Zelf jam maken is helemaal niet moeilijk, het is echt zo gepiept! Zelf jam maken is super als je in de zomer veel fruit uit eigen tuin moet opmaken, maar je kunt net zo makkelijk jam maken van een klein bakje vers fruit uit de supermarkt of van de markt.

Je zelfgemaakte jam serveer je natuurlijk op een boterham, of op knäckebröd (extra lekker met een laag zoute boter eronder). Maar jam is ook erg lekker op taarten, in de yoghurt, op pannenkoeken, bij scones, een kaasplankje....
Je kunt bijvoorbeeld zelf jam maken van:
- Aardbeien
- Abrikozen
- Appel
- Bramen
- Frambozen
- Kersen
- Peren
- Pruimen
Eigenlijk zijn vrijwel alle soorten (zacht) fruit geschikt, en experimenteer gerust eens met kruiden, specerijen en andere smaakmakers.
🛑 Veelgemaakte fouten bij jam maken (en hoe je ze voorkomt)
1. De jam is te dun geworden
Oorzaak: te kort gekookt, te veel vocht in het fruit of verkeerde suiker(verhouding).
Oplossing: laat de jam een paar minuten langer koken. Nog steeds te dun? Dubbelcheck of je echt geleisuiker hebt gebruikt in plaats van gewone suiker. Je kunt altijd wat extra geleisuiker toevoegen, of pectinepoeder, om de jam dikker te krijgen.
2. De jam is te hard of taai
Oorzaak: te lang gekookt of te veel geleisuiker gebruikt.
Oplossing: kook maximaal 4 minuten vanaf het moment dat het goed borrelt. Voeg bij een te stevige jam later een beetje warm water toe om te verdunnen.
3. Schimmel op de jam
Oorzaak: je hebt niet schoon genoeg gewerkt of de jam niet warm genoeg afgevuld.
Oplossing: steriliseer de potten en deksels goed (door ze een paar minuten te koken) en giet de jam direct van het vuur af in de potten. Gebruik altijd schoon bestek bij het uitscheppen en bewaar potten geopende jam in de koelkast.
4. De jam smaakt te zuur of juist te zoet
Oorzaak: verkeerde verhoudingen tussen suiker, fruit en zuur.
Oplossing: proef de jam vlak voor het afvullen en pas eventueel aan met een klein beetje extra citroensap of suiker. Houd er rekening mee dat smaken iets intenser worden na het afkoelen.
5. De jam heeft een doffe of grauwe kleur
Oorzaak: te lang gekookt, of de jam werd tijdens het koken niet vaak genoeg doorgeroerd.
Oplossing: kook op middelhoog vuur, blijf roeren en kook niet langer dan nodig. Voeg eventueel een kneepje citroensap toe aan het begin voor een frissere kleur en smaak.
Om zelf jam te maken heb je nodig:
- Vers fruit
- Geleisuiker
- Citroenzuur of citroensap (citroenzuur kun je kopen bij de drogist of online. De Turkse supermarkt heeft het soms ook)
- Weckpotjes of andere potjes die je luchtdicht kunt afsluiten
Weckpotteren steriliseren
Het is belangrijk dat de potten waarin je de jam gaat bewaren, brandschoon zijn. Je kunt weckpotjes gebruiken, maar je kunt uiteraard ook oude jampotjes hergebruiken voor dit doel. Breng een pan water aan de kook met daarin je jampotten & deksels. Kook het een paar minuten minuten, haal de deksels en potten eruit (met bijvoorbeeld een keukentang) en laat ze daarna opdrogen op een schone theedoek. Schenk de nog warme jam in de gesteriliseerde potten en zet ze op hun kop weg. Je jam blijft ongeopend dan wel een jaar goed!
Recept voor zelfgemaakte jam
Goed, eindelijk zijn we bij het recept voor jam aangekomen. Voor het maken van 4 kleine jampotjes vol jam heb je nodig:
- 1 kg schoon fruit (dus bij bijvoorbeeld kersen, is dit het ontpitte gewicht!) Bij pectine-arm fruit gebruik je 900 gram fruit. Pectine-arme vruchtsoorten zijn o.a. aardbeien, kersen en frambozen. Voor een volledige lijst check je deze website)
- 1 kg geleisuiker
- 10 gr citroenzuur of het sap van 1 citroen
Zo maak je zelf jam
- Was het fruit, en snijd het eventueel fijner.
- Breng het fruit met de geleisuiker en het citroenzuur aan de kook. Als het flink kookt, laat je de jam nog vier minuten doorkoken.
- Druppel wat jam op een bord, als het snel stolt, is je jam goed. Schenk de jam direct over in de potjes, sluit ze en zet ze op de kop weg.
Maria Christina
Er klopt niets van de verhouding in het vlierbloesemjamrecept 😫
Sandra
Hoi Maria Christina, sorry voor de late reactie, ik krijg geen meldingen meer van nieuwe reacties dus soms duurt het even voor ik ze zie! Wat vervelend om te horen! De vlierbloesemjam wordt bij mij niet heel dik maar wel dik genoeg om een jam-achtige substantie te vormen. Bleef hij bij jou te dun?