• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Valentijnskoekjes - versierde zandkoekjes

    Bijgewerkt: jul 2023 · Geplaatst: feb 2019 door Sandra

    Valentijnsdag, persoonlijk heb ik er erg weinig mee. Toch vind ik het wel leuk om elk jaar een Valentijnsrecept te maken, want juist dan mag het allemaal lekker over de top! Ik besloot me deze keer lekker uit te leven met deze valentijnskoekjes. 

    Naar recept
    Valentijnskoekjes

    Valentijnskoekjes met icing

    Je kunt ze zo zoet maken als je zelf wilt. Figuurlijk dan ;-) Want met de icing kun je natuurlijk de 'zoetste' dingen schrijven en tekenen op je Valentijnskoekjes.

    Ik ging voor een deels witte / deels roze icing en gebruikte decoratiestiften om hartjes en boodschappen op de zandkoekjes te tekenen. Deze stiften zijn bij de meeste grote supermarkten goed verkrijgbaar.

    1-2-3 deeg voor zandkoekjes

    Voor deze zandkoekjes maak ik gebruik van een zogenaamd 1-2-3 deeg. Dat betekent dat je 1 deel suiker, 2 delen boter en 3 delen bloem gebruikt. Dit recept voor zandkoekjes is dan ook erg makkelijk te onthouden! 1

    00 gram suiker, 200 gram boter en 300 gram bloem. Kan niet misgaan! En doordat de verhoudingen zo makkelijk zijn, kun je dit recept ook weer erg eenvoudig halveren of juist verdubbelen.

    Icing met een smaakje

    Een leuke tip: je kunt de icing een smaakje meegeven. Vervang een theelepeltje van het water door (zelfgemaakt) extract, dan krijgt je icing een lekker smaakje mee. Zelf heb ik altijd vanille-, citroen- en amandel-extract op voorraad. Vooral vanille- en citroen-extract zijn hier heerlijk in.

    Recept

    Valentijnskoekjes, zandkoekjes die versierd zijn met een roze of witte frosting. Met voedselstiften zijn romantische decoraties op de koekjes gemaakt.

    Valentijnskoekjes - versierde zandkoekjes

    Met een eenvoudig zanddeeg maak je binnen een handomdraai deze romantische Valentijnskoekjes voor Valentijnsdag.
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
    Bereidingstijd: 15 minuten minuten
    Totale tijd: 45 minuten minuten
    Servings: 30 koekjes
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • mengkom
    • mixer
    • bakpapier

    Ingrediënten

    Voor de koekjes

    • 200 gr roomboter
    • 100 gr basterdsuiker
    • 300 gr bloem + extra
    • 1 eidooier
    • 1 snufje zout
    • 1 tl vanille-extract

    Voor de icing

    • 20 el poedersuiker
    • 10 tl water (of vanille-extract)
    • rode kleurstof
    • decoratiestiften
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Laat de boter op kamertemperatuur komen. Snijd de roomboter in stukjes en doe deze samen met de basterdsuiker in een kom. Klop deze door elkaar met een mixer, tot de suiker is opgenomen door de roomboter.
    • Zeef de bloem en voeg deze samen met het zout, de eidooier en het vanille-extract toe aan het botermengsel. Meng met koele handen tot een mooi deeg. Laat het deeg nu bij voorkeur een uurtje rusten in de koelkast, ingepakt in plasticfolie.
    • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Bestuif je aanrecht en een deegroller met wat bloem en rol het deeg uit tot een halve centimeter dikte. Bebloem ook de koekstekers lichtjes aan de binnenkant.
    • Steek koekjes uit het deeg met een koeksteker en leg de koekjes op de bakplaten. Dit gaat beter als het deeg koel blijft, dus laat eerst de helft van het deeg in de koelkast liggen en vul één bakplaat met koekjes voor je verder gaat met de tweede bakplaat.
    • Bak de twee bakplaten met zandkoekjes na elkaar in ongeveer 14-16 minuten af in de oven. De koekjes zijn klaar als ze aan de buitenkant beginnen te kleuren, maar aan de binnenkant nog wat bleek zijn.
    • Laat de zandkoekjes volledig afkoelen en maak ondertussen de icing door de poedersuiker te verdelen over twee bakjes. Voeg er beetje bij beetje wat water aan toe tot de icing vloeibaar wordt, maar ook weer niet te dik wordt. Als hij rustig van je lepel af loopt, is hij goed.
    • Doe rode kleurstof in één van de bakjes en roer goed door tot je een mooie, roze-rode icing hebt (voeg steeds maar één druppel toe, als je de icing donkerder wilt, voeg je nog wat extra kleurstof toe). Versier nu de koekjes met de icing en laat dit goed uitharden voor je ze verder versiert met behulp van de decoratiestiften.

    Notities

    Bewaar de valentijnskoekjes in een afgesloten koektrommel, dan blijven ze zeker een week goed.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 102kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwitten: 1g | Vetten: 6g | Zout: 56mg | Vezels: 0.3g | Suiker: 4g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bakrecepten

    • Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.
      Polentacake met sinaasappel en gember
    • Een uitgewaaierde hoeveelheid zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel met een zeef ernaast.
      Zelfrijzend bakmeel maken met twee ingrediënten
    • Een stukje Oreo ganachetaart op een taartbordje, gegarneerd met rood fruit.
      Ganachetaart met Oreo-bodem
    • Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.
      Pindakaaskoekjes zonder suiker

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Atie Groot

      februari 11, 2019 at 10:38 am

      Wat ziet dat er lekker uit!
      Dat wordt smullen voor jouw Valentijn!!

      Beantwoorden
      • Sandra

        februari 11, 2019 at 1:39 pm

        Hij heeft er al van gesmuld ;-)

        Beantwoorden
    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.