• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Trifle - het ultieme kerstdessert

    Bijgewerkt: aug 2023 · Geplaatst: dec 2019 door Sandra

    Als ik denk aan 'Kerst' en 'toetje', dan kom ik al snel uit bij een trifle. Makkelijk te maken, goed vooraf te bereiden, spectaculair én heerlijk! Het ultieme kerstdessert dus wat mij betreft.

    Naar recept
    Trifle met custard en frambozen

    Deze trifle is lekker winters door de bitterkoekjes, en de homemade custard is lekker zacht. Wat vers fruit erop, en je bent al klaar! Een lekker en makkelijk toetje voor Kerst dus.

    Eenpersoons trifles met custard

    Met dit recept maak je eenpersoons-trifles maar je kunt natuurlijk ook één grote trifle maken door alle ingrediënten in een grotere kom te doen. Dat ziet er ontzettend feestelijk uit!

    Met de garnering van de trifles kun je alle kanten op. De basis bestaat uit een laagje gemarineerde bitterkoekjes en daarop een homemade custardvla of vanillevla.

    Qua topping kun je vers (seizoens)fruit gebruiken, wat geraspte chocolade is ook erg lekker. Sprinkles zijn optioneel maar maken het wel het helemaal Kerst!

    Welk fruit voor trifle?

    Zelf gebruikte ik frambozen als topping voor deze trifle. Aardbeien zijn ook erg lekker. Ook een lekker ideetje: gebakken appeltjes (bak ze dan niet met suiker, anders wordt het echt te zoet).

    En heb je geen bitterkoekjes in huis? Je kunt ook blokjes cake gebruiken. Lange vingers zijn ook een optie. 

    Zelf custard maken

    Trifle voor Kerst

    Wist je dat zelf custard maken helemaal niet zo moeilijk is? Je hebt er maar een handvol ingrediënten voor nodig - die je ongetwijfeld standaard al in huis hebt. Vervolgens is het een kwestie van deze ingrediënten rustig aan de kook brengen, en voortdurend blijven roeren.

    Custard heeft namelijk wel de neiging om snel aan te branden in de pan, dus het is erg belangrijk om er continue bij te blijven. Als dat is gelukt, heb je een heerlijke basis voor jouw Kerst-trifle!

    Op zoek naar meer inspiratie voor de feestdagen? Neem dan eens een kijkje bij al mijn kerst-recepten.

    Recept

    Trifle met custard en frambozen in kleine glazen bakjes. Er zijn feestelijke sprinkles over de trifles gestrooid.

    Trifle - het ultieme kerstdessert

    Een eenvoudig Kerst toetje wat je goed kunt voorbereiden (ook lekker op andere dagen!)
    4.41 van 5 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
    Opstijven: 2 uur uur
    Totale tijd: 2 uur uur 20 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • mengkom
    • kookpan
    • garde
    • koksmes
    • dessert schaaltjes

    Ingrediënten

    • 300 ml melk
    • 3 eidooiers
    • 80 gr kristalsuiker
    • 2 el maizena
    • 1 vanillestokje
    • 4 el amaretto of sinaasappelsap
    • 12 bitterkoekjes
    • vers fruit naar keuze
    • sprinkles of geraspte chocolade
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Begin met het maken van de custard. Klop hiervoor de eierdooiers los in een kom met de suiker, maizena en het merg uit het vanillestokje.
    • Verwarm de melk in een pannetje en voeg daarna de warme melk al kloppend met een garde toe aan het eimengsel. Doe daarna alles weer terug in het pannetje en verwarm het mengsel onder voortdurend kloppen met een garde een paar minuten, tot er een vla ontstaat. Dek de custard af en laat deze helemaal afkoelen in de koelkast (dit duurt ongeveer 2 uur)
    • Snijd de bitterkoekjes in stukjes en verdeel over 4 schaaltjes. Verdeel een eetlepel amaretto over elk schaaltje en roer de bitterkoekjes om. Zet de schaaltjes weg tot gebruik.
    • Schep voor het serveren de custardpudding over de bitterkoekjes en garneer met vers fruit en eventueel met extra versieringen (sprinkles, geraspte chocolade...) en serveer de trifle direct.

    Notities

    Je kunt de custard al een dag van tevoren maken. Eventuele restjes trifle zijn de volgende dag ook nog lekker maar een geheel bereide trifle zal snel zompig worden. Bewaar restjes dan ook het liefste apart.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 432kcal | Koolhydraten: 57g | Eiwitten: 7g | Vetten: 19g | Zout: 213mg | Vezels: 1g | Suiker: 35g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More Toetjes

    • Een ouderwetse griesmeelpudding op een grijs bord. De pudding is gegarneerd met aardbeiensaus en verse aardbeien.
      Griesmeelpudding - Ouderwets toetje
    • Een fles zelfgemaakte aardbeienvla, met verse aardbeien ernaast ter decoratie.
      Aardbeienvla
    • Stroopwafelpudding op een bord, met stukjes stroopwafel en karamelsaus als topping.
      Stroopwafelpudding
    • Bovenaanzicht van een stoofpeer galette, gegarneerd met mascarpone.
      Stoofperen toetje met mascarpone

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    4.41 from 5 votes (5 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.