• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Zelf jam maken - zo gepiept!

    Bijgewerkt: sep 2023 · Geplaatst: okt 2021 door Sandra

    Zelf jam maken is helemaal niet moeilijk, het is echt zo gepiept! Zelf jam maken is super als je in de zomer veel fruit uit eigen tuin moet opmaken, maar je kunt net zo makkelijk jam maken van een klein bakje vers fruit uit de supermarkt of van de markt.

    Zelf jam maken: een potje zelfgemaakte kersenjam. Er zit een handgemaakt label op de pot en er liggen verse kersen omheen.

    Je zelfgemaakte jam serveer je natuurlijk op een boterham, of op knäckebröd (extra lekker met een laag zoute boter eronder). Maar jam is ook erg lekker op taarten, in de yoghurt, op pannenkoeken, bij scones, een kaasplankje....

    Je kunt bijvoorbeeld zelf jam maken van:

    • Aardbeien
    • Abrikozen
    • Appel
    • Bramen
    • Frambozen
    • Kersen
    • Peren
    • Pruimen

    Eigenlijk zijn vrijwel alle soorten (zacht) fruit geschikt, en experimenteer gerust eens met kruiden, specerijen en andere smaakmakers.

    🛑 Veelgemaakte fouten bij jam maken (en hoe je ze voorkomt)

    1. De jam is te dun geworden

    Oorzaak: te kort gekookt, te veel vocht in het fruit of verkeerde suiker(verhouding).
    Oplossing: laat de jam een paar minuten langer koken. Nog steeds te dun? Dubbelcheck of je echt geleisuiker hebt gebruikt in plaats van gewone suiker. Je kunt altijd wat extra geleisuiker toevoegen, of pectinepoeder, om de jam dikker te krijgen.


    2. De jam is te hard of taai

    Oorzaak: te lang gekookt of te veel geleisuiker gebruikt.
    Oplossing: kook maximaal 4 minuten vanaf het moment dat het goed borrelt. Voeg bij een te stevige jam later een beetje warm water toe om te verdunnen.


    3. Schimmel op de jam

    Oorzaak: je hebt niet schoon genoeg gewerkt of de jam niet warm genoeg afgevuld.
    Oplossing: steriliseer de potten en deksels goed (door ze een paar minuten te koken) en giet de jam direct van het vuur af in de potten. Gebruik altijd schoon bestek bij het uitscheppen en bewaar potten geopende jam in de koelkast.


    4. De jam smaakt te zuur of juist te zoet

    Oorzaak: verkeerde verhoudingen tussen suiker, fruit en zuur.
    Oplossing: proef de jam vlak voor het afvullen en pas eventueel aan met een klein beetje extra citroensap of suiker. Houd er rekening mee dat smaken iets intenser worden na het afkoelen.


    5. De jam heeft een doffe of grauwe kleur

    Oorzaak: te lang gekookt, of de jam werd tijdens het koken niet vaak genoeg doorgeroerd.
    Oplossing: kook op middelhoog vuur, blijf roeren en kook niet langer dan nodig. Voeg eventueel een kneepje citroensap toe aan het begin voor een frissere kleur en smaak.

    Om zelf jam te maken heb je nodig:

    • Vers fruit
    • Geleisuiker
    • Citroenzuur of citroensap (citroenzuur kun je kopen bij de drogist of online. De Turkse supermarkt heeft het soms ook)
    • Weckpotjes of andere potjes die je luchtdicht kunt afsluiten

    Weckpotteren steriliseren

    Het is belangrijk dat de potten waarin je de jam gaat bewaren, brandschoon zijn. Je kunt weckpotjes gebruiken, maar je kunt uiteraard ook oude jampotjes hergebruiken voor dit doel. Breng een pan water aan de kook met daarin je jampotten & deksels. Kook het een paar minuten minuten, haal de deksels en potten eruit (met bijvoorbeeld een keukentang) en laat ze daarna opdrogen op een schone theedoek. Schenk de nog warme jam in de gesteriliseerde potten en zet ze op hun kop weg. Je jam blijft ongeopend dan wel een jaar goed!

