• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Uien tarte tatin

    Bijgewerkt: feb 2024 · Geplaatst: okt 2023 door Sandra

    Deze uien tarte tatin is toch wel zó ongelooflijk lekker. De rode ui heeft nog een klein beetje bite en is zoet en kleverig. Een geweldige combinatie met het knapperige bladerdeeg!

    Naar recept
    Een punt rode uien tarte tatin op een bordje, met uien en takjes tijm ernaast.

    Tarte tatin van rode ui

    Een tarte tatin is een 'omgekeerde taart'. Je doet de topping van de taart onderin een ovenschaal en bedekt deze met een laagje bladerdeeg. Vervolgens bak je hem af in de oven, en draai je hem om. Op deze manier krijg je een taartje met een heerlijk knapperige bodem en een zalig kleverige topping.

    Een tarte tatin ken je misschien vooral van zoete recepten. Vooral de versie met appel is bekend, de echte klassieker!

    Maar met sommige groenten kun je ook een heerlijke, (semi) hartige tatin maken! Zo publiceerde ik al eerder recepten voor een tarte tatin van tomaten en een met yakon.

    Maar deze rode uien tarte tatin mag er ook zeker zijn!

    Ingrediënten en alternatieven

    Een tarte tatin van rode uien op een bord, met een puntje eruit gesneden. Er omheen de ingrediënten van het recept: rode ui en tijm.

    Altijd fijn: voor dit recept heb je maar weinig ingrediënten nodig.

    Rode uien - uiteraard heb je voor dit recept rode uien nodig! Je zou ze ook kunnen vervangen door gewone uien of sjalotten, maar de rode ui heeft echt mijn voorkeur voor dit gerecht, dankzij de karakteristieke smaak.

    Bladerdeeg - koelvers bladerdeeg heeft mijn voorkeur voor dit recept, dat laat zich het makkelijkste plooien.

    Als alternatief zou je velletjes diepvriesbladerdeeg kunnen gebruiken. Deze moet je dan een beetje laten ontdooien, en vervolgens aan elkaar plakken. Leg ze een klein stukje over elkaar heen en rol er overheen met een deegroller, zodat de vellen goed aan elkaar plakken.

    Roomboter - om de rode uien de meeste smaak mee te geven, bak je ze in roomboter.

    Tijm - voeg eens wat kruiden toe tijdens het karameliseren voor de uien, voor extra smaak. Mijn persoonlijke favoriet is tijm! Je kunt zowel verse als gedroogde tijm gebruiken voor dit gerecht.

    Balsamico-azijn - geeft een lekker zuurtje en een karakteristieke smaak aan de uien tarte tatin. Er zit ook een beetje suiker in de azijn, wat helpt bij het karameliseren van de uien.

    Suiker - een must voor een heerlijk zoetje aan dit gerecht! Voor de smaak gebruik ik het liefste bruine basterdsuiker, maar als je dit niet in huis hebt kun je ook gewone kristalsuiker gebruiken.

    Ei - om het bladerdeeg mooi te laten glanzen, smeer je de tarte tatin voor het afbakken nog even in met een geklutst eitje. Als alternatief kun je ook wat melk gebruiken, maar dat glanst wel wat minder mooi (is op zich geen drama, want je serveert de uien tarte tatin toch omgekeerd)!

    Zo maak je de rode uien tarte tatin

    Een punt rode uien tarte tatin op een klein bordje, met de rest van de taart er schuin boven.

    Eerst bak je de rode uien zachtjes in flink wat boter, zodat ze een beetje zacht worden. Vervolgens voeg je wat suiker en balsamico-azijn toe en laat je ze zachtjes bakken. Op die manier krijgen de rode uien een heerlijk stroperige, zoete laag karamel over zich heen.

    Daarna bedek je de rode uien met een dakje van bladerdeeg en schuif je de rode uien tarte tatin de oven in. 20 minuten later heeft het bladerdeeg een prachtige gouden kleur en is het lekker knapperig geworden. Aan tafel maar!

    Tip: een simpele groene salade smaakt erg lekker bij dit recept.

    Veelgestelde vragen

    Is er een vervanging voor balsamico-azijn als ik die niet op voorraad heb?

    Hoewel balsamico een specifieke smaak geeft, zou je het ook kunnen vervangen door een andere azijn naar keuze. Een rodewijnazijn bijvoorbeeld.

    Zou ik de rode uien tarte tatin van tevoren kunnen bereiden en later opwarmen voordat ik het serveer?

    Nee, dat kan helaas niet. Dit is een gerecht dat je direct moet maken en serveren.

    Zijn er andere kruiden die ik in plaats van tijm kan gebruiken om de rode uien extra smaak te geven?

    Tijm is een geweldige combinatie met rode ui, maar je zou het kunnen vervangen door oregano, salie of rozemarijn.

    Recept

    Een punt rode uien tarte tatin op een bordje, met uien en takjes tijm ernaast.

    Uien tarte tatin

    Hmmm, deze rode uien tarte tatin is overheerlijk. Zoete, kleverige uien in combinatie met knapperig bladerdeeg.
    5 van 1 stem
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
    Bereidingstijd: 20 minuten minuten
    Totale tijd: 50 minuten minuten
    Servings: 2 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • ovenschaal (of vuurvaste koekenpan)

    Ingrediënten

    • 1 rol koelvers bladerdeeg
    • 3 rode uien
    • 1 klont roomboter
    • 1 tl tijm
    • 1,5 el balsamico-azijn
    • 1 el bruine basterdsuiker
    • 1 ei
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Pel de rode uien en snijd ze in kwarten. Maak de blaadjes ui los van elkaar.
    • Smelt een flinke klont roomboter in een (liefst ovenvaste) koekenpan en doe de uien en de tijm in de pan. Breng op smaak met peper en zout. Laat de rode uien 10 minuten op zacht vuur bakken en schud regelmatig even om.
    • Doe de balsamicoazijn en de suiker erbij, en laat nog ongeveer 10 minuten karameliseren. Schud regelmatig om en pas op dat het niet aanbrandt.
    • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
    • Als je een ovenvaste pan gebruikt, haal hem dan nu van het vuur en rol het bladerdeeg uit. Heb je geen ovenvaste pan? Pak dan een ovenschaal of taartvorm en vet lichtjes in. Doe de uien in de schaal en verdeel ze netjes over de bodem.
    • Dek de rode uien af met het bladerdeeg en stop het aan de randjes een beetje in. Het deeg moet wel overal even dik zijn, dus snijd een teveel aan deeg weg. Klop het ei los en besmeer het bladerdeeg ermee.
    • Bak de rode uien tarte tatin in ongeveer 20 minuten goudbruin. Haal uit de oven, laat een minuutje staan en keer de tarte tatin dan om met behulp van een bord. Wees hier extreem voorzichtig mee, want er kan hete karamel uitdruipen! Serveer de rode uien tarte tatin direct.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 588kcal | Koolhydraten: 52g | Eiwitten: 9g | Vetten: 39g | Zout: 287mg | Vezels: 2g | Suiker: 13g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More hoofdgerechten

    • Een mand gevuld met zelfgemaakte volkoren wraps. De wraps liggen op een geblokte groene theedoek.
      Wraps maken (volkoren)
    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Zalm pizza waar drie stukken van zijn los gesneden. De pizza ligt op een bord, op een groen geblokte doek.
      Zalm pizza
    • Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.
      Palmkool salade met halloumi

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.