• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Gekarameliseerde witlof met blauwe kaas

    Bijgewerkt: okt 2023 · Geplaatst: dec 2013 door Sandra

    Deze witlof met blauwe kaas is een heerlijk bijgerecht. Lekker om met Kerst op tafel te zetten als variatie op de klassieke witlof met ham en kaas, of bij de gewone doordeweekse maaltijd.

    Naar recept
    Witlof met blauwe kaas

    Het kost namelijk helemaal niet zoveel tijd om dit bijgerecht klaar te maken, en lekker dat het is!

    Een hele lekkere combinatie van een klein beetje bitterheid van de witlof, die je compenseert met wat suiker. Met dit recept karameliseer je de stronkjes witlof namelijk in de pan met een klein beetje suiker. Daar krijgt de witlof een lekker zoetje van.

    Samen met wat stukjes blauwe kaas is dat een superlekkere combinatie. Een paar druppels balsamico maken het helemaal af! 

    Ingrediënten voor dit recept

    Hierboven heb ik al een beetje verklapt wat je nodig hebt voor dit recept:

    Witlof - gebruik mooie, verse stronken. Het liefst mooie slanke, die kun je makkelijker gelijkmatig gaar krijgen dan hele dikke stronken.

    Blauwe kaas - voor dit recept gebruik ik vaak Cambozola. Deze blauwe kaas is niet heel pittig maar wel romig, waardoor hij mooi smelt. Ook een gorgonzola dolce vind ik er erg lekker bij. Ook dit is een romige, niet heel pittige blauwe kaas.

    Suiker - gewone kristalsuiker werkt prima voor dit recept.

    Balsamicostroop - dit is iets anders dan balsamicoazijn. Het is veel dikker en stroperiger, vandaar de naam. In de basis is het overigens hetzelfde, de stroop is een verder ingekookte versie van de azijn, soms met nog extra toegevoegde suiker.

    Variatietips

    Als je dat lekkerder vindt kun je natuurlijk prima een pittigere blauwe kaas nemen dan Cambozola of Gorgonzola dolce. Denk aan bijvoorbeeld een roquefort of Blue Stilton.

    Houdt niet iedereen in het gezelschap van blauwe kaas? Dan kun je ook brie gebruiken, of stukjes zachte geitenkaas.

    Witlof met blauwe kaas: voorbereiden, bewaren en restjes

    Dit is bij uitstek een bijgerecht dat je perfect kunt voorbereiden! Je kunt het recept al helemaal klaarmaken tot de één na laatste stap. Als je het wilt serveren, zet je de witlof met blauwe kaas nog even in de oven om de schotel af te bakken, en klaar ben je!

    Heb je een restje over van dit gerecht? Bewaar dit niet te lang. Ik zou de overgebleven stronkjes witlof de volgende dag in heel dunne reepjes snijden en gebruiken om er een lunchsalade van te maken (lekker met wat verse sla en fijngehakte walnoten, en eventueel wat extra blauwe kaas en een balsamico-dressing).

    Recept

    Witlof met blauwe kaas en balsamico. De stronkjes witlof liggen in een kleine witte ovenschaal die op een paarse doek staat.

    Recept gekarameliseerde witlof met blauwe kaas

    Een lekker en makkelijk bijgerecht, misstaat niet op de Kerst tafel maar is eigenlijk altijd lekker!
    3.50 van 6 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 10 minuten minuten
    Totale tijd: 15 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • ovenschaal
    • koksmes

    Ingrediënten

    • 4 stronkjes witlof
    • 4 tl suiker
    • 8 stukjes blauwe kaas (bv cambozola of gorgonzola)
    • balsamicostroop
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Snijd de witlof in de lengte door en verwijder de kern. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de witlof ongeveer vijf minuten.
    • Bestrooi de stonkjes aan de platte kant met de suiker en wat zout, draai de witlof om en laat dit in drie minuten karameliseren.
    • Verdeel de kaas over de witlof en bak nog even op een zacht vuurtje zodat de kaas een beetje smelt.
    • Garneer elk stronkje gekarameliseerde witlof met wat balsamicostroop.

    Notities

    Je kunt de witlof al vooraf karameliseren. Laat de stronkjes afkoelen en leg ze in een ovenschaal. Beleg ze met de kaas en bak ze nog een paar minuten af in de oven totdat de kaas smelt, en serveer meteen.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 122kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwitten: 8g | Vetten: 4g | Zout: 214mg | Vezels: 14g | Suiker: 3g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bijgerechten

    • Een close-up van een bord gevuld met sambal goreng telor.
      Sambal goreng telor
    • Een weckpot met ingemaakte radijs met laurier en steranijs. Er liggen enkele verse radijsjes naast de pot.
      Radijs inmaken
    • Twee helften van een gevulde pompoen, versierd met balsamicoglazuur.
      Gevulde pompoen uit de oven
    • Een kom met komkommersalade met dille en feta.
      Komkommersalade met dille en feta

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    3.50 from 6 votes (6 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.