Het recept voor deze zeewolf uit de oven bedacht ik toen mijn moeder aan kwam zetten met een enorme venkel. Lekker een visje erbij, want zeewolf en venkel zijn heerlijk samen!

Recept zeewolf met venkel
Een stevige witvis moest het worden en ja, die heb ik uiteindelijk gehaald op de visafslag in IJmuiden! Op aanraden van de visboer werden het zeewolffilets.
Zeewolf is een stevige witvis die niet uit elkaar valt (zoals kabeljauw eerder zou doen bijvoorbeeld). Zeewolf houdt zich daardoor goed tijdens het bakken in de oven.
Goedkope vis
Omdat de zeewolf niet zo'n bekende vis is, valt de prijs over het algemeen reuze mee, voor twee flinke stukken was ik vier euro kwijt. Veel goedkoper dus dan een stuk zalm of tonijn, waar je misschien snel voor zou kiezen omdat dit een bekender stukje vis is dan de zeewolf.
Bovendien is het ontzettend snel klaar: met een kwartiertje in de oven is de zeewolf mooi gaar maar niet droog.
Zeewolf met venkel en citroen
De smaak van zeewolf is zacht en combineert daarom makkelijk met verschillende ingrediënten. Zeewolf met groenten combineren is niet moeilijk, maar met venkel vind ik het echt heerlijk! Sowieso is venkel een heerlijke groente die perfect samengaat met stevige smaken, zoals in deze chorizo pasta.
Daarnaast combineer venkel perfect met smaken als citroen, twee ingrediënten die ik in dit zeewolf recept dan ook heb gebruikt.
Met extra smaakmakers als tomaat, olijven en kappertjes maak je er een heerlijk, Italiaans aandoend gerecht van.
Zeewolf uit de oven met aluminiumfolie
Tip: ik maakte dit keer het gerecht klaar in een ovenschaal, maar je kunt de groenten en de zeewolf ook in aluminiumfolie verpakken en dan in de oven zetten. Dan heb je nog wat minder kans dat de vis uitdroogt.
Tip voor andere witvis
Kun je geen zeewolf vinden bij de visboer? Gebruik dan kabeljauw, ook een stevige witvis die je voor dit recept prima kunt gebruiken. Daar kun je trouwens ook weer een heerlijk vispannetje mee maken.
Recept
Recept zeewolf uit de oven met venkel
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 2 zeewolf-filets
- 1 venkel
- 100 gr trostomaten (nog aan de steel)
- 1 citroen
- 25 gr zwarte olijven in ringetjes
- 1 el kappertjes
- zout, peper, olijfolie
Voor erbij
- pasta, aardappels of brood
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd ondertussen de harde kern uit de venkel en snijd de groente in fijne reepjes. Houdt wat van de groene takjes achter, die smaken heerlijk!
- Roerbak de venkel in wat olie voor 10 minuten. Schep regelmatig om en breng op smaak met peper en zout.
- Leg de venkel in een ovenschaal en leg de zeewolf erop. Breng de vis op smaak met peper en zout. Knijp een halve citroen uit over de groente en de vis. Snijd de andere helft van de citroen in plakjes en verdeel deze over de vis.
- Verdeel de olijfringetjes en de kappertjes over de vis en leg de tomaatjes in de ovenschaal erbij.
- Bak de vis in 12-15 minuten gaar en garneer met wat van het groen van de venkel.
Loes
Heerlijke schotel en ziet er mooi uit. Ik heb het al ‘n paar keer gemaakt!
Sandra
Wat super leuk om te horen Loes, bedankt voor je beoordeling van het recept!
Fijnproefster
Ik heb al lang geen zeewolf meer gegeten, maar mijn tante heeft er onlangs een gekocht en vroeg me of we die samen zouden koken. Ik heb gezocht op internet en stuitte op uw eenvoudige maar veelbelovende recept. We werden niet teleurgesteld! Heerlijk en verzadigend.
Sandra
Wat fijn om te horen dat het zo goed heeft gesmaakt!