Menu
vegetarisch / Hoofdgerechten

Tarte tatin met tomaat

Tarte tatin tomaten

Tarte tatin, dat is toch een gerecht met appel? Jaaa, klopt! Maar je kunt ook heel goed een hartige tarte tatin maken. Alhoewel, hartig… Door de karamel is deze tomaten tarte tatin evengoed heerlijk zoet! En is het geen plaatje? Zo’n taartje is behoorlijk fotogeniek. Je kunt ‘m serveren als lunch maar ook als hoofdgerecht zou hij niet misstaan. Ik zou er dan wel een lekkere salade bij serveren.

Hartige tarte tatin

Er zijn verschillende groenten die heel geschikt zijn om zo’n hartige tarte tatin te maken. Tomaten dus, maar denk ook eens aan ui of – heel bijzonder – yakon (appelwortel). Daar maakte ik al eerder deze hartige tarte tatin mee. Maar vandaag ben je hier gekomen voor het tomaten tarte tatin recept, dus die geef ik je nu:

Tarte tatin met tomaat

5 from 2 stemmen
Gang: LunchKeuken: FransNiveau: Gemiddeld
Voor

2

personen
Voorbereiding

15

minutes
Oventijd

25

minutes
Calorieën

558

kcal

Deze tarte tatin met tomaten is zalig als lunch. Serveer er eventueel een salade bij.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 75 gr 75 suiker

  • 1 klontje 1 boter

  • 2 el 2 balsamico-azijn

  • 250 gr 250 kerstomaatjes

  • 4 vellen 4 bladerdeeg

  • 1 tl 1 tijm

  • 1 1 ei of een beetje melk

Bereiding

  • Laat de vellen bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakvorm klaar (zelf gebruik ik een boterkoek-vorm van 21 cm doorsnede)
  • Halveer de tomaatjes en verwijder de pitten.
  • Doe de suiker met de balsamicoazijn en de boter in een kleine koekenpan en zet op een zacht vuurtje. Verwarm tot zich een stroop begint te vormen. Giet de karamel (voorzichtig, karamel wordt erg heet) in de taartvorm en zorg dat de hele bodem er mee is bedekt. Bedek de karamel direct met de gehalveerde tomaatjes (met de vlakke kant naar beneden.
  • Dek de tomaten af met bladerdeeg (wees ook hierbij voorzichtig, want de vormpjes kunnen nog heet zijn) en stop het deeg zoveel mogelijk in langs de randen.
  • Klop het ei los met een vork en bestrijk het bladerdeeg met ei of wat melk. Bak de tarte tatin 25 minuten.
  • Laat de tomaten tarte tatin een paar minuten afkoelen en draai de vorm om boven een bord (ten overvloede, maar wees ook hier alsjeblieft voorzichtig!)
    Garneer de tomaten tarte tatin met tijm.

Opmerkingen

  • De tomaten tarte tatin is koud ook lekker. Je zou hem koud kunnen serveren als buffetgerecht bijvoorbeeld. De volgende dag is een stuk tarte tatin ook lekker als lunch.

Bewaar dit recept op Pinterest

Recept tarte tatin tomaat

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter