Een recept voor bbq saus in de winter? Ja hoor! Ik zal je namelijk verklappen: ik ben totaal geen barbecue-fan. Maar: ik ben wel fan van BBQ saus en het leek me dan ook leuk om dit eens zelf te maken. Zelf BBQ saus maken is namelijk helemaal niet moeilijk en het resultaat is zo lekker…
Lekker bij de barbecue
Leuk om te serveren bij je eerstvolgende barbecue, maar deze saus kan natuurlijk ook heel goed op tafel gezet worden als je tijdens de feestdagen gaat gourmetten met je familie.


Maar eigenlijk is het altijd handig om een potje op voorraad te hebben, want ook bij een gewoon stukje vlees (een worstje of hamburger – zoals deze chorizoburgers) of een tosti is dit een heerlijke saus.
En deze barbecuesaus is ook waanzinnig lekker bij spareribs, bij gehaktbrood of op deze zalige BBQ chicken pizza.
Barbecuesaus maken & bewaren
Met dit recept maak je ongeveer 100 ml barbecuesaus. Dat is geen heel grote portie (genoeg voor ongeveer 3-4 personen), dus verdubbel of verdriedubbel het recept gerust.
Net zoals in gekochte BBQ saus zit ook dit recept voor BBQ saus vol met suiker, dus de saus even bewaren is geen probleem.
Zorg er wel altijd voor dat je een brandschoon en goed afsluitbaar potje gebruikt, en bewaar de saus in de koelkast. Gebruik ook altijd een schone lepel om de bbq saus op te scheppen. Dan blijft hij prima een paar weken goed.
Rokerige barbecuesaus
Ik vind barbecuesaus het lekkerste als deze een beetje een rooksmaak heeft. In dit recept voor BBQ saus krijg je dat voor elkaar met behulp van twee ingrediënten: gerookt paprikapoeder & gerookt zout.
Gerookt paprikapoeder kun je o.a. bij Dille & Kamille kopen maar ook in veel supermarkten. Het zit in een rood potje en is van het merk La Chinata.
Het gerookte zout kocht ik bij een kookwinkel.
Kun je deze ingrediënten niet vinden? Gebruik dan gewone paprikapoeder en gewoon zout om de saus op smaak te brengen. Ook lekker hoor!


Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!
Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.
20 Reacties
Joyce
21 januari 2023 at 18:17Heerlijke saus. Vanmiddag een sandwich gemaakt. Kipdijfilet in blokjes dunne reepjes puntpaprika en bosui fijn gesneden. Saus erover en klaar.
Sandra
23 januari 2023 at 20:05Zooooo, dit klinkt lekker zeg! Heerlijk idee <3
Esther
17 december 2022 at 11:51Goedemorgen,. Ik ben de saus nu aan het maken, hij smaakt heerlijk maar is te dun, wat kan ik daar aan doen?het is een halve liter die ik wil bewaren in een weckpot, 3dl gaat in de pulled chicken die ik ga maken, moet de saus nog langer pruttelen, hij staat nu 20 minuten op omdat het een grotere hoeveelheid is.
Groetjes van Esther Bos
Sandra
18 december 2022 at 12:01Hey Esther, met grote hoeveelheden wordt het inderdaad lastiger. Sowieso inderdaad langer laten pruttelen maar dat doe je al lees ik. Wat je zou kunnen doen is een maizena-papje toevoegen (een theelepel maizena losroeren met een heel klein beetje water en dat erdoor mengen). Op zo’n hoeveelheid is een theelepel misschien niet voldoende, maar dan blijf je dit gewoon een paar keer herhalen tot de saus mooi gebonden is. Ik hoop dat het lukt!
Lida Peters
14 mei 2022 at 11:54Heerlijk!! Bij de pulled pork gemaakt. Ook voor dr glaze gebruikt. Wat een aanrader!
Sandra
15 mei 2022 at 20:24Bedankt voor het mooie compliment!
Jenny
22 december 2021 at 19:56Erg lekker!! Hier geserveerd bij pulled pork uit de slowcooker ♡
Wat is het advies met betrekking tot de houdbaarheid? Er staat vermeld dat het vrij lang houdbaar is, maar wat moet ik me hierbij voorstellen?
Sandra
23 december 2021 at 08:23Ohhhh wat heerlijk Jenny, een gouden combinatie! Ik vind het lastig om daar een exacte indicatie voor te geven want dat is van veel factoren afhankelijk. Als je een goed schoon (uitgekookt) potje gebruikt om de saus in te bewaren en er niet met een vieze lepel in gaat, en het goed in de koelkast bewaard, gok ik dat het minstens een maand of twee houdbaar is. Misschien nog wel veel langer! Eerlijk gezegd was de saus bij ons voor die tijd altijd al op, hahahaha! Ik kijk, ruik en proef altijd gewoon even, meestal zie je het snel genoeg als het niet goed meer is.
Jenny
25 december 2021 at 22:05Heb het bewaard in de koelkast in een nieuwe, schone knijpfles. En inderdaad, het is veel te snel op. Het gaat hier overal bij, bij de tosti, op een broodje hamburger en zelfs als saus op de pizzabodem i.p.v tomatensaus haha!
Bedankt voor je antwoord!
Sandra
29 december 2021 at 18:36Hahaha oh wat goed! Inderdaad als pizzasaus is het ook erg lekker, daar gebruik ik hem ook wel eens voor!
Manon Kruger-Weerdenburg
25 september 2021 at 09:28Complete familie verslaafd aan “mijn” zelfgemaakte bbq saus?. Heerlijk recept! Dit is een blijvertje
Sandra
30 september 2021 at 05:59Hahaha wat leuk om te horen Manon, fijn dat de saus zo in de smaak valt!
Daan
24 juni 2021 at 12:03Hoeveel gerookt zout doe je er bij staat er niet bij namelijk
Sandra
25 juni 2021 at 19:13Hey Daan, scherp opgemerkt! Zelf doe ik dit er altijd ‘naar smaak’ bij, dus even proeven wat je zelf het lekkerste vindt! Ik heb dit er nu in het recept bijgezet, dat is wel zo duidelijk :-) Dankjewel!
Groetjes, Sandra
Desiree Burgers
25 maart 2021 at 20:00Wat voor stroop gebruikte je?
Sandra
25 maart 2021 at 20:12Hi Desiree, ik gebruik gewone keukenstroop (zeg maar de stroop die je ook op pannenkoeken doet)
Kook ze!
Gr, Sandra
Desiree Burgers
26 maart 2021 at 18:58Ah, fijn dat je even reageerde. Ik ga dit morgen eens maken. Ben zeer benieuwd. Fijn weekend!
Louise
9 januari 2021 at 17:32Heerlijk voor over de spareribs!
Jelle
12 november 2020 at 11:05Klinkt goed! Deze kan goed op een lekkertje burgertje lijkt me :D
Sandra
20 november 2020 at 11:44Hey Jelle, jaaaaa zeker! En die eet jij ongetwijfeld super vaak :D