• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Spareribs uit de oven - zoet & sticky

    Bijgewerkt: sep 2023 · Geplaatst: mei 2023 door Sandra

    Spareribs vind ik af en toe heel lekker, maar heel eerlijk: ik ben geen BBQ-fan. Tot voor kort hadden we niet eens een BBQ thuis! Daarom maak ik spareribs uit de oven. Door ze eerst een uur in de oven te bakken en ze het laatste half uur te grillen, krijg je lekker malse spareribs.

    Naar recept
    Spareribs uit de oven

    Zoete en sticky spareribs

    Zelf heb ik mijn spareribs het liefst lekker zoet en sticky, dus ik marineer ze in een zoete marinade, een mengsel van o.a. ketjap, honing en bruine suiker. Echt zalig!

    Om je vingers bij op te eten, zeg maar...

    zoete spareribs recept

    Tips voor het maken van spareribs

    De kwaliteit van de spareribs is natuurlijk het allerbelangrijkste. Koop daarom goed vlees van de slager en vraag hem eventueel meteen om het vlies van de spareribs te verwijderen.

    sticky spareribs

    Als je het vlies laat zitten, heb je kans op taaie spareribs en bovendien kan de marinade niet intrekken aan de onderkant van het vlees als je het vlies niet verwijderd. Je kunt dit natuurlijk ook zelf doen.

    Weet je niet hoe dit moet? Op YouTube vind je veel filmpjes die je laten zien hoe je het vlies van spareribs verwijdert, check bijvoorbeeld dit filmpje.

    Spareribs marineren

    Begin al een dag van te voren als je spareribs wilt maken, want de zoete spareribs marinade moet een dag intrekken voor het beste resultaat. Ik maakte zelf een zoete marinade met ketjap, honing en bruine suiker.

    spareribs marinade zoet

    Onmisbaar in de marinade is een scheutje azijn, dit zorgt ervoor dat het vlees extra mals wordt.

    Tip: Serveer bij je spareribs zelfgemaakte barbecuesaus en een lekkere knoflooksaus om de ribs in te dippen!

    Wat stokbrood, patat/friet of gebakken paprika-aardappels zijn ook erg lekker bij deze sticky spareribs uit de oven. Qua groenten zijn deze maiskolven met chiliboter er lekker bij.

    Recept

    Spareribs uit de oven met een kleverige glazuurlaag, op een vel bakpapier. Ernaast staan verschillende sausjes.

    Recept spareribs uit de oven - zoet & sticky

    Zelf spareribs maken is helemaal niet lastig, zeker niet met dit eenvoudige recept. Lekker met frietjes en een salade!
    4.11 van 28 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 1 uur uur 30 minuten minuten
    Totale tijd: 12 uur uur 10 minuten minuten
    Servings: 2 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • ovenschaal
    • bakpapier

    Ingrediënten

    • 800 gr spareribs
    • 0,5 el azijn
    • 3 el ketjap
    • 3 el honing
    • 1 el bruine suiker
    • 2 el barbecuesaus

    Om te dippen (optioneel)

    • barbecuesaus en / of knoflooksaus
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Begin een ochtend maar nog liever een dag van tevoren met dit recept zodat de marinade goed kan intrekken.
    • Als dit nog niet gedaan is: verwijder het vlies van de onderkant van de spareribs en leg ze in een ovenschaal.
    • Maak een marinade van de azijn, ketjap, honing en suiker en breng deze op smaak met peper en zout. Smeer de spareribs aan beide kanten in met de marinade. Een groot deel van de marinade zal eraf druipen dus herhaal dit bedruipen het liefst om de paar uur, tot je de ribbetjes gaat bakken.
    • Verwarm de oven voor op 120 graden en leg de spareribs op een met bakpapier beklede bakplaat (met de bolle kant boven zodat de lucht er goed onder kan komen in de oven). Bewaar de overgebleven marinade.
    • Bak de spareribs een uur en haal ze elke twintig minuten even uit de oven om ze opnieuw te marineren.
    • Verwarm nu de grill voor (ik gebruikte stand 3) en bestrijk de spareribs met 1-2 el barbecuesaus. Grill de spareribs 25-30 minuten en eet smakelijk!

    Notities

    Tip: is je honing gekristalliseerd en niet meer te gebruiken? Zet de pot of knijpfles dan een tijdje in een pannetje met goed heet water, dan wordt de honing weer bruikbaar.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 894kcal | Koolhydraten: 64g | Eiwitten: 44g | Vetten: 66g | Zout: 891mg | Vezels: 0.2g | Suiker: 57g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More vlees

    • Een hazen stoofpotje in een bord in een rijke, donkere saus met wortel.
      Hazen stoofpotje (Hazenpeper)
    • Een hazenrug omwikkeld met spek en gegarneerd met verse kruiden, ligt op een bord met een vleesbestek ernaast.
      Hazenrug
    • Een ovenschotel met Italiaanse gehaktballetjes: met mozzarella gevulde balletjes gehakt in een tomatensaus. De schotel is gegratineerd met kaas en gegarneerd met verse basilicum.
      Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
    • Een plankje met daarop drie Schotse eieren (gehaktballen gevuld met een gekookt ei), waarvan één gehalveerd.
      Schotse eieren

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Ella

      juni 26, 2021 at 7:11 am

      Wat voor azijn wordt er in dit gerecht gebruikt? Het lijkt me heerli

      Beantwoorden
      • Sandra

        juni 30, 2021 at 10:53 am

        Hey Ella, ik heb 'gewone' azijn gebruikt. Ik denk dat andere soorten ook goed gebruikt kunnen worden. Wijn-azijn of appelazijn smaken er denk ik ook prima in! Azijn maakt het vlees malser dus het is sowieso een goed idee om dit te verwerken in de marinade. Kook ze!

        Groetjes, Sandra

        Beantwoorden
    4.11 from 28 votes (28 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.