    Recept voor zelfgemaakte jam

    Goed, eindelijk zijn we bij het recept voor jam aangekomen. Voor het maken van 4 kleine jampotjes vol jam heb je nodig:

    • 1 kg schoon fruit (dus bij bijvoorbeeld kersen, is dit het ontpitte gewicht!) Bij pectine-arm fruit gebruik je 900 gram fruit. Pectine-arme vruchtsoorten zijn o.a. aardbeien, kersen en frambozen. Voor een volledige lijst check je deze website)
    • 1 kg geleisuiker
    • 10 gr citroenzuur of het sap van 1 citroen

    Zo maak je zelf jam

    • Was het fruit, en snijd het eventueel fijner.
    • Breng het fruit met de geleisuiker en het citroenzuur aan de kook. Als het flink kookt, laat je de jam nog vier minuten doorkoken.
    • Druppel wat jam op een bord, als het snel stolt, is je jam goed. Schenk de jam direct over in de potjes, sluit ze en zet ze op de kop weg.

    De lekkerste jam recepten

    Jam maken zonder geleisuiker
    Heerlijke aardbeienjam maken maar geen geleisuiker in huis? Geen probleem met dit recept!
    Naar het recept
    Aardbeienjam met minder suiker in een weckpot, en op twee met boter besmeerde crackers.
    Aardbeienjam maken
    Zelfgemaakte jam is het allerlekkerste! Deze lekkere aardbeienjam is in een paar minuten klaar en heerlijk op toast.
    Naar het recept
    Zelfgemaakte aardbeienjam in een pot met een gebloemd doekje als deksel. Er omheen liggen verse aardbeien.
    Bramenjam maken
    Een potje bramenjam maken is makkelijk en lekker! Met slechts drie ingrediënten en 10 minuten van je tijd, ben je al klaar.
    Naar het recept
    Een potje zelfgemaakte bramenjam, met enkele verse bramen ernaast.
    Kersenjam maken
    Zelf kersenjam is makkelijker én je weet precies wat erin zit: geen onnodige toevoegingen dus.
    Naar het recept
    Zelf jam maken: een potje zelfgemaakte kersenjam. Er zit een handgemaakt label op de pot en er liggen verse kersen omheen.
    Perenjam maken
    Deze makkelijke perenjam met kaneel en appel is heerlijk op brood of bij een kaasplankje.
    Naar het recept
    Perenjam in een glazen pot met rode doekje. Het potje is dichtgebonden met een rood-wit lintje en er ligt een verse peer en een stokje kaneel naast de perenjam.
    Pruimenjam maken
    Zelfgemaakte pruimenjam is veel lekkerder dan die uit de supermarkt, vooral omdat je er zelf smaakmakers aan toe kunt voegen!
    Naar het recept
    Pruimenjam recept, de jam zit in een glazen potje en is omringd met steranijs, de smaakmaker in dit recept.
    Vlierbloesemjam maken
    Pluk mooie vlierbloesemschermen als de vlier in bloei staat, en maak er deze lekkere jelly met bloemige smaak van!
    Naar het recept
    Vlierbloesemjam in een glazen pot, voorzien van een handgeschreven etiket.

    More Informatieve artikelen

    • Plaattaart met snijbiet en geitenkaas. De plaattaart ligt op een houten serveerplank en is in stukken gesneden.
      Snijbiet recepten | Zó veelzijdig is snijbiet!
    • Bietenwrap: een kleurrijke rode wrap met hummus en groenten, op een bordje.
      Van kliekje naar lunch: makkelijke lunchideeën met restjes
    • Een potje zelfgemaakte Italiaanse kruidenmix, gemaakt van een mix van zes gedroogde kruiden.
      Italiaanse kruiden maken
    • een hapje van gegrilde courgette met roomkaas en gerookte zalm.
      Borrelhapjes die je van tevoren kunt maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Maria Christina

      juni 19, 2020 at 3:57 pm

      Er klopt niets van de verhouding in het vlierbloesemjamrecept 😫

      Beantwoorden
      • Sandra

        juli 06, 2020 at 5:59 pm

        Hoi Maria Christina, sorry voor de late reactie, ik krijg geen meldingen meer van nieuwe reacties dus soms duurt het even voor ik ze zie! Wat vervelend om te horen! De vlierbloesemjam wordt bij mij niet heel dik maar wel dik genoeg om een jam-achtige substantie te vormen. Bleef hij bij jou te dun?

        Beantwoorden

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431