• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Snel koken kun je leren! 7 handige tips

    Bijgewerkt: okt 2024 · Geplaatst: okt 2024 door Sandra

    Snel koken is niet moeilijk en als je eenmaal weet hoe het moet, heb je er de rest van je leven profijt van. Of je nu geen tijd hebt om te koken omdat je doordeweeks druk druk druk bent, of er gewoon niet zo van koken houdt, deze tips helpen je om in no time heerlijke maaltijden op tafel te zetten.

    Tomaten courgette saus met pasta, rauwe ham en basilicum in een kom.

    1. Een weekmenu: snel koken begint met een plan

    Het opstellen van een weekmenu is de eerste stap naar snel en makkelijk koken. Door vooruit te plannen, bespaar je niet alleen tijd in de keuken, maar ook tijdens het boodschappen doen. Hier zijn enkele voordelen:

    • Je weet precies wat je nodig hebt, waardoor je minder impulsaankopen doet en dus minder restjes overhoudt.
    • Je kunt gerechten kiezen die bij elkaar passen en ingrediënten hergebruiken, zo hoef je niets weg te gooien en bespaar je heel wat geld.
    • Het vermindert stress omdat je niet elke dag pas als je bijna bij de supermarkt bent, hoeft te bedenken wat je gaat eten.

    Probeer eens om op vrijdag je weekmenu op te stellen en doe dan op zaterdag meteen je weekboodschappen. Kies een mix van snelle recepten en gerechten die je kunt voorbereiden. Geen zin of tijd om zelf na te denken over een weekmenu? Bekijk dan eens mijn kant en klare weekmenu's.

    2. Laat je boodschappen bezorgen

    Door je boodschappen te laten bezorgen, bespaar je een hoop tijd. Het kost een paar euro's, maar steeds naar de supermarkt rijden kost ook weer brandstof én het scheelt gewoon een enorme berg tijd als je in 1x je boodschappen voor de hele week laat bezorgen. Kun je geen boodschappen laten bezorgen? Doe dan 1x per week boodschappen voor de hele week. Als je een slim weekmenu maakt waarbij je aan het begin van de week vooral met verse producten werkt en later in de week met producten uit de diepvries, kun je écht toe met eens per week boodschappen doen.

    3. Bouw een repertoire van snelle recepten op

    Een van de beste manieren om snel en simpel te koken is door een aantal go-to recepten bij de hand te hebben die je zonder al teveel nadenken kunt maken. Na een drukke werkdag een nieuw, ingewikkeld recept uitproberen is meestal niet zo'n goed idee.

    Denk aan gerechten zoals een snelle pasta, een simpele curry of een voedzame salade. Hoe vaker je deze maakt, hoe eerder het een routine wordt en hoe sneller het gaat! Deze recepten kan ik zelf vrijwel uit mijn hoofd maken en zijn makkelijk aan te passen, waardoor ik met wat improvisatie altijd wat lekkers op tafel zet.

    Orechiette met tomaten-courgette saus
    Met een pot pastasaus en wat verse groenten maak je in een handomdraai een lekkere pasta met courgette.
    Naar het recept
    Tomaten courgette saus met pasta, rauwe ham en basilicum in een kom.
    Recept omelet gevuld met wokgroenten en kip
    Een lekker makkelijk u0026amp; snel recept, ideaal voor doordeweekse dagen.
    Naar het recept
    Omelet met wokgroenten en kip, de omelet is dubbelgeklapt en vastgezet met een prikker.
    Wraps met ei en groenten
    Snel klaar en superlekker: wraps met ei, chorizo en groenten.
    Naar het recept
    Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.

    Ik verzamelde 20 van mijn favoriete snelle recepten in dit fijne e-book. Echt een aanrader als je zelf geen idee hebt waar te beginnen met het samenstellen van jouw persoonlijke 'snel koken repertoire'.

    4. Gebruik voorgesneden groenten

    Ik kook het liefste met verse producten. Maar ja, één van de meest tijdrovende klussen bij het koken is nu eenmaal vaak het snijden van groenten. Door te kiezen voor voorgesneden groenten of diepvriesgroenten, kun je dus enorm veel tijd besparen.

    5. Investeer in tijdbesparende keukenapparatuur

    De juiste keukenapparatuur kan een wereld van verschil maken als het gaat om snel en gezond koken. Overweeg de aanschaf van:

    • Een slowcooker of crockpot: zet 'm ochtends aan en schuif thuis meteen aan tafel
    • Een keukenmachine die in een handomdraai raspt, snijdt en hakt
    • Een rijstkoker die perfect rijst maakt terwijl jij een saus maakt

    Oh ja, en vergeet natuurlijk niet een goed koksmes. Botte messen zijn gevaarlijk en met een goed kwaliteitsmes werk je sneller.

    6. Maak gebruik van restjes: kook één keer, eet twee keer

    Slim omgaan met restjes is een geweldige manier om tijd te besparen en toch gevarieerd te eten. Enkele ideeën:

    • Kook extra rijst of pasta om de volgende dag te gebruiken in een salade of wokgerecht
    • Transformeer overgebleven geroosterde groenten in een quiche of frittata
    • Gebruik restjes vlees of vis in een wrap of sandwich voor de lunch

    Door creatief om te gaan met wat je al hebt, bespaar je niet alleen tijd maar verminder je ook voedselverspilling. Zo maken we met zijn allen de wereld een beetje mooier! Vind je het lastig om te koken met restjes? Volg dan mijn gratis cursus koken met restjes. Daarin leer ik je alles wat ik weet, zodat jij minder voedsel gaat verspillen.

    7. Mealpreppen: een goede voorbereiding is het halve werk

    Meal prepping, oftewel vooruit koken, is een geweldige manier van snel en makkelijk te koken. Wanneer je twee uurtjes over hebt in het weekend, doe dan alvast wat voorbereidingen:

    • Snijd groenten voor meerdere maaltijden en bewaar in afgesloten bakjes in de koelkast
    • Kook een pan met rijst, quinoa of peulvruchten waar je twee maaltijden mee kunt maken
    • Bereid een grote pan soep of stoofvlees voor, waar je enkele dagen van kunt eten

    Door deze voorbereiding kun je doordeweeks in een mum van tijd gezonde maaltijden klaarmaken.

    Conclusie: snel koken kun je leren

    Snel en lekker koken is niet altijd makkelijk, maar het goede nieuws is: je kunt het leren. Door deze tips toe te passen, zul je zien dat je steeds efficiënter wordt in de keuken. Zodra het doorvoeren van deze tips routine wordt, kost het je minder moeite en wordt het vanzelf een tweede natuur. Voor je het weet, is 'snel en gezond koken' jouw middle name!

    More hoofdgerechten

    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Zalm pizza waar drie stukken van zijn los gesneden. De pizza ligt op een bord, op een groen geblokte doek.
      Zalm pizza
    • Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.
      Palmkool salade met halloumi
    • Een glazen pot met zelfgemaakte groentenbouillon. Er omheen liggen enkele ingrediënten van de bouillon.
      Groentebouillon maken: zo doe je dat!

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431