Menu
drankjes

Vlierbloesemlikeur met aardbeien

Vlierbloesemlikeur

Vlierbloesemlikeur is een echte, zomerse traktatie! Met een beetje mazzel kun je nog net een paar mooie vlierbloesem schermen plukken. De vlier bloeit in mei en juni, dus hopelijk vind je nog een goede struik. Met een handvol schermen kun je namelijk deze lekkere vlierbloesemlikeur maken. 

Zelf vlierbloesemlikeur maken

Het enige wat je hoeft te doen is de bloemen samen met een handvol aardbeien en wat suiker in een pot met wodka te stoppen. Donker wegzetten, en na twee weken heb je een heerlijk bloemige, lichtzoete vlierbloesemlikeur. De rode kleur van de aardbeien trekt helemaal in de wodka, waardoor deze ook nog eens een mooi roze kleurtje krijgt. 

Cocktail met vlierbloesem

De likeur is lekker om zó te drinken, maar je kunt er ook een heel simpele cocktail van maken door twee eetlepels likeur aan te lengen met Spa Rood. Een heerlijk verfrissend drankje met die kenmerkende smaak van vlierbloesem.

Likeur met weinig suiker

Likeurtjes zijn vaak erg zoet. In onderstaand recept heb ik vrij weinig suiker gebruikt, 50 gram maar. Daardoor krijg je een lichtzoete likeur. Houd jij wel van een zoet likeurtje? Voeg dan gerust meer suiker toe. Tip: in plaats van wodka kun je ook een andere neutrale drank gebruiken. Jenever bijvoorbeeld.

Vlierbloesem plukken

Vlierbloesem kun je vinden tussen mei en juni. Zoek een struik op een verkeersarme plek, want vervuilende uitlaatgassen heb je natuurlijk liever niet in je eten of drinken. Kies mooi witte schermen uit, laat de schermen waar al wat verdorde bloemetjes in zitten, liever staan.

Het is sowieso een must om een deel van de bloesem in de struik te laten, want deze groeien later uit tot vlierbessen. Vogels zijn daar gek op! Voor meer wildpluk-tips verwijs ik je graag naar mijn artikel over wildplukken. Wil je meer lekkere dingen maken met vlierbloesem? Bekijk dan al mijn vlierbloesem recepten

Vlierbloesemlikeur met aardbeien

5 from 2 stemmen
Gang: DrankjesKeuken: ZomerNiveau: Eenvoudig
Voor ca

10

shotglaasjes
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

0

minutes
Calorieën

104

kcal
Wachttijd

2

weken

De zomer in een glas! Deze vlierbloesemlikeur met aardbeien is puur erg lekker, maar kun je ook gebruiken om vlierbloesem-cocktails mee te maken.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

 • 400 ml 400 wodka

 • 50 gr 50 suiker

 • 5 5 vlierbloesem schermen

 • 50 gr 50 aardbeien

 • enkele enkele schijfjes citroen

Bereiding

 • Doe de wodka en de suiker in een brandschone pot en roer tot de suiker is opgelost.
 • Ontkroon de aardbeien en halveer ze, en doe ze bij de wodka.
 • Knip de bloemetjes van de vlierbloesem schermen af en doe ook deze bij de wodka. Zorg dat de bloemetjes zo goed mogelijk onder de wodka blijven. Dit kun je doen door er een schijfje citroen op te leggen. Het kan evengoed voorkomen dat een deel van de bloemetjes wat bruin kleurt, dit is niet erg.
 • Laat de vlierbloesemlikeur twee weken trekken. Giet daarna de likeur door een heel fijne zeef of kaasdoek in een brandschone fles. De likeur blijft heel lang goed en de smaak wordt alleen maar lekkerder als hij nog een tijdje staat.

Opmerkingen

 • Bewaar de vlierbloesemlikeur in een brandschone fles op een donkere plaats, dan blijft hij ontzettend lang goed.
Recept vlierbloesem likeur

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

Nog geen reacties

  Laat een reactie achter