie rozencake.
Welke rozen voor rozensiroop
Voor dit recept gebruikte ik dus rozenblaadjes van de rozenbottel, maar je kunt ook prima andere soorten rozen gebruiken voor dit recept. Het is wel aan te raden om hiervoor geen rozen uit de winkel te gebruiken, want die zijn vaak behandeld met middeltjes die je beter niet kunt eten. Een onbespoten roos uit eigen tuin bijvoorbeeld is wel perfect! Kies voor rozen die lekker geuren, die smaken ook lekker! Let er bij het wildplukken op dat je geen rozen gebruikt die vlak langs een weg groeien, in verband met uitlaatgassen.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!
Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.
2 Reacties
Trudy
13 juni 2021 at 21:22Maak al jaren rozen limonade maar ik doe het op een heel andere manier ik leg de roze blaadjes in een emmer met water en laat deze 1 of 2 dagen staan en daarna pas zeven in een kaasdoek en daarna koken en 1 kilo suiker per liter toevoegen, en halve citroen per liter, en dan smaakt hij heerlijk
Sandra
17 juni 2021 at 19:57Wat leuk om te horen Trudy! Op deze manier maak ik ook altijd vlierbloesemlimo, ook heerlijk.