Snel koken is niet moeilijk en als je eenmaal weet hoe het moet, heb je er de rest van je leven profijt van. Of je nu geen tijd hebt om te koken omdat je doordeweeks druk druk druk bent, of er gewoon niet zo van koken houdt, deze tips helpen je om in no time heerlijke maaltijden op tafel te zetten.

1. Een weekmenu: snel koken begint met een plan
Het opstellen van een weekmenu is de eerste stap naar snel en makkelijk koken. Door vooruit te plannen, bespaar je niet alleen tijd in de keuken, maar ook tijdens het boodschappen doen. Hier zijn enkele voordelen:
- Je weet precies wat je nodig hebt, waardoor je minder impulsaankopen doet en dus minder restjes overhoudt.
- Je kunt gerechten kiezen die bij elkaar passen en ingrediënten hergebruiken, zo hoef je niets weg te gooien en bespaar je heel wat geld.
- Het vermindert stress omdat je niet elke dag pas als je bijna bij de supermarkt bent, hoeft te bedenken wat je gaat eten.
Probeer eens om op vrijdag je weekmenu op te stellen en doe dan op zaterdag meteen je weekboodschappen. Kies een mix van snelle recepten en gerechten die je kunt voorbereiden. Geen zin of tijd om zelf na te denken over een weekmenu? Bekijk dan eens mijn kant en klare weekmenu's.
2. Laat je boodschappen bezorgen
Door je boodschappen te laten bezorgen, bespaar je een hoop tijd. Het kost een paar euro's, maar steeds naar de supermarkt rijden kost ook weer brandstof én het scheelt gewoon een enorme berg tijd als je in 1x je boodschappen voor de hele week laat bezorgen. Kun je geen boodschappen laten bezorgen? Doe dan 1x per week boodschappen voor de hele week. Als je een slim weekmenu maakt waarbij je aan het begin van de week vooral met verse producten werkt en later in de week met producten uit de diepvries, kun je écht toe met eens per week boodschappen doen.
3. Bouw een repertoire van snelle recepten op
Een van de beste manieren om snel en simpel te koken is door een aantal go-to recepten bij de hand te hebben die je zonder al teveel nadenken kunt maken. Na een drukke werkdag een nieuw, ingewikkeld recept uitproberen is meestal niet zo'n goed idee.
Denk aan gerechten zoals een snelle pasta, een simpele curry of een voedzame salade. Hoe vaker je deze maakt, hoe eerder het een routine wordt en hoe sneller het gaat! Deze recepten kan ik zelf vrijwel uit mijn hoofd maken en zijn makkelijk aan te passen, waardoor ik met wat improvisatie altijd wat lekkers op tafel zet.
Ik verzamelde 20 van mijn favoriete snelle recepten in dit fijne e-book. Echt een aanrader als je zelf geen idee hebt waar te beginnen met het samenstellen van jouw persoonlijke 'snel koken repertoire'.
4. Gebruik voorgesneden groenten
Ik kook het liefste met verse producten. Maar ja, één van de meest tijdrovende klussen bij het koken is nu eenmaal vaak het snijden van groenten. Door te kiezen voor voorgesneden groenten of diepvriesgroenten, kun je dus enorm veel tijd besparen.
5. Investeer in tijdbesparende keukenapparatuur
De juiste keukenapparatuur kan een wereld van verschil maken als het gaat om snel en gezond koken. Overweeg de aanschaf van:
- Een slowcooker of crockpot: zet 'm ochtends aan en schuif thuis meteen aan tafel
- Een keukenmachine die in een handomdraai raspt, snijdt en hakt
- Een rijstkoker die perfect rijst maakt terwijl jij een saus maakt
Oh ja, en vergeet natuurlijk niet een goed koksmes. Botte messen zijn gevaarlijk en met een goed kwaliteitsmes werk je sneller.
6. Maak gebruik van restjes: kook één keer, eet twee keer
Slim omgaan met restjes is een geweldige manier om tijd te besparen en toch gevarieerd te eten. Enkele ideeën:
- Kook extra rijst of pasta om de volgende dag te gebruiken in een salade of wokgerecht
- Transformeer overgebleven geroosterde groenten in een quiche of frittata
- Gebruik restjes vlees of vis in een wrap of sandwich voor de lunch
Door creatief om te gaan met wat je al hebt, bespaar je niet alleen tijd maar verminder je ook voedselverspilling. Zo maken we met zijn allen de wereld een beetje mooier! Vind je het lastig om te koken met restjes? Volg dan mijn gratis cursus koken met restjes. Daarin leer ik je alles wat ik weet, zodat jij minder voedsel gaat verspillen.
7. Mealpreppen: een goede voorbereiding is het halve werk
Meal prepping, oftewel vooruit koken, is een geweldige manier van snel en makkelijk te koken. Wanneer je twee uurtjes over hebt in het weekend, doe dan alvast wat voorbereidingen:
- Snijd groenten voor meerdere maaltijden en bewaar in afgesloten bakjes in de koelkast
- Kook een pan met rijst, quinoa of peulvruchten waar je twee maaltijden mee kunt maken
- Bereid een grote pan soep of stoofvlees voor, waar je enkele dagen van kunt eten
Door deze voorbereiding kun je doordeweeks in een mum van tijd gezonde maaltijden klaarmaken.
Conclusie: snel koken kun je leren
Snel en lekker koken is niet altijd makkelijk, maar het goede nieuws is: je kunt het leren. Door deze tips toe te passen, zul je zien dat je steeds efficiënter wordt in de keuken. Zodra het doorvoeren van deze tips routine wordt, kost het je minder moeite en wordt het vanzelf een tweede natuur. Voor je het weet, is 'snel en gezond koken' jouw middle name!
Laat een reactie achter