zoet

Valentijnskoekjes – versierde zandkoekjes

Valentijnskoekjes

Valentijnsdag, persoonlijk heb ik er erg weinig mee. Toch vind ik het wel leuk om elk jaar een Valentijnsrecept te maken, want juist dan mag het allemaal lekker over de top! Ik besloot me deze keer lekker uit te leven met deze valentijnskoekjes. Je kunt ze zo zoet maken als je zelf wilt. Figuurlijk dan ;-) Want met de icing kun je natuurlijk de ‘zoetste’ dingen schrijven en tekenen op je Valentijnskoekjes. Ik ging voor een deels witte / deels roze icing en gebruikte decoratiestiften om hartjes en boodschappen op de zandkoekjes te tekenen. Deze stiften zijn bij de meeste grote supermarkten goed verkrijgbaar.

1-2-3 deeg voor zandkoekjes

Voor deze zandkoekjes maak ik gebruik van een zogenaamd 1-2-3 deeg. Dat betekent dat je 1 deel suiker, 2 delen boter en 3 delen bloem gebruikt. Dit recept voor zandkoekjes is dan ook erg makkelijk te onthouden! 100 gram suiker, 200 gram boter en 300 gram bloem. Kan niet misgaan! En doordat de verhoudingen zo makkelijk zijn, kun je dit recept ook weer erg eenvoudig halveren of juist verdubbelen.

Icing met een smaakje

Een leuke tip: je kunt de icing een smaakje meegeven. Vervang een theelepeltje van het water door (zelfgemaakt) extract, dan krijgt je icing een lekker smaakje mee. Zelf heb ik altijd vanille-, citroen- en amandel-extract op voorraad. Vooral vanille- en citroen-extract zijn hier heerlijk in.

Recept valentijnskoekjes

Voor 30-35 stuks

Voor de zandkoekjes:

  • 200 gr roomboter
  • 100 gr poedersuiker
  • 300 gr bloem + extra
  • snufje zout
  • 1 tl vanille-extract

Voor de icing:

  • 20 el poedersuiker
  • 10-12 tl water (tip: vervang 1 tl water door bv vanille-of citroen-extract voor extra smaak)
  • 1 druppel rode kleurstof

Extra nodig:

  • koek-uitstekers in de vorm van een hartje of rondje
  • decoratiestiften

Zo maak je de Valentijns-koekjes

  • Laat de boter op kamertemperatuur komen.
  • Snijd de roomboter in stukjes en doe deze samen met de poedersuiker in een kom. Prak alles goed door elkaar tot de suiker is opgenomen door de roomboter.
  • Zeef de bloem en voeg deze samen met het zout en het vanille-extract toe aan het botermengsel. Meng met koele handen tot een mooi deeg.
  • Laat het deeg nu bij voorkeur een uurtje rusten in de koelkast, ingepakt in plasticfolie.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Bestuif je aanrecht en een deegroller met wat bloem en rol het deeg uit tot een halve centimeter dikte. Bebloem ook de koekstekers lichtjes aan de binnenkant.
  • Steek koekjes uit het deeg met een koeksteker en leg de koekjes op de bakplaten. Dit gaat beter als het deeg koel blijft, dus laat eerst de helft van het deeg in de koelkast liggen en vul één bakplaat met koekjes voor je verder gaat met de tweede bakplaat.
  • Bak de twee bakplaten met zandkoekjes na elkaar in ongeveer 14-16 minuten af in de oven. De koekjes zijn klaar als ze aan de buitenkant beginnen te kleuren, maar aan de binnenkant nog wat bleek zijn.
  • Laat de zandkoekjes volledig afkoelen en maak ondertussen de icing door de poedersuiker te verdelen over twee bakjes. Voeg er beetje bij beetje wat water aan toe tot de icing vloeibaar wordt, maar ook weer niet te dik wordt. Als hij rustig van je lepel af loopt, is hij goed.
  • Doe de druppel rode kleurstof in één van de bakjes en roer goed door tot je een mooie, roze-rode icing hebt. Als je de icing donkerder wilt, voeg je nog wat extra kleurstof.
  • Versier nu de koekjes met de icing en laat dit goed uitharden voor je ze verder versiert met behulp van de decoratiestiften.
  • Bewaar de valentijnskoekjes in een afgesloten koektrommel.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra

Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

nieuwsbrief

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

  • Reply Atie Groot

    Wat ziet dat er lekker uit!
    Dat wordt smullen voor jouw Valentijn!!

    11 februari 2019 at 10:38
    • Reply Sandra

      Hij heeft er al van gesmuld ;-)

      11 februari 2019 at 13:39

    Reactie achterlaten