Poké bowl, sushibowl, ontbijtbowl... Bowls zijn superhip en ook de sushibowl of poké bowl heb je vast al vaak langs zien komen. Omdat ze er - laten we eerlijk zijn - zéér Instagram-waardig uitzien, maar ook omdat ze superlekker zijn!

Het is een beetje mijn go to maaltijd geworden als ik alleen eet. Meestal heb ik dan namelijk niet zo heel veel zin om lang in de keuken te staan, maar ik wil wél lekker eten natuurlijk. Ik heb de laatste tijd dan ook al verschillende keren zo'n mooie bowl gemaakt. Soms een sushibowl, soms een poké bowl. Daar zit namelijk nog een verschil in!
Verschil sushibowl en poké bowl
De ingrediënten van een sushibowl en een poké bowl zijn gelijk: een basis van rijst, een dressing, en verschillende soorten vis & groente naar keuze. Maar de bereiding van beide bowls verschilt iets van elkaar. In een sushibowl gebruik je rauwe vis, maar bij een poké bowl 'marineer' je de vis voordat je hem gebruikt, meestal in een mengsel van sojasasus, sesamolie en iets zuurs, bijvoorbeeld azijn of limoensap.
In dit recept marineer ik de vis, en dus is het een poké bowl geworden. Mocht recept dit naar smaken, probeer dan zeker deze pokébowl met tonijn of deze teriyaki zalm bowl! En ga ook zeker eens voor deze zalmrolletjes met avocadocrème of deze overheerlijke (en makkelijke) temaki sushi als je van de combinatie zalm en avocado houdt!
Ingrediënten poké bowl met zalm
Voor dit recept heb je nodig:
Rijst - voor een poké bowl gebruik ik zelf graag sushirijst, maar je kunt ook andere rijst gebruiken omdat een kleefrijst niet persé nodig is voor een poké bowl. Gebruik dus gerust zilvervlies rijst als je een voedzamere rijst wilt gebruiken.
Sojasaus - om de zalm te marineren en eventueel als extra saus voor erbij.
Rijstazijn - dé smaakmaker om de rijst op smaak te brengen, dus laat dit niet weg. Je kunt het eventueel vervangen door een ander zuur, zoals limoensap. Dit zorgt wel voor een andere smaak.
Zalm - rauwe zalm, deze moet van sushikwaliteit zijn, dus supervers. Koop deze bij voorkeur bij een goede visboer.
Avocado, komkommer, radijs & bosui - de groenten die je in deze poké bowl verwerkt. De komkommer en radijs breng je op smaak met een simpele dressing van rijstazijn en suiker. Zorg dat de groenten lekker vers zijn, voor het beste resultaat.
Variatietip: als je zin hebt in andere groenten of wilt variëren met dit recept, zou je kunnen variëren met edamame (sojaboontjes), geraspte wortel of zeewier.
Japanse mayonaise, sesamzaad en / of poké sprinkle - deze smaakmakers gebruik je om de poké bowl te garneren. De Japanse mayonaise zorgt voor extra romigheid, het sesamzaad voor een nootachtige touch en de poké sprinkle (nori met sesamzaad, dus als je dit gebruikt kun je de sesamzaadjes weglaten) zorgt voor extra smaak en wat crunch. Deze ingrediënten zijn goed verkrijgbaar bij de ruimer gesorteerde supermarkten.
Restjestip: teveel rijst gekookt? Geen probleem! Je kunt de gekookte rijst nog een dagje bewaren. Rol er de volgende dag lekkere temaki sushi van.
Veelgestelde vragen
Ja, je kunt ook andere soorten vis zoals tonijn of zeebaars gebruiken. Zorg ervoor dat de vis van sushikwaliteit is en supervers.
Ja, je kunt de ingrediënten van tevoren voorbereiden, maar het is het beste om de bowl vlak voor het serveren samen te stellen. Bewaar de gemarineerde vis en de rijst apart van elkaar in de koelkast.
Ja, je kunt tofu of tempeh gebruiken als alternatief voor de vis. De Japanse mayonaise is niet vegan, maar kun je weglaten of vervangen door een vegan oosterse mayonaise. Je kunt ook een vegan mayo mengen met wat sojasaus, wasabi en sesamolie voor een homemade vegen Japanse mayo.
Recept
Poké bowl met zalm en avocado
Ingrediënten
- 75 gr sushirijst
- 0,5 el sojasaus + extra om te serveren
- 2,5 el rijstazijn of limoensap
- 125 gr rauwe zalm (van sushi-kwaliteit)
- 0,5 avocado
- 0,25 komkommer
- 3 radijsjes
- 1 bosui
- 1 tl suiker
- 1 el Japanse mayonaise
- 0,5 el sesamzaad
- poké and sushi sprinkle (optioneel)
Zo maak je het
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, roer 1 el rijstazijn door de sushirijst en laat afkoelen.
- Snijd de zalm in kleine blokjes en doe de zalmblokjes in een goed afsluitbaar bakje. Roer er 0,5 el sojasaus en 0,5 el rijstazijn door en meng goed door elkaar. Bewaar tot gebruik in de koelkast. Laat de zalm minimaal een half uur marineren, maar een paar uur kan ook.
- Snijd de radijsjes in zeer dunne plakjes en snijd de komkommer in kleine blokjes. Maak een marinade van 1 el rijstazijn en 1 tl suiker en schep dit door de groente. Laat staan tot gebruik.
- Snijd de avocado in blokjes of lange repen. en snijd het groene deel van de bosui in schuine stukken.
- Verdeel de zalm, avocado en groenten over de sushirijst en serveer de poké bowl met Japanse mayonaise, sesamzaadjes en poké sprinkle. Serveer er eventueel wat extra sojasaus bij.
Laat een reactie achter