Oefffff, deze tosti met cheddar, spek en gekarameliseerde ui is niet persé een slanke optie voor de lunch. Maar wat is hij de calorieën waard zeg. Dit is toch ultiem genieten?

Als je net als ik gek bent op tosti's, is deze cheddar tosti echt een must om een keer te proberen, zo lekker! (ik tip trouwens ook graag mijn favoriete tosti met champignons, deze wáánzinnige kaastosti met pesto en de klassieke tuna melt tosti).
Ingrediënten tosti met cheddar
Voor deze overheerlijke tosti heb je maar een paar ingrediënten nodig:
- Twee lekkere boterhammen
- Cheddar (geraspt of plakken)
- Een paar plakjes ontbijtspek
- Een rode ui, balsamico-azijn en suiker
Zelf heb ik voorkeur voor geraspte cheddar om deze tosti te maken. Die plakken 'hamburgerkaas' hebben toch minder smaak.
Je kunt zakjes kant en klaar geraspte cheddarkaas kopen, maar in sommige supermarkten vind je ook stukken cheddar. Die kun je vervolgens zelf raspen. Dat is natuurlijk de allerlekkerste optie!
Cheddar tosti maken

Ook het maken van deze zalige lunch is vrij eenvoudig: je begint met het karameliseren van de ui. Dit kun je overigens ook al eerder doen, en je kunt ook prima een grotere hoeveelheid maken. In de koelkast blijft het zeker een paar dagen goed.
Neem hier vooral de tijd voor. In het recept geef ik een minimum van een kwartier bakken aan, maar je kunt dit rustig nog langer doen.
Roer wel regelmatig door, want door de suiker is er een risico op aanbranden, en dan kun je alles weggooien. Zonde!
Vervolgens bak je de plakken spek uit en belegt er een boterham mee. De cheddar erop en de gekarameliseerde ui, en nu hoef je hem alleen nog maar af te bakken.
Tosti zonder tosti ijzer

Heb je geen tosti-ijzer in huis? Geen probleem! Je kunt deze tosti ook prima in de pan bakken. Doe ik eigenlijk best vaak, scheelt weer wat schoonmaakwerk, haha.
Het is dan handig om de buitenkant van de tosti licht in te smeren met boter. Vervolgens aan beide kanten mooi bruin bakken tot de de kaas is gesmolten.
Goed, laten we doorgaan naar het recept!

Recept

Tosti met cheddar, spek en gekarameliseerde ui
Ingrediënten
- 2 boterhammen
- 1 rode ui
- 1 el balsamicoazijn
- 1 tl suiker
- 3 plakken ontbijtspek
- 50 gr cheddar (geraspt)
Zo maak je het
- Begin met het maken van de gekarameliseerde ui. Snijd de rode ui in halve ringen en smelt wat braadboter in een pan. Doe de ui, balsamico en suiker in de pan en laat de ui op een zacht vuurtje karameliseren. Dit duurt minimaal 15 minuten, maar je kunt het ook langer laten bakken. Roer af en toe door om verbranden te voorkomen.
- Bak ondertussen de plakken ontbijtspek uit in een droge koekenpan. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Smeer een boterham licht in met boter en leg de beboterde kant naar beneden. Beleg de boterham met de plakken spek, de cheddar en de gekarameliseerde ui en dek af met de andere boterham. Smeer ook de bovenkant van de tosti in met een beetje boter.
- Bak de cheddar tosti nu in een koekenpan in enkele minuten tot hij aan beide kanten mooi bruin is, en de kaas goed is gesmolten. Eet smakelijk!






Laat een reactie achter