Menu
zoet

Speculaascake met frosting

Speculaascake

Het heerlijk avondje komt er weer aan, hoog tijd om het aantal Sinterklaas-recepten op mijn blog wat uit te breiden. Vorig jaar is dat er een beetje bij ingeschoten (iets met een baby van twee maanden oud) maar ik beloof dat er dit jaar weer een paar lekkere recepten online komen waarmee je dat heerlijk avondje wel doorkomt. Deze speculaascake is daar de eerste van. Het is eigenlijk een vrij klassieke cake, maar goed op smaak gebracht met koekkruiden. Met de simpele frosting en wat fijngehakte speculaasjes, maak je er een heerlijke topping bij en zo wordt deze speculaascake toch iets heel bijzonders!

Cake met speculaas van Catharina

Ik heb een maandje of twee overgeslagen, maar deze maand deed ik weer eens mee aan de Foodblogswap. Daarbij word je gekoppeld aan een andere blogger, van wiens site je een recept mag uitkiezen. Daar geef je vervolgens je eigen draai aan. Deze maand mocht ik koken van ‘de keuken van de zoete inval’. Dit is het blog van Catharina, die daar – anders dan de naam doet vermoeden – ook hartige recepten op plaats. Maar, ook grotendeels zoete recepten en juist daar was ik naar op zoek in verband met het Sinterklaasfeest. Toen mijn oog viel op haar recept voor speculaascake, zocht ik dan ook niet verder. Dit moest ‘m worden. Ik heb haar recept grotendeels intact gelaten, maar er wel de feestelijke frosting aan toegevoegd. Het originele recept vind je hier.

Speculaascake met frosting

5 from 2 votes
Course: CakeCuisine: SinterklaasDifficulty: Gemiddeld
Voor ca

12

plakken
Voorbereiding

20

minutes
Oventijd

55

minutes
Calorieën

300

kcal

Een heerlijke, kruidige speculaascake voor het heerlijk avondje. Extra lekker door de frosting met speculaas.

Ingrediënten

  • 180 gr roomboter

  • 150 gr lichte basterdsuiker

  • 2 el stroop

  • 200 gr zelfrijzend bakmeel

  • 2 tl bakpoeder

  • 1 snuf zout

  • 4 tl koekkruiden (gekocht of zelfgemaakt)

  • Voor de frosting
  • 100 gr poedersuiker

  • 3 tl water (ongeveer)

  • 3 speculaasjes

Bereiding

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Mix de zachte roomboter met de basterdsuiker en de stroop tot een luchtig beslag. 
  • Mix vervolgens één voor één de eieren door het beslag.
  • Zeef het bakmeel, het bakpoeder en de koekkruiden boven het beslag, en voeg een snuf zout toe.
  • Meng alles tot een egaal cakebeslag en giet het beslag in een goed ingevet cakeblik.
  • Bak de speculaascake in ongeveer 50-55 minuten gaar, laat hem volledig afkoelen.
  • Hak ondertussen de speculaasjes grof.
  • Als de cake is afgekoeld, kun je de frosting maken. Doe de poedersuiker in een kommetje en voeg steeds een halve theelepel water toe, tot de frosting dun genoeg is. Als het zachtjes van een lepel afloopt, is hij goed.
  • Giet de frosting voorzichtig over de cake en bestrooi met de fijngehakte speculaasjes. Laat de frosting even opstijven voor je de cake in plakken snijdt.

Opmerkingen

  • Eet de speculaascake het liefst binnen een dag of twee op, dan blijft hij lekker vers. Bewaar hem ingepakt op een donkere plek. Houdt er rekening mee dat de speculaasbrokken bovenop wel snel zacht zullen worden.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden

Recept speculaascake

2 Reacties

  • Atie
    26 november 2021 at 10:41

    Wij mochten de cake al proeven, het is heerlijk!

    Reply
    • Sandra
      27 november 2021 at 14:24

      Dankjewel mam!

      Reply

Laat een reactie achter