• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Zalm poké bowl

    Bijgewerkt: okt 2023 · Geplaatst: jul 2017 door Sandra

    Poké bowl, sushibowl, ontbijtbowl... Bowls zijn superhip en ook de sushibowl of poké bowl heb je vast al vaak langs zien komen. Omdat ze er - laten we eerlijk zijn - zéér Instagram-waardig uitzien, maar ook omdat ze superlekker zijn!

    Naar recept Naar video
    Poké bowl met zalm, avocado en diverse groenten. De bowl is gegarneerd met fijngesneden bosui en er liggen eetstokjes bij.

    Het is een beetje mijn go to maaltijd geworden als ik alleen eet. Meestal heb ik dan namelijk niet zo heel veel zin om lang in de keuken te staan, maar ik wil wél lekker eten natuurlijk. Ik heb de laatste tijd dan ook al verschillende keren zo'n mooie bowl gemaakt. Soms een sushibowl, soms een poké bowl. Daar zit namelijk nog een verschil in!

    Verschil sushibowl en poké bowl

    De ingrediënten van een sushibowl en een poké bowl zijn gelijk: een basis van rijst, een dressing, en verschillende soorten vis & groente naar keuze. Maar de bereiding van beide bowls verschilt iets van elkaar. In een sushibowl gebruik je rauwe vis, maar bij een poké bowl 'marineer' je de vis voordat je hem gebruikt, meestal in een mengsel van sojasasus, sesamolie en iets zuurs, bijvoorbeeld azijn of limoensap.

    In dit recept marineer ik de vis, en dus is het een poké bowl geworden. Mocht recept dit naar smaken, probeer dan zeker deze pokébowl met tonijn of deze teriyaki zalm bowl! En ga ook zeker eens voor deze zalmrolletjes met avocadocrème of deze overheerlijke (en makkelijke) temaki sushi als je van de combinatie zalm en avocado houdt!

    Ingrediënten poké bowl met zalm

    Voor dit recept heb je nodig:

    Rijst - voor een poké bowl gebruik ik zelf graag sushirijst, maar je kunt ook andere rijst gebruiken omdat een kleefrijst niet persé nodig is voor een poké bowl. Gebruik dus gerust zilvervlies rijst als je een voedzamere rijst wilt gebruiken.

    Sojasaus - om de zalm te marineren en eventueel als extra saus voor erbij.

    Rijstazijn - dé smaakmaker om de rijst op smaak te brengen, dus laat dit niet weg. Je kunt het eventueel vervangen door een ander zuur, zoals limoensap. Dit zorgt wel voor een andere smaak.

    Zalm - rauwe zalm, deze moet van sushikwaliteit zijn, dus supervers. Koop deze bij voorkeur bij een goede visboer.

    Avocado, komkommer, radijs & bosui - de groenten die je in deze poké bowl verwerkt. De komkommer en radijs breng je op smaak met een simpele dressing van rijstazijn en suiker. Zorg dat de groenten lekker vers zijn, voor het beste resultaat.

    Variatietip: als je zin hebt in andere groenten of wilt variëren met dit recept, zou je kunnen variëren met edamame (sojaboontjes), geraspte wortel of zeewier.

    Japanse mayonaise, sesamzaad en / of poké sprinkle - deze smaakmakers gebruik je om de poké bowl te garneren. De Japanse mayonaise zorgt voor extra romigheid, het sesamzaad voor een nootachtige touch en de poké sprinkle (nori met sesamzaad, dus als je dit gebruikt kun je de sesamzaadjes weglaten) zorgt voor extra smaak en wat crunch. Deze ingrediënten zijn goed verkrijgbaar bij de ruimer gesorteerde supermarkten.

    Restjestip: teveel rijst gekookt? Geen probleem! Je kunt de gekookte rijst nog een dagje bewaren. Rol er de volgende dag lekkere temaki sushi van.

    Veelgestelde vragen

    Kan ik andere soorten vis gebruiken voor een pokébowl?

    Ja, je kunt ook andere soorten vis zoals tonijn of zeebaars gebruiken. Zorg ervoor dat de vis van sushikwaliteit is en supervers.

    Kan ik de poké bowl van tevoren bereiden?

    Ja, je kunt de ingrediënten van tevoren voorbereiden, maar het is het beste om de bowl vlak voor het serveren samen te stellen. Bewaar de gemarineerde vis en de rijst apart van elkaar in de koelkast.

    Kan ik deze poké bowl ook vegetarisch of vegan maken?

    Ja, je kunt tofu of tempeh gebruiken als alternatief voor de vis. De Japanse mayonaise is niet vegan, maar kun je weglaten of vervangen door een vegan oosterse mayonaise. Je kunt ook een vegan mayo mengen met wat sojasaus, wasabi en sesamolie voor een homemade vegen Japanse mayo.

    Een zalm poké bowl met diverse groenten en bosui als garnering. De kom staat op een beige doek.

    Recept

    Poké bowl met zalm, avocado en diverse groenten. De bowl is gegarneerd met fijngesneden bosui en er liggen eetstokjes bij.

    Poké bowl met zalm en avocado

    Een goed gevulde poké bowl met zalm en avocado. Bomvol goede vetten en snel op tafel.
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 15 minuten minuten
    Totale tijd: 30 minuten minuten
    Servings: 1 persoon
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • mengkom
    • koksmes

    Ingrediënten

    • 75 gr sushirijst
    • 0,5 el sojasaus + extra om te serveren
    • 2,5 el rijstazijn of limoensap
    • 125 gr rauwe zalm (van sushi-kwaliteit)
    • 0,5 avocado
    • 0,25 komkommer
    • 3 radijsjes
    • 1 bosui
    • 1 tl suiker
    • 1 el Japanse mayonaise
    • 0,5 el sesamzaad
    • poké and sushi sprinkle (optioneel)
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, roer 1 el rijstazijn door de sushirijst en laat afkoelen.
    • Snijd de zalm in kleine blokjes en doe de zalmblokjes in een goed afsluitbaar bakje. Roer er 0,5 el sojasaus en 0,5 el rijstazijn door en meng goed door elkaar. Bewaar tot gebruik in de koelkast. Laat de zalm minimaal een half uur marineren, maar een paar uur kan ook.
    • Snijd de radijsjes in zeer dunne plakjes en snijd de komkommer in kleine blokjes. Maak een marinade van 1 el rijstazijn en 1 tl suiker en schep dit door de groente. Laat staan tot gebruik.
    • Snijd de avocado in blokjes of lange repen. en snijd het groene deel van de bosui in schuine stukken.
    • Verdeel de zalm, avocado en groenten over de sushirijst en serveer de poké bowl met Japanse mayonaise, sesamzaadjes en poké sprinkle. Serveer er eventueel wat extra sojasaus bij.

    Video

    Notities

    Avocado over? Laat de pit in de overgebleven helft zitten en besprenkel met citroensap. Pak de avocado goed in (bijvoorbeeld in een bijenwasdoek) en bewaar in de koelkast. De avocado zal alsnog wat verkleuren maar is de volgende dag nog goed eetbaar.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 639kcal | Koolhydraten: 73g | Eiwitten: 33g | Vetten: 24g | Zout: 104mg | Vezels: 10g | Suiker: 3g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More hoofdgerechten

    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Zalm pizza waar drie stukken van zijn los gesneden. De pizza ligt op een bord, op een groen geblokte doek.
      Zalm pizza
    • Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.
      Palmkool salade met halloumi
    • Een glazen pot met zelfgemaakte groentenbouillon. Er omheen liggen enkele ingrediënten van de bouillon.
      Groentebouillon maken: zo doe je dat!

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.