quiches vegetarisch

Spiraaltaart – spiraal quiche met groenten en brie

Spiraaltaart met courgette, aubergine, wortel en brie

Spiraaltaart, spiraalquiche… Hoe noem je deze mooie taart eigenlijk? Ik weet het niet zo goed, maar ik weet wel dat hij er prachtig uitziet en dat hij op mijn foodbucketlist voor dit jaar stond. Ieder jaar maak ik een lijstje met gerechten die ik het komende jaar sowieso wil maken. Erg leuk, en daar stond deze spiraaltaart dus ook op. Ik had deze fotogenieke spiraalquiche al vaak langs zien komen op o.a. Pinterest. Snap ik best, want hij ziet er prachtig uit! Maar uiteindelijk draait het natuurlijk om de smaak en nu ik hem heb gemaakt weet ik dat ook dat wel goed zit bij deze vegetarische quiche bomvol groenten. 

Spiraal quiche met groenten

Deze spiraaltaart wordt natuurlijk het mooiste als je verschillende kleuren groenten gebruikt. Ik koos voor courgette, aubergine en wortel. Mooie knalkleuren die goed bij elkaar afsteken! Maar er zijn meer groenten die je hiervoor kunt gebruiken natuurlijk. Je zou ‘m kunnen maken met regenboogwortels, of gegrilde paprika bijvoorbeeld. Ik wilde de taart ook nog een extraatje meegeven en dat werd brie. Je zou de brie ook kunnen vervangen door een andere kaas, geitenkaas of blauwe kaas bijvoorbeeld. net wat je lekker vindt! Natuurlijk gebruikte ik ook weer mijn favoriete kruid om de spiraalquiche verder op smaak te brengen: tijm. Goed, genoeg gepraat, door naar mijn recept voor spiraaltaart!

Tip: serveer een groene salade bij de quiche. Lekker fris én je hebt nog een extra portie groenten binnen!

Recept spiraaltaart met brie

Voor 3-4 personen

Voor het deeg

  • 200 gr bloem
  • 125 gr boter
  • 1 ei
  • 1 tl tijm

Tip: geen zin om zelf deeg te maken? Je kunt het jezelf makkelijker maken door kant en klaar deeg voor hartige taart te gebruiken.

Voor de vulling

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 winterwortel
  • 150 gr brie
  • 2 eieren
  • 125 gr crème fraîche
  • 50 ml slagroom
  • 5 takjes verse tijm

Extra nodig: quichevorm of ronde ovenschaal met een diameter van ongeveer 18-20 cm.

Zo maak je de spiraal quiche

  • Begin met het deeg. Doe de bloem in een kom. Snijd de boter in kleine stukjes en doe deze samen met het ei, de tijm en een snuf zout in de kom. Kneed tot een soepel deeg (voeg eventueel wat koud water toe als het niet soepel genoeg wordt). Vorm het deeg tot een bal, verpak in plasticfolie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast. (dit kun je eventueel ook al een dag van tevoren doen).
  • Breng een plan met ruim water aan de kook en snijd de groenten met behulp van een mandoline of kaasschaaf in dunne plakken. Doe de groenten om en om in het kokende water. Blancheer de courgette en aubergine een minuutje, de wortels blancheer je twee minuten. Laat de groenten goed uitlekken in een vergiet en laat bij voorkeur helemaal afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Klop de crème fraîche los met de eieren en de slagroom. Ris de blaadjes van de takjes tijm en klop deze door het ei-mengsel. Breng op smaak met flink peper en zout.
  • Snijd de brie in dunne plakjes.
  • Vet de quichevorm in en rol het deeg uit. Bekleed de vorm ermee. Zet nu de plakken groenten en brie verticaal in de vorm, begin met de buitenste rand en werk richting het midden toe. Het geeft het leukste effect als je steeds één laagje per groentesoort maakt, zodat het kleureffect goed uitkomt.
  • Giet het ei-mengsel over de groenten/brie en bak de spiraaltaart in ongeveer 30-35 minuten gaar en goudbruin.

Tip: waarschijnlijk heb je wat van de groenten over. Gooi dit niet weg! Je kunt dit nog prima gebruiken in andere gerechten. Lasagne bijvoorbeeld, maar de courgette & aubergine zijn ook lekker op een tosti!

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten