Valentijnsdag, persoonlijk heb ik er erg weinig mee. Toch vind ik het wel leuk om elk jaar een Valentijnsrecept te maken, want juist dan mag het allemaal lekker over de top! Ik besloot me deze keer lekker uit te leven met deze valentijnskoekjes.
Valentijnskoekjes met icing
Je kunt ze zo zoet maken als je zelf wilt. Figuurlijk dan ;-) Want met de icing kun je natuurlijk de ‘zoetste’ dingen schrijven en tekenen op je Valentijnskoekjes.
Ik ging voor een deels witte / deels roze icing en gebruikte decoratiestiften om hartjes en boodschappen op de zandkoekjes te tekenen. Deze stiften zijn bij de meeste grote supermarkten goed verkrijgbaar.
1-2-3 deeg voor zandkoekjes
Voor deze zandkoekjes maak ik gebruik van een zogenaamd 1-2-3 deeg. Dat betekent dat je 1 deel suiker, 2 delen boter en 3 delen bloem gebruikt. Dit recept voor zandkoekjes is dan ook erg makkelijk te onthouden! 1
00 gram suiker, 200 gram boter en 300 gram bloem. Kan niet misgaan! En doordat de verhoudingen zo makkelijk zijn, kun je dit recept ook weer erg eenvoudig halveren of juist verdubbelen.
Icing met een smaakje
Een leuke tip: je kunt de icing een smaakje meegeven. Vervang een theelepeltje van het water door (zelfgemaakt) extract, dan krijgt je icing een lekker smaakje mee. Zelf heb ik altijd vanille-, citroen- en amandel-extract op voorraad. Vooral vanille- en citroen-extract zijn hier heerlijk in.

Valentijnskoekjes – versierde zandkoekjes
Ingrediënten
Voor de koekjes
- 200 gr roomboter
- 100 gr basterdsuiker
- 300 gr bloem + extra
- 1 eidooier
- 1 snufje zout
- 1 tl vanille-extract
Voor de icing
- 20 el poedersuiker
- 10 tl water (of vanille-extract)
- rode kleurstof
- decoratiestiften
Zo maak je het
- Laat de boter op kamertemperatuur komen. Snijd de roomboter in stukjes en doe deze samen met de basterdsuiker in een kom. Klop deze door elkaar tot de suiker is opgenomen door de roomboter.
- Zeef de bloem en voeg deze samen met het zout, de eidooier en het vanille-extract toe aan het botermengsel. Meng met koele handen tot een mooi deeg. Laat het deeg nu bij voorkeur een uurtje rusten in de koelkast, ingepakt in plasticfolie.
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Bestuif je aanrecht en een deegroller met wat bloem en rol het deeg uit tot een halve centimeter dikte. Bebloem ook de koekstekers lichtjes aan de binnenkant.
- Steek koekjes uit het deeg met een koeksteker en leg de koekjes op de bakplaten. Dit gaat beter als het deeg koel blijft, dus laat eerst de helft van het deeg in de koelkast liggen en vul één bakplaat met koekjes voor je verder gaat met de tweede bakplaat.
- Bak de twee bakplaten met zandkoekjes na elkaar in ongeveer 14-16 minuten af in de oven. De koekjes zijn klaar als ze aan de buitenkant beginnen te kleuren, maar aan de binnenkant nog wat bleek zijn.
- Laat de zandkoekjes volledig afkoelen en maak ondertussen de icing door de poedersuiker te verdelen over twee bakjes. Voeg er beetje bij beetje wat water aan toe tot de icing vloeibaar wordt, maar ook weer niet te dik wordt. Als hij rustig van je lepel af loopt, is hij goed.
- Doe rode kleurstof in één van de bakjes en roer goed door tot je een mooie, roze-rode icing hebt (voeg steeds maar één druppel toe, als je de icing donkerder wilt, voeg je nog wat extra kleurstof toe). Versier nu de koekjes met de icing en laat dit goed uitharden voor je ze verder versiert met behulp van de decoratiestiften.
Notities
Voedingswaarden

2 Reacties
Atie Groot
11 februari 2019 at 10:38Wat ziet dat er lekker uit!
Dat wordt smullen voor jouw Valentijn!!
Sandra
11 februari 2019 at 13:39Hij heeft er al van gesmuld ;-)