Menu
zoet

Zelf banketbakkersroom maken

Banketbakkersroom maken

Banketbakkersroom, gele room, crème patisserie…. Geef het een naam, maar vast staat dat deze vanilleroom echt waanzinnig lekker is. Gebruik hem bijvoorbeeld om taarten of soesjes mee te vullen (eventueel verdund met geklopte slagroom), vul er croissants of witte puntjes mee…. Allemaal zalig. En het leukste: zelf banketbakkersroom maken is helemaal niet moeilijk!

Ingrediënten gele room

Om gele room te maken heb je maar een paar basisingrediënten nodig. Waarschijnlijk heb je ze allemaal in huis: (volle) melk, eieren, suiker, custardpoeder en een vanillestokje. Check? Dan kun je aan de slag met dit recept voor banketbakkersroom!

Wat kan er misgaan bij banketbakkersroom maken?

Klontjes

Het voornaamste wat mis kan gaan is klontjes in je banketbakkersroom. Dit komt dan waarschijnlijk doordat de custardpoeder nog klontjes bevatte toen je het mengsel aan de kook bracht. Klop de melk echt heel goed door de custard, steeds een beetje erbij zodat je goed in de gaten kunt houden dat het poeder goed oplost in de melk.

Te stevig

Is je room te stevig na het afkoelen? Mix het even goed door met een mixer, waarschijnlijk is de structuur daarna juist perfect!

Te slap

Als je gele room daarentegen te slap is, heb je het mengsel waarschijnlijk net niet lang genoeg doorgekookt. Doe het opnieuw in de pan en laat het nog even doorkoken. Blijf wel constant roeren want het mengsel brand snel aan!

Banketbakkersroom bewaren

Als je de gele room hebt gemaakt, laat je hem eerst even koelen buiten de koelkast, met een velletje keukenfolie erop. Eenmaal afgekoeld zet je het in de koelkast, en dan blijft het tot wel 4-5 dagen goed. Erg handig, zo kun je de room al een stuk eerder maken dan de rest van je recept.

Zelf banketbakkersroom maken

5 from 2 stemmen
Gang: BijgerechtKeuken: ZoetNiveau: Gemiddeld
Voor ca

4

porties
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

10

minutes
Calorieën

184

kcal

Zelf gele room maken is erg makkelijk en zo ontzettend lekker!

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

 • 500 ml 500 volle melk

 • 1 1 vanillestokje

 • 2 2 eidooiers

 • 80 gr 80 suiker

 • 2 el 2 custardpoeder

Bereiding

 • Doe 450 ml van de melk en de helft van de suiker in een pannetje.
 • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe het merg en het vanillestokje in de pan met melk, en breng dit rustig aan de kook.
 • Doe de maizena in een hoge mengkom en voeg de rest van de melk hier aan toe. Klop dit goed los zodat er geen klontjes meer in het mengsel zitten.
 • Voeg nu de eidooiers en de rest van de suiker toe aan de de mengkom, en klop nogmaals goed door elkaar.
 • Als de melk begint te koken, verwijder je het vanillestokje en giet je langzaam, onder voortdurend kloppen met een garde, het eidooiermengsel toe aan de pan. Blijf kloppen en je zult zien dat zich een dikke vla gaat vormen.
 • Laat de gele room ongeveer 2 minuten doorkoken en giet het daarna in een schaal. Dek af met plasticfolie en druk dit lichtjes aan op de room (anders krijg je een vel) en laat afkoelen. Eenmaal iets afgekoeld zet je de banketbakkersroom in de koelkast om volledig af te koelen.
 • Voor gebruik mix je de room nog even door met de mixer, je zult zien dat het dan een stuk gladder wordt!

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

Banketbakkersroom recept

Nog geen reacties

  Laat een reactie achter