Zelf citroen tulband maken blijkt dus helemaal niet moeilijk! Het recept is eigenlijk hetzelfde als het recept voor cake, dus dat is erg makkelijk.

Door de toevoeging van het citroenglazuur is deze tulband cake waarschijnlijk geschikter als tussendoortje bij de thee, maar ik hou je zeker niet tegen als je deze bij het ontbijt wilt serveren hoor ;-)
Tulband cake vs Moscovische tulband
Let wel op: dit is geen Moscovische tulband zoals je ze wel in de winkel vindt. Je weet wel, zo'n hele zachte die bij het snijden al bijna uit elkaar valt.
Deze tulband lijkt qua structuur meer op een cake. Heel lekker en dat citroenglazuur, dat eet je je vingers haast bij op!
Citroenglazuur maken
Citroenglazuur maken is trouwens een fluitje van een cent. Je neemt een hoop poedersuiker en daar roer je steeds een paar druppels citroensap doorheen, tot je de gewenste dikte krijgt.
Het citroenglazuur moet vloeibaar zijn, maar ook weer niet te dun. Anders druipt het direct van de citroen tulband af.
Als je wilt, kun je de tulband versieren met bijvoorbeeld sprinkles. Doe dat wel meteen als het glazuur nog nat is, anders blijven ze niet plakken. Leuk voor bijvoorbeeld Pasen, om de cake te serveren met gele sprinkles!
Citroen tulband cake recept
Het maken van een tulband stond al héél lang op mijn wensenlijstje. Deze maand deed ik weer mee aan de Foodblogswap (waarbij je een recept van een ander blog namaakt) en ik werd gekoppeld aan Anja's Food Blog.
Anja blogt al een tijd dus het aantal recepten waaruit ik kon kiezen was overweldigend, en ze maakt nog de heerlijkste dingen ook. Keuzestress! Mijn oog viel echter al snel op haar recept voor tulband cake.
Ik besloot deze na te maken omdat ik dit al zolang zelf wilde maken en mijn tulbandvorm al een tijdje stond weg te stoffen in mijn kast.
Aan het basisrecept voor tulband veranderde ik behoorlijk wat. Zo gebruik ik Griekse yoghurt om de cake heerlijk fris en smeuïg te maken, en ik voegde een lekker citroenglazuur toe.
Uit dit tulband-recept haal je ca 10 - 12 plakjes, maar als je ze wat dunner snijdt nog wel meer.
Recept
Citroen tulband met citroenglazuur
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 175 gr basterdsuiker
- 3 eieren
- 100 ml zonnebloemolie
- 175 gr Griekse yoghurt
- 1 citroen
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 snufje zout
- gesmolten boter om de vorm in te vetten
Voor de frosting
- 125 gr poedersuiker
- 1 el citroensap
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een cakevorm of tulbandvorm in met gesmolten boter.
- Doe de suiker en de eieren in een kom en mix deze tot ze luchtig zijn.
- Voeg de zonnebloemolie, de yoghurt, de eieren, de rasp van de citroen toe en het sap van de helft van de citroen toe, en mix alles goed door elkaar.
- Doe het bakmeel en het zout erbij en mix nu kort tot een mooi beslag. Mix niet te lang. Giet het beslag in de ingevette vorm en bak de tulband cake ca 50 minuten tot deze gaar is. Laat de cake volledig afkoelen.
- Maak nu het citroen glazuur door de poedersuiker te mengen met citroensap en vervolgens te verdunnen met extra citroensap tot je de gewenste dikte hebt. Voor het mooiste resultaat moet het glazuur heel langzaam van een lepel druipen.
- Giet het citroen glazuur over de afgekoelde citroen tulband. Laat het glazuur opstijven en de cake is klaar om te serveren.
Nienke
kardemom en rozensiroop in de bereiding maar niet bij de ingrediënten?
Sandra
Dat was niet de bedoeling, dat had ik per ongeluk laten staan van het rozencake recept waarop deze cake gebaseerd is. Ik heb het aangepast, super bedankt voor het doorgeven!
Atie
Wat een lekkere frisse smaak heeft deze cake Sandra!
Sandra
Ja hè, hij was goed gelukt al zeg ik het zelf!