Menu
sausjes

BBQ saus zelf maken – recept voor barbecuesaus

BBQ saus zelf maken

Een recept voor bbq saus in de winter? Ja hoor! Ik zal je namelijk verklappen: ik ben totaal geen barbecue-fan. Maar: ik ben wel fan van BBQ saus en het leek me dan ook leuk om dit eens zelf te maken. Zelf BBQ saus maken is namelijk helemaal niet moeilijk en het resultaat is zo lekker…

Lekker bij de barbecue

Leuk om te serveren bij je eerstvolgende barbecue, maar deze saus kan natuurlijk ook heel goed op tafel gezet worden als je tijdens de feestdagen gaat gourmetten met je familie.

Chorizoburgers

Maar eigenlijk is het altijd handig om een potje op voorraad te hebben, want ook bij een gewoon stukje vlees (een worstje of hamburger – zoals deze chorizoburgers) of een tosti is dit een heerlijke saus.

En deze barbecuesaus is ook waanzinnig lekker bij spareribs, bij gehaktbrood of op deze zalige BBQ chicken pizza.

Barbecuesaus maken & bewaren

Met dit recept maak je ongeveer 100 ml barbecuesaus. Dat is geen heel grote portie (genoeg voor ongeveer 3-4 personen), dus verdubbel of verdriedubbel het recept gerust.

Net zoals in gekochte BBQ saus zit ook dit recept voor BBQ saus vol met suiker, dus de saus even bewaren is geen probleem.

Zorg er wel altijd voor dat je een brandschoon en goed afsluitbaar potje gebruikt, en bewaar de saus in de koelkast. Gebruik ook altijd een schone lepel om de bbq saus op te scheppen. Dan blijft hij prima een paar weken goed. 

Rokerige barbecuesaus

Ik vind barbecuesaus het lekkerste als deze een beetje een rooksmaak heeft. In dit recept voor BBQ saus krijg je dat voor elkaar met behulp van twee ingrediënten: gerookt paprikapoeder & gerookt zout.

Gerookt paprikapoeder kun je o.a. bij Dille & Kamille kopen maar ook in veel supermarkten. Het zit in een rood potje en is van het merk La Chinata.

Het gerookte zout kocht ik bij een kookwinkel.

Kun je deze ingrediënten niet vinden? Gebruik dan gewone paprikapoeder en gewoon zout om de saus op smaak te brengen. Ook lekker hoor!

BBQ saus zelf maken – recept voor barbecuesaus

4 from 20 stemmen
Gang: SausKeuken: BBQNiveau: Eenvoudig
Voor

4

personen
Voorbereiding

5

minutes
Kooktijd

10

minutes
Calorieën

182

kcal

Onmisbaar bij de barbecue, maar ook heerlijk om een potje op voorraad te hebben voor bij hamburgers en spareribs: zelfgemaakte bbq saus. In tien minuten klaar!

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 2 el 2 zonnebloemolie

  • 8 el 8 ketchup

  • 2 tl 2 paprikapoeder (het liefste gerookt paprikapoeder)

  • 4 el 4 bruine suiker

  • 2 tl 2 worchestershiresaus

  • 2 el 2 stroop

  • 2 tl 2 appelazijn

  • (gerookt) zout naar smaak

Zelf BBQ saus maken doe je zo:

  • Doe alle ingrediënten in een pannetje en laat het tien minuten zachtjes pruttelen. Roer de saus regelmatig door en proef of er wellicht nog wat extra zout bij moet.
  • Giet de barbecuesaus in een brandschoon, goed afsluitbaar potje. Laat de saus helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast.

Opmerkingen

  • Als je de barbecuesaus in een steriel en goed afsluitbaar potje bewaart, kun je hem in de koelkast vrij lang bewaren.
Recept BBQ saus

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

16 Reacties

  • Lida Peters
    14 mei 2022 at 11:54

    Heerlijk!! Bij de pulled pork gemaakt. Ook voor dr glaze gebruikt. Wat een aanrader!

    Reply
    • Sandra
      15 mei 2022 at 20:24

      Bedankt voor het mooie compliment!

      Reply
  • Jenny
    22 december 2021 at 19:56

    Erg lekker!! Hier geserveerd bij pulled pork uit de slowcooker ♡
    Wat is het advies met betrekking tot de houdbaarheid? Er staat vermeld dat het vrij lang houdbaar is, maar wat moet ik me hierbij voorstellen?

    Reply
    • Sandra
      23 december 2021 at 08:23

      Ohhhh wat heerlijk Jenny, een gouden combinatie! Ik vind het lastig om daar een exacte indicatie voor te geven want dat is van veel factoren afhankelijk. Als je een goed schoon (uitgekookt) potje gebruikt om de saus in te bewaren en er niet met een vieze lepel in gaat, en het goed in de koelkast bewaard, gok ik dat het minstens een maand of twee houdbaar is. Misschien nog wel veel langer! Eerlijk gezegd was de saus bij ons voor die tijd altijd al op, hahahaha! Ik kijk, ruik en proef altijd gewoon even, meestal zie je het snel genoeg als het niet goed meer is.

      Reply
      • Jenny
        25 december 2021 at 22:05

        Heb het bewaard in de koelkast in een nieuwe, schone knijpfles. En inderdaad, het is veel te snel op. Het gaat hier overal bij, bij de tosti, op een broodje hamburger en zelfs als saus op de pizzabodem i.p.v tomatensaus haha!
        Bedankt voor je antwoord!

        Reply
        • Sandra
          29 december 2021 at 18:36

          Hahaha oh wat goed! Inderdaad als pizzasaus is het ook erg lekker, daar gebruik ik hem ook wel eens voor!

          Reply
  • Manon Kruger-Weerdenburg
    25 september 2021 at 09:28

    Complete familie verslaafd aan “mijn” zelfgemaakte bbq saus😉. Heerlijk recept! Dit is een blijvertje

    Reply
    • Sandra
      30 september 2021 at 05:59

      Hahaha wat leuk om te horen Manon, fijn dat de saus zo in de smaak valt!

      Reply
  • Daan
    24 juni 2021 at 12:03

    Hoeveel gerookt zout doe je er bij staat er niet bij namelijk

    Reply
    • Sandra
      25 juni 2021 at 19:13

      Hey Daan, scherp opgemerkt! Zelf doe ik dit er altijd ‘naar smaak’ bij, dus even proeven wat je zelf het lekkerste vindt! Ik heb dit er nu in het recept bijgezet, dat is wel zo duidelijk :-) Dankjewel!

      Groetjes, Sandra

      Reply
  • Desiree Burgers
    25 maart 2021 at 20:00

    Wat voor stroop gebruikte je?

    Reply
    • Sandra
      25 maart 2021 at 20:12

      Hi Desiree, ik gebruik gewone keukenstroop (zeg maar de stroop die je ook op pannenkoeken doet)

      Kook ze!
      Gr, Sandra

      Reply
      • Desiree Burgers
        26 maart 2021 at 18:58

        Ah, fijn dat je even reageerde. Ik ga dit morgen eens maken. Ben zeer benieuwd. Fijn weekend!

        Reply
  • Louise
    9 januari 2021 at 17:32

    Heerlijk voor over de spareribs!

    Reply
  • Jelle
    12 november 2020 at 11:05

    Klinkt goed! Deze kan goed op een lekkertje burgertje lijkt me :D

    Reply
    • Sandra
      20 november 2020 at 11:44

      Hey Jelle, jaaaaa zeker! En die eet jij ongetwijfeld super vaak :D

      Reply

Laat een reactie achter