• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Whisky-ijs met bacon en karamel

    Bijgewerkt: jun 2023 · Geplaatst: aug 2017 door Sandra

    Whisky-ijs met bacon en karamel, die titel heb je waarschijnlijk drie keer moeten lezen of niet? Whisky-ijs??? Met BACON??? Jep!

    Naar recept
    Een bak whisky roomijs met bacon karamel crunch. Ernaast een ijscoupe gevuld met het ijs, en een fles whisky erbij.

    De smaak van de whisky is heel subtiel aanwezig. Bij de eerste hap proef je hem wel even, maar bij volgende happen geeft de whisky gewoon een heel subtiel bijsmaakje aan het romige slagroomijs. Echt heel lekker. En dan de bacon-karamel crunch... Hier eet je je vingers bij op!

    IJs zonder ijsmachine

    Extra fijn: om dit whisky-ijs met bacon te maken, heb je geen ijsmachine nodig. Je maakt simpelweg een romig mengsel door de slagroom op te kloppen met gecondenseerde melk. Dit is de basis van het ijs.

    Vervolgens meng je er de smaakmakers door en vries je het geheel in. Geen ijsmachine nodig dus voor dit recept!

    Als je meer ijs recepten zonder ijsmachine wilt hebben, dan kan ik ook dit chocolate chip cookie dough ijs, dit cactusvijgen ijs en deze ijstaart met aardbeien van harte aanbevelen!

    Kleine porties invriezen

    Om het ijs schepbaar te maken, is het handig om het een kwartiertje voor het serveren uit de vriezer te halen. Let wel op: als je het vervolgens weer invriest, heb je grote kans dat er ijskristallen op het ijs komen, en dat maakt het wel minder lekker.

    Ik raad dan ook aan om óf dit whisky-ijs in 1x op te eten, of het in kleinere porties in te vriezen. Zo heb je altijd lekker 'vers' ijs!

    Miljuschka's Food Trucks

    Dit recept vond ik in het fantastische kookboek Miljuschka's Food Trucks en het is zo fantastisch lekker dat ik het gewoon met jullie moét delen. Weet je, ik ga hier verder geen woorden aan vuilmaken. Dit moet je gewoon lekker gaan maken!

    Recept

    Een bak whisky roomijs met bacon karamel crunch. Ernaast een ijscoupe gevuld met het ijs, en een fles whisky erbij.

    Whisky-ijs met bacon en karamel

    Een bijzonder toetje of tussendoortje: romige ijs met een hint van whisky en stukjes bacon-karamelcrunch.
    4.67 van 3 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
    Bereidingstijd: 10 minuten minuten
    Invriezen: 6 uur uur
    Totale tijd: 30 minuten minuten
    Servings: 10 porties
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koekenpan
    • kookpan
    • mixer
    • spatel

    Ingrediënten

    Voor de bacon-karamelcrunch

    • 10 plakken bacon
    • 200 gr kristalsuiker
    • 1 el roomboter (op kamertemperatuur)
    • 0,5 tl baking soda

    Voor het whisky-ijs

    • 1 liter slagroom
    • 1 blik gecondenseerde melk
    • 4 el whisky
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Maak eerst de bacon-karamel crunch: Bak de bacon krokant uit in een koekenpan en laat goed uitlekken op keukenpapier. Hak de bacon vervolgens fijn.
    • Verwarm de suiker ongeveer vijf minuten in een steelpan met een dikke bodem tot hij een lichtbruine kleur krijgt. Haal de suiker van het vuur (pas op: heet!) en roer de boter en baking soda erdoor (het begint te bruisen!) Spatel de fijngehakte bacon er voorzichtig door.
    • Giet dit mengsel uit over een met bakpapier beklede bakplaat en laat in een kwartier hard worden. Sla de karamelplak dan kapot met een deegroller. Het is het lekkerste om een mengsel van zowel fijne als grove stukjes bacon-crunch over te houden.
    • Maak dan het whisky-roomijs: Klop de slagroom lobbig met de gecondenseerde melk. Het is het makkelijkste om dit met de mixer te doen. Roer er de whisky door en blijf kloppen tot er zachte pieken beginnen te ontstaan.
    • Spatel voorzichtig het grootste deel van de bacon-crunch doorheen (houdt ook wat achter voor de garnering) en giet het mengsel in een grote afsluitbare bak. Zet de bak minimaal 6 uur (maar een nacht mag ook) in de vriezer).
    • Serveer het ijs met een garnering van bacon-crunch.

    Notities

    Het whisky-ijs is in de vriezer heel lang houdbaar, enkele maanden.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 591kcal | Koolhydraten: 51g | Eiwitten: 7g | Vetten: 41g | Zout: 114mg | Suiker: 51g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More Toetjes

    • Een fles zelfgemaakte aardbeienvla, met verse aardbeien ernaast ter decoratie.
      Aardbeienvla
    • Stroopwafelpudding op een bord, met stukjes stroopwafel en karamelsaus als topping.
      Stroopwafelpudding
    • Bovenaanzicht van een stoofpeer galette, gegarneerd met mascarpone.
      Stoofperen toetje met mascarpone
    • Een ijscoupe met drie bolletjes cactusvijg-ijs, gegarneerd met rozenblaadjes.
      Cactusvijg-ijs zonder ijsmachine

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Lianne

      augustus 23, 2017 at 1:28 pm

      Ik zie het inderdaad steeds vaker voorbij komen. Zoetigheid met bacon. Het lijkt mij leuk om zelf ook een keer iets daarmee te maken. :)

      Beantwoorden
    4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.