ontbijt zoet

Tulband met citroenglazuur

Tulband met citroen

Zelf tulband maken blijkt dus helemaal niet moeilijk! Het recept is eigenlijk hetzelfde als het recept voor cake, dus dat is erg makkelijk. Door de toevoeging van het citroenglazuur is deze tulband waarschijnlijk geschikter als tussendoortje bij de thee, maar ik hou je zeker niet tegen als je deze bij het ontbijt wilt serveren hoor ;-) Let wel op: dit is geen Moskovische tulband zoals je ze wel in de winkel vindt. Je weet wel, zo’n hele zachte die bij het snijden al bijna uit elkaar valt. Deze tulband is wat steviger en lijkt qua structuur meer op een cake. Heel lekker en dat citroenglazuur, dat eet je je vingers haast bij op!

Tulband recept van Anja

Het maken van een tulband stond al héél lang op mijn wensenlijstje. Deze maand deed ik weer mee aan de Foodblogswap (waarbij je een recept van een ander blog namaakt) en ik werd gekoppeld aan Anja’s Food Blog. Anja blogt al een tijd dus het aantal recepten waaruit ik kon kiezen was overweldigend, en ze maakt nog de heerlijkste dingen ook. Keuzestress! Mijn oog viel echter al snel op haar recept voor tulband cake. Ik besloot deze na te maken omdat ik dit al zolang zelf wilde maken en mijn tulbandvorm al een tijdje stond weg te stoffen in mijn kast – afgezien van deze kwarkbol tulband had ik hem nog nooit gebruikt. Aan het basisrecept voor tulband veranderde ik erg weinig, maar ik voegde wel een lekker citroenglazuur toe. Uit dit tulband-recept haal je zeker 12 plakjes, maar als je ze wat dunner snijdt nog wel meer.

Tulband met citroenglazuur

0 from 0 votes
Course: ZoetCuisine: PasenDifficulty: Gemiddeld
Voor

12

personen
Voorbereiding

20

minutes
Oventijd

1

hour 
Calorieën

279

kcal

Zelf tulband maken is niet moeilijk. Deze tulband-cake heeft een lekkere laag citroenglazuur, heerlijk bij een kop thee.

Ingrediënten

  • 175 gr boter

  • 175 gr kristalsuiker

  • 1 el vanillesuiker

  • 3 eieren (L)

  • 1 tl citroen-extract (optioneel)

  • 175 gr zelfrijzend bakmeel

  • 1 snufje zout

  • 1 citroen

  • 125 gr poedersuiker

Bereiding

  • Zorg ervoor dat de boter en de eieren op kamertemperatuur zijn en klop daarna de boter met de suiker en de vanillesuiker romig. Het moet echt luchtig worden dus mix minimaal vijf minuten met de mixer.
  • Mix nu één voor één de eieren erdoor, voeg de volgende pas toe als het ei volledig is opgenomen. Mix ook het citroen-extract erdoor.
  • Rasp de citroen voor de helft en voeg dit samen met het snufje zout toe aan het beslag. Voeg een derde van het zelfrijzend bakmeel toe en meng met een spatel door het beslag. Voeg de rest van het meel in twee delen toe en roer tot het volledig is opgenomen.
  • Verhit de oven voor op 160 graden en vet een tulbandvorm zeer goed in met boter. Verdeel een eetlepel bloem over de tulbandvorm en klop daarna het teveel aan bloem uit de vorm. Vul de tulbandvorm met het beslag en bak de tulband in een uur gaar.
  • Laat de tulband een minuut of tien afkoelen in de vorm en draai hem daarna om. Laat de tulband volledig afkoelen op een rooster.
  • Maak een dikke frosting van de poedersuiker en een eetlepel citroensap. Als het glazuur nog te dik is kun je extra sap toevoegen tot het de dikte heeft die je wilt. Het moet nét vloeibaar zijn. Verdeel het citroenglazuur over de tulband. Je kunt de tulband eventueel nog verder versieren met bijvoorbeeld sprinkles voor een speciale gelegenheid (Kerst of Pasen bijvoorbeeld)
Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten