Een goede mayonaise tilt je patat / friet naar een hoger niveau. En ja, je kunt het kant-en-klaar kopen. Maar zelf mayonaise maken? Dat is niet alleen leuk om te doen, je kunt eindeloos variëren. In dit artikel leg ik je precies uit hoe je zelf mayonaise maakt - met de hand en met de staafmixer. En hoe voorkom je eigenlijk dat je mayonaise schift?

Inhoudsopgave
Ingrediënten voor zelfgemaakte mayonaise
Voor ongeveer 200 ml mayonaise heb je nodig:

- 1 ei (of 1 eidooier) - Zorgt voor de binding en maakt je mayo lekker romig. Gebruik je alleen de dooier, dan wordt de mayo wat dikker en voller van smaak.
- 1 theelepel fijne mosterd - Geeft smaak, maar helpt ook bij het bij elkaar houden van de mayo.
- 1 eetlepel azijn of citroensap - Voor wat frisheid als tegenwicht tegen al dat vet, en het helpt de saus te binden.
- 200 ml neutrale olie - Bijvoorbeeld zonnebloemolie, maisolie of arachideolie. Olijfolie kan, maar gebruik een milde olijfolie, anders wordt de mayo veel te heftig van smaak.
- Snufje zout en witte peper
Tip: Wil je een milde mayo? Gebruik dan het hele ei. Voor een rijkere, vollere smaak kun je alleen de dooier gebruiken.
Bereidingswijze 1 - Mayonaise maken met de hand (kloppen)
- Doe de eidooier, mosterd, azijn of citroensap en een snuf zout en peper in een mengkom.
- Klop met een garde tot het mengsel licht en romig is.
- Voeg nu héél geleidelijk (!) de olie toe, eerst druppelsgewijs, terwijl je blijft kloppen.
- Steeds als de saus weer mooi gebonden is, voeg je wat van de olie toe, net zolang tot het op is. Blijf nu net zo lang kloppen tot je de gewenste dikte hebt bereikt.
- Breng de saus op smaak met extra zout, peper en eventueel wat citroenrasp of -sap.
Goed om te weten: Geduld is belangrijk bij deze methode. Voeg je de olie te snel toe, dan loop je het risico dat je mayo schift.
Bereidingswijze 2 - Mayonaise maken met de staafmixer
- Doe alle ingrediënten (behalve de olie) in een hoge maatbeker.
- Zet de staafmixer op de bodem van de beker, zet hem aan en meng alles even door.
- Voeg wat olie toe en zet de staafmixer weer even aan tot de saus begint te binden.
- Voeg nu de rest van de olie toe. Trek dan langzaam de staafmixer omhoog zodat ook de rest van de saus bindt.
- Klaar! Even proeven en op smaak brengen.
Goed om te weten: Het resultaat van deze snelle staafmixer-mayo is top, maar wel wat minder luchtig dan wanneer je mayonaise met de hand maakt.
Mijn mayonaise is mislukt! (en hoe je dat voorkomt)
De kleur is niet mooi.
Gebruik een vers eigeel voor een mooie kleur, en een neutraal gekleurde olie.
De mayo is geschift.
Vaak komt dit doordat de olie te snel is toegevoegd óf de ingrediënten waren niet op kamertemperatuur. Maak het recept opnieuw en voeg daar beetje bij beetje de geschifte mayo aan toe. Dan heb je wel een dubbele portie mayo, maar dat komt vast wel op!
De mayo is te dun.
Voeg iets meer olie toe. Meer olie maakt je mayo dikker.
De mayo is te zuur of te scherp.
Begin met weinig azijn of citroensap en voeg naar smaak toe. Je kunt altijd meer toevoegen, maar het er niet meer uithalen.
Variatietips
Zelfgemaakte naturel mayo is al top, maar experimenteer ook eens met:
- Citroenmayo: Vervang de azijn door extra citroensap en rasp wat citroenschil mee.
- Knoflookmayo: Voeg een teentje knoflook toe (geperst of geroosterd).
- Mosterdmayo: Voeg extra mosterd toe (liefst grove of honingmosterd).
- Kruidenmayo: Roer fijngehakte kruiden als peterselie, bieslook of dille door de mayonaise.
- Pittige mayo: Voeg een snuf chilipoeder, harissa of sriracha toe.
Zelfgemaakte mayonaise bewaren
Zelfgemaakte mayonaise bewaar je het beste in een goed schoongemaakte glazen pot in de koelkast. Zo blijft het ongeveer 4 tot 5 dagen goed. Omdat er rauw ei in zit, is het belangrijk om hygiënisch te werken. Je mayo is overal lekker bij, gebakken aardappels, friet/patat en andere snacks, op een broodje filet americain, als basis voor verschillende broodbeleg-salades...
Gebruik bij voorkeur superverse eieren. Twijfel je aan de versheid of wil je de mayo serveren aan risicogroepen zoals zwangere vrouwen of kinderen? Dan kun je beter kiezen voor gepasteuriseerd eigeel (te koop bij de groothandel).
Veelgestelde vragen
Ja dat kan. Mosterd helpt wel om de mayo te binden, dus je kunt merken dat dit zonder de mosterd wat lastiger gaat.
Ja dat kan. Je kunt het ei vervangen door 100 ml plantaardige melk. Gebruik wel altijd een ongezoete variant. Je kunt zelfs aquafaba (het vocht wat in een blik kikkererwten zit) gebruiken. Gebruik 3 el om 1 ei te vervangen.
Recept

Zelf mayonaise maken
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 1 ei
- 1 el citroensap (of witte wijnazijn)
- 1 tl mosterd
- 200 ml zonnebloemolie
- zout en witte peper
Zo maak je het
Bereidingswijze 1: met de hand kloppen
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Doe het ei, het citroensap, de mosterd en wat zout en witte peper in een kom en meng dit met een garde goed door elkaar, tot het mooi romig is.
- Voeg enkele druppels olie toe en klop met de garde tot het mengsel mooi gebonden is. Voeg nu weer wat olie toe en klop nogmaals tot de saus bindt. Voeg in het begin echt druppelsgewijs olie toe, later kun je steeds wat meer olie tegelijk toevoegen.
- Als alle olie is toegevoegd, blijf je kloppen tot je mayonaise de gewenste dikte heeft. Proef de mayo en voeg naar wens nog extra zout, peper of citroen toe.
Bereidingswijze 2: met de staafmixer
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Doe alle ingrediënten (behalve de olie) in een hoge maatbeker. Zet de staafmixer op de bodem van de beker, zet hem aan en meng alles even door.
- Voeg wat olie toe en zet de staafmixer weer even aan tot de saus begint te binden.
- Voeg nu de rest van de olie toe. Trek dan langzaam de staafmixer omhoog zodat ook de rest van de saus bindt. Proef de mayo en voeg naar wens nog extra zout, peper of citroen toe.






Laat een reactie achter