• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Vlierbloesemlikeur met aardbeien

    Bijgewerkt: feb 2024 · Geplaatst: jun 2019 door Sandra

    Vlierbloesemlikeur maken is leuk om te doen en levert je een echte, zomerse traktatie op!

    Naar recept
    Vlierbloesemlikeur

    Met een beetje mazzel kun je nog net een paar mooie vlierbloesem schermen plukken. De vlier bloeit in mei en juni, dus hopelijk vind je nog een goede struik. Met een handvol schermen kun je namelijk deze lekkere vlierbloesemlikeur maken. 

    Zelf vlierbloesemlikeur maken

    Het enige wat je hoeft te doen om vlierbloesem likeur te maken, is de bloemen samen met een handvol aardbeien en wat suiker in een pot met wodka te stoppen.

    Donker wegzetten, en na twee weken heb je een heerlijk bloemige, lichtzoete vlierbloesemlikeur.

    De rode kleur van de aardbeien trekt helemaal in de wodka, waardoor deze ook nog eens een mooi roze kleurtje krijgt. 

    Cocktail met vlierbloesem

    De likeur is lekker om zó te drinken, maar je kunt er ook een heel simpele cocktail van maken door twee eetlepels likeur aan te lengen met Spa Rood.

    Een heerlijk verfrissend drankje met die kenmerkende smaak van vlierbloesem.

    Likeur met weinig suiker

    Likeurtjes zijn vaak erg zoet. In onderstaand recept heb ik vrij weinig suiker gebruikt, 50 gram maar. Daardoor krijg je een lichtzoete likeur.

    Houd jij wel van een zoet likeurtje? Voeg dan gerust meer suiker toe. Tip: in plaats van wodka kun je ook een andere neutrale drank gebruiken. Jenever bijvoorbeeld.

    Vlierbloesem plukken

    Vlierbloesem kun je vinden tussen mei en juni. Zoek een struik op een verkeersarme plek, want vervuilende uitlaatgassen heb je natuurlijk liever niet in je eten of drinken. Kies mooi witte schermen uit, laat de schermen waar al wat verdorde bloemetjes in zitten, liever staan.

    Het is sowieso een must om een deel van de bloesem in de struik te laten, want deze groeien later uit tot vlierbessen. Vogels zijn daar gek op!

    Voor meer wildpluk-tips verwijs ik je graag naar mijn artikel over wildplukken. Wil je meer lekkere dingen maken met vlierbloesem? Bekijk dan al mijn vlierbloesem recepten. 

    Recept

    Vlierbloesemlikeur in een cocktailglas. Op de achtergrond een glazen pot met de rest van de likeur, en een vlierbloesemscherm erbij.

    Vlierbloesemlikeur met aardbeien

    De zomer in een glas! Deze vlierbloesemlikeur met aardbeien is puur erg lekker, maar kun je ook gebruiken om vlierbloesem-cocktails mee te maken.
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 5 minuten minuten
    Totale tijd: 10 minuten minuten
    Servings: 10 shotglaasjes
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • weckpot
    • weckflesje

    Ingrediënten

    • 400 ml wodka
    • 50 gr suiker
    • 5 vlierbloesem schermen
    • 50 gr aardbeien
    • enkele schijfjes citroen
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Doe de wodka en de suiker in een brandschone pot en roer tot de suiker is opgelost.
    • Ontkroon de aardbeien en halveer ze, en doe ze bij de wodka.
    • Knip de bloemetjes van de vlierbloesem schermen af en doe ook deze bij de wodka. Zorg dat de bloemetjes zo goed mogelijk onder de wodka blijven. Dit kun je doen door er een schijfje citroen op te leggen. Het kan evengoed voorkomen dat een deel van de bloemetjes wat bruin kleurt, dit is niet erg.
    • Laat de vlierbloesemlikeur twee weken trekken. Giet daarna de likeur door een heel fijne zeef of kaasdoek in een brandschone fles. De likeur blijft heel lang goed en de smaak wordt alleen maar lekkerder als hij nog een tijdje staat.

    Notities

    Bewaar de vlierbloesemlikeur in een brandschone fles op een donkere plaats, dan blijft hij ontzettend lang goed.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 115kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwitten: 0.03g | Vetten: 0.03g | Zout: 1mg | Vezels: 0.1g | Suiker: 5g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More drankjes

    • Een kan citroenlimonade met ernaast enkele citroenen.
      Citroensiroop maken
    • Een glas aardbeien drinkyoghurt met verse aardbeien ernaast.
      Aardbeienmelk - zelf drinkyoghurt maken
    • Perziklimonade in een Mason Jar met ervoor diverse vruchten zoals perzik, limoen en citroen.
      Perziklimonade
    • Lavendel cocktail in drie verschillende cocktailglazen, die gevuld zijn met veel crushed ice. Er liggen takjes tijm en een gehalveerde citroen voor.
      Lavendel cocktail (+mocktail optie)

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.