Deze uien tarte tatin is toch wel zó ongelooflijk lekker. De rode ui heeft nog een klein beetje bite en is zoet en kleverig. Een geweldige combinatie met het knapperige bladerdeeg!

Tarte tatin van rode ui
Een tarte tatin is een 'omgekeerde taart'. Je doet de topping van de taart onderin een ovenschaal en bedekt deze met een laagje bladerdeeg. Vervolgens bak je hem af in de oven, en draai je hem om. Op deze manier krijg je een taartje met een heerlijk knapperige bodem en een zalig kleverige topping.
Een tarte tatin ken je misschien vooral van zoete recepten. Vooral de versie met appel is bekend, de echte klassieker!
Maar met sommige groenten kun je ook een heerlijke, (semi) hartige tatin maken! Zo publiceerde ik al eerder recepten voor een tarte tatin van tomaten en een met yakon.
Maar deze rode uien tarte tatin mag er ook zeker zijn!
Ingrediënten en alternatieven

Altijd fijn: voor dit recept heb je maar weinig ingrediënten nodig.
Rode uien - uiteraard heb je voor dit recept rode uien nodig! Je zou ze ook kunnen vervangen door gewone uien of sjalotten, maar de rode ui heeft echt mijn voorkeur voor dit gerecht, dankzij de karakteristieke smaak.
Bladerdeeg - koelvers bladerdeeg heeft mijn voorkeur voor dit recept, dat laat zich het makkelijkste plooien.
Als alternatief zou je velletjes diepvriesbladerdeeg kunnen gebruiken. Deze moet je dan een beetje laten ontdooien, en vervolgens aan elkaar plakken. Leg ze een klein stukje over elkaar heen en rol er overheen met een deegroller, zodat de vellen goed aan elkaar plakken.
Roomboter - om de rode uien de meeste smaak mee te geven, bak je ze in roomboter.
Tijm - voeg eens wat kruiden toe tijdens het karameliseren voor de uien, voor extra smaak. Mijn persoonlijke favoriet is tijm! Je kunt zowel verse als gedroogde tijm gebruiken voor dit gerecht.
Balsamico-azijn - geeft een lekker zuurtje en een karakteristieke smaak aan de uien tarte tatin. Er zit ook een beetje suiker in de azijn, wat helpt bij het karameliseren van de uien.
Suiker - een must voor een heerlijk zoetje aan dit gerecht! Voor de smaak gebruik ik het liefste bruine basterdsuiker, maar als je dit niet in huis hebt kun je ook gewone kristalsuiker gebruiken.
Ei - om het bladerdeeg mooi te laten glanzen, smeer je de tarte tatin voor het afbakken nog even in met een geklutst eitje. Als alternatief kun je ook wat melk gebruiken, maar dat glanst wel wat minder mooi (is op zich geen drama, want je serveert de uien tarte tatin toch omgekeerd)!
Zo maak je de rode uien tarte tatin

Eerst bak je de rode uien zachtjes in flink wat boter, zodat ze een beetje zacht worden. Vervolgens voeg je wat suiker en balsamico-azijn toe en laat je ze zachtjes bakken. Op die manier krijgen de rode uien een heerlijk stroperige, zoete laag karamel over zich heen.
Daarna bedek je de rode uien met een dakje van bladerdeeg en schuif je de rode uien tarte tatin de oven in. 20 minuten later heeft het bladerdeeg een prachtige gouden kleur en is het lekker knapperig geworden. Aan tafel maar!
Tip: een simpele groene salade smaakt erg lekker bij dit recept.
Veelgestelde vragen
Hoewel balsamico een specifieke smaak geeft, zou je het ook kunnen vervangen door een andere azijn naar keuze. Een rodewijnazijn bijvoorbeeld.
Nee, dat kan helaas niet. Dit is een gerecht dat je direct moet maken en serveren.
Tijm is een geweldige combinatie met rode ui, maar je zou het kunnen vervangen door oregano, salie of rozemarijn.
Recept

Uien tarte tatin
Handig om te hebben
- ovenschaal (of vuurvaste koekenpan)
Ingrediënten
- 1 rol koelvers bladerdeeg
- 3 rode uien
- 1 klont roomboter
- 1 tl tijm
- 1,5 el balsamico-azijn
- 1 el bruine basterdsuiker
- 1 ei
Zo maak je het
- Pel de rode uien en snijd ze in kwarten. Maak de blaadjes ui los van elkaar.
- Smelt een flinke klont roomboter in een (liefst ovenvaste) koekenpan en doe de uien en de tijm in de pan. Breng op smaak met peper en zout. Laat de rode uien 10 minuten op zacht vuur bakken en schud regelmatig even om.
- Doe de balsamicoazijn en de suiker erbij, en laat nog ongeveer 10 minuten karameliseren. Schud regelmatig om en pas op dat het niet aanbrandt.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
- Als je een ovenvaste pan gebruikt, haal hem dan nu van het vuur en rol het bladerdeeg uit. Heb je geen ovenvaste pan? Pak dan een ovenschaal of taartvorm en vet lichtjes in. Doe de uien in de schaal en verdeel ze netjes over de bodem.
- Dek de rode uien af met het bladerdeeg en stop het aan de randjes een beetje in. Het deeg moet wel overal even dik zijn, dus snijd een teveel aan deeg weg. Klop het ei los en besmeer het bladerdeeg ermee.
- Bak de rode uien tarte tatin in ongeveer 20 minuten goudbruin. Haal uit de oven, laat een minuutje staan en keer de tarte tatin dan om met behulp van een bord. Wees hier extreem voorzichtig mee, want er kan hete karamel uitdruipen! Serveer de rode uien tarte tatin direct.






Laat een reactie achter