Als ik denk aan 'Kerst' en 'toetje', dan kom ik al snel uit bij een trifle. Makkelijk te maken, goed vooraf te bereiden, spectaculair én heerlijk! Het ultieme kerstdessert dus wat mij betreft.

Deze trifle is lekker winters door de bitterkoekjes, en de homemade custard is lekker zacht. Wat vers fruit erop, en je bent al klaar! Een lekker en makkelijk toetje voor Kerst dus.
Eenpersoons trifles met custard
Met dit recept maak je eenpersoons-trifles maar je kunt natuurlijk ook één grote trifle maken door alle ingrediënten in een grotere kom te doen. Dat ziet er ontzettend feestelijk uit!
Met de garnering van de trifles kun je alle kanten op. De basis bestaat uit een laagje gemarineerde bitterkoekjes en daarop een homemade custardvla of vanillevla.
Qua topping kun je vers (seizoens)fruit gebruiken, wat geraspte chocolade is ook erg lekker. Sprinkles zijn optioneel maar maken het wel het helemaal Kerst!
Welk fruit voor trifle?
Zelf gebruikte ik frambozen als topping voor deze trifle. Aardbeien zijn ook erg lekker. Ook een lekker ideetje: gebakken appeltjes (bak ze dan niet met suiker, anders wordt het echt te zoet).
En heb je geen bitterkoekjes in huis? Je kunt ook blokjes cake gebruiken. Lange vingers zijn ook een optie.
Zelf custard maken

Wist je dat zelf custard maken helemaal niet zo moeilijk is? Je hebt er maar een handvol ingrediënten voor nodig - die je ongetwijfeld standaard al in huis hebt. Vervolgens is het een kwestie van deze ingrediënten rustig aan de kook brengen, en voortdurend blijven roeren.
Custard heeft namelijk wel de neiging om snel aan te branden in de pan, dus het is erg belangrijk om er continue bij te blijven. Als dat is gelukt, heb je een heerlijke basis voor jouw Kerst-trifle!
Op zoek naar meer inspiratie voor de feestdagen? Neem dan eens een kijkje bij al mijn kerst-recepten.
Recept

Trifle - het ultieme kerstdessert
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 300 ml melk
- 3 eidooiers
- 80 gr kristalsuiker
- 2 el maizena
- 1 vanillestokje
- 4 el amaretto of sinaasappelsap
- 12 bitterkoekjes
- vers fruit naar keuze
- sprinkles of geraspte chocolade
Zo maak je het
- Begin met het maken van de custard. Klop hiervoor de eierdooiers los in een kom met de suiker, maizena en het merg uit het vanillestokje.
- Verwarm de melk in een pannetje en voeg daarna de warme melk al kloppend met een garde toe aan het eimengsel. Doe daarna alles weer terug in het pannetje en verwarm het mengsel onder voortdurend kloppen met een garde een paar minuten, tot er een vla ontstaat. Dek de custard af en laat deze helemaal afkoelen in de koelkast (dit duurt ongeveer 2 uur)
- Snijd de bitterkoekjes in stukjes en verdeel over 4 schaaltjes. Verdeel een eetlepel amaretto over elk schaaltje en roer de bitterkoekjes om. Zet de schaaltjes weg tot gebruik.
- Schep voor het serveren de custardpudding over de bitterkoekjes en garneer met vers fruit en eventueel met extra versieringen (sprinkles, geraspte chocolade...) en serveer de trifle direct.






Laat een reactie achter