Vlierbloesemlikeur is een echte, zomerse traktatie! Met een beetje mazzel kun je nog net een paar mooie vlierbloesem schermen plukken. De vlier bloeit in mei en juni, dus hopelijk vind je nog een goede struik. Met een handvol schermen kun je namelijk deze lekkere vlierbloesemlikeur maken.
Zelf vlierbloesemlikeur maken
Het enige wat je hoeft te doen is de bloemen samen met een handvol aardbeien en wat suiker in een pot met wodka te stoppen. Donker wegzetten, en na twee weken heb je een heerlijk bloemige, lichtzoete vlierbloesemlikeur. De rode kleur van de aardbeien trekt helemaal in de wodka, waardoor deze ook nog eens een mooi roze kleurtje krijgt.
Cocktail met vlierbloesem
De likeur is lekker om zó te drinken, maar je kunt er ook een heel simpele cocktail van maken door twee eetlepels likeur aan te lengen met Spa Rood. Een heerlijk verfrissend drankje met die kenmerkende smaak van vlierbloesem.
Likeur met weinig suiker
Likeurtjes zijn vaak erg zoet. In onderstaand recept heb ik vrij weinig suiker gebruikt, 50 gram maar. Daardoor krijg je een lichtzoete likeur. Houd jij wel van een zoet likeurtje? Voeg dan gerust meer suiker toe. Tip: in plaats van wodka kun je ook een andere neutrale drank gebruiken. Jenever bijvoorbeeld.
Vlierbloesem plukken
Vlierbloesem kun je vinden tussen mei en juni. Zoek een struik op een verkeersarme plek, want vervuilende uitlaatgassen heb je natuurlijk liever niet in je eten of drinken. Kies mooi witte schermen uit, laat de schermen waar al wat verdorde bloemetjes in zitten, liever staan.
Het is sowieso een must om een deel van de bloesem in de struik te laten, want deze groeien later uit tot vlierbessen. Vogels zijn daar gek op! Voor meer wildpluk-tips verwijs ik je graag naar mijn artikel over wildplukken. Wil je meer lekkere dingen maken met vlierbloesem? Bekijk dan al mijn vlierbloesem recepten.


Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hieronder aanmelden. Ontvang je meteen een gratis e-book met vijf exclusieve recepten!
Nog geen reacties