Een broodje Nutella is toch wel echt heel lekker. Als ik voor zoet beleg kies, kies ik eigenlijk altijd voor Nutella. Maar zelf hazelnootpasta maken is ook erg leuk om te doen. Is het 't zelfde als Nutella? Nee, dat niet. Maar erg lekker is deze creamy hazelnootpasta wel, en je hebt het ook nog eens zó gemaakt!

Noten roosteren
In onderstaand recept voor hazelnootpasta, geef ik aan dat je de hazelnoten eerst moet roosteren. Dat lijkt een extra stap en je oven moet ervoor aangezet worden, maar sla dit zeker niet over!
Door de hazelnoten te roosteren, krijgen ze een veel intensere smaak en de pasta wordt er dan ook écht lekkerder van!
Heerlijk als broodbeleg, maar je kunt het ook als vulling tussen zandkoekjes doen, of op pannenkoeken smeren bijvoorbeeld.
Hazelnootpasta bewaren
Het spreekt voor zich, maar gebruik een brandschoon potje om de pasta in te bewaren. Je kunt hier prima een oud potje voor hergebruiken, nieuw kopen is echt niet nodig.
Jampotjes, potjes Nutella of pindakaaspotjes zijn hier erg geschikt voor. Bewaar de hazelnootpasta op een donkere plek, dan blijft het weken tot maanden goed.
Is zelf hazelnootpasta maken beter?
Iedereen weet wel dat een broodje Nutella niet het meest voedzame is dat je naar binnen kunt werken, maar wat is het lekker hè? Is zelf hazelnootpasta maken nou eigenlijk voedzamer?
Als je het interessant vind, is het wel leuk om de voedingswaarden even naast elkaar te leggen.
Nutella bevat 68 calorieën per boterham (15 gr beleg), deze zelfgemaakte pasta bijna het dubbele! Daar tegenover staat wel dat een boterham Nutella voor méér dan de helft (57%) bestaat uit suiker.
Deze zelfgemaakte pasta bevat 2x zo weinig suiker, maar wel weer meer vet. Het is dus maar net waar je naar kijkt en wat je belangrijker vindt.
Recept
Zelf hazelnootpasta maken
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 100 gr hazelnoten (blanke, dus zonder velletje)
- 25 gr cacao
- 25 gr poedersuiker
- 1,5 el zonnebloemolie
- zeezout
Zo maak je het
- Begin met het roosteren van de hazelnoten. Verwarm hiervoor de oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de noten over de bakplaat en rooster ze in 10 tot 15 minuten goudbruin. Schud ze elke vijf minuten een keertje om en houd de noten de laatste paar minuten goed in de gaten want ze mogen absoluut niet verbranden!
- Laat de hazelnoten afkoelen en doe ze in een keukenmachine. Laat de keukenmachine een paar minuten draaien, tot zich een mooie pasta begint te vormen.
- Voeg nu de cacao, poedersuiker, zeezout en de helft van de zonnebloemolie toe, en laat de keukenmachine weer draaien.
- Bekijk nu de consistentie van de hazelnootpasta goed. Vind je hem nog niet smeuiig genoeg? Voeg dan beetje bij beetje de rest van de zonnebloemolie toe (en eventueel nog wat meer), tot het mengsel naar jou wens is.
Laat een reactie achter