• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Zelf mayonaise maken: zó lukt het altijd (met of zonder staafmixer)

    Bijgewerkt: aug 2025 · Geplaatst: aug 2025 door Sandra

    Een goede mayonaise tilt je patat / friet naar een hoger niveau. En ja, je kunt het kant-en-klaar kopen. Maar zelf mayonaise maken? Dat is niet alleen leuk om te doen, je kunt eindeloos variëren. In dit artikel leg ik je precies uit hoe je zelf mayonaise maakt - met de hand en met de staafmixer. En hoe voorkom je eigenlijk dat je mayonaise schift?

    Naar recept Naar video
    Een bakje zelfgemaakte mayonaise, met gebakken aardappels uit de oven er omheen.
    Inhoudsopgave
    • Ingrediënten voor zelfgemaakte mayonaise
    • Bereidingswijze 1 - Mayonaise maken met de hand (kloppen)
    • Bereidingswijze 2 - Mayonaise maken met de staafmixer
    • Mijn mayonaise is mislukt! (en hoe je dat voorkomt)
    • Zelfgemaakte mayonaise bewaren
    • Veelgestelde vragen
    • Recept

    Ingrediënten voor zelfgemaakte mayonaise

    Voor ongeveer 200 ml mayonaise heb je nodig:

    De ingrediënten om zelf mayonaise te maken, uitgestald op een lichtroze, marmeren ondergrond.
    • 1 ei (of 1 eidooier) - Zorgt voor de binding en maakt je mayo lekker romig. Gebruik je alleen de dooier, dan wordt de mayo wat dikker en voller van smaak.
    • 1 theelepel fijne mosterd - Geeft smaak, maar helpt ook bij het bij elkaar houden van de mayo.
    • 1 eetlepel azijn of citroensap - Voor wat frisheid als tegenwicht tegen al dat vet, en het helpt de saus te binden.
    • 200 ml neutrale olie - Bijvoorbeeld zonnebloemolie, maisolie of arachideolie. Olijfolie kan, maar gebruik een milde olijfolie, anders wordt de mayo veel te heftig van smaak.
    • Snufje zout en witte peper

    Tip: Wil je een milde mayo? Gebruik dan het hele ei. Voor een rijkere, vollere smaak kun je alleen de dooier gebruiken.

    Bereidingswijze 1 - Mayonaise maken met de hand (kloppen)

    1. Doe de eidooier, mosterd, azijn of citroensap en een snuf zout en peper in een mengkom.
    2. Klop met een garde tot het mengsel licht en romig is.
    3. Voeg nu héél geleidelijk (!) de olie toe, eerst druppelsgewijs, terwijl je blijft kloppen.
    4. Steeds als de saus weer mooi gebonden is, voeg je wat van de olie toe, net zolang tot het op is. Blijf nu net zo lang kloppen tot je de gewenste dikte hebt bereikt.
    5. Breng de saus op smaak met extra zout, peper en eventueel wat citroenrasp of -sap.

    Goed om te weten: Geduld is belangrijk bij deze methode. Voeg je de olie te snel toe, dan loop je het risico dat je mayo schift.


    Bereidingswijze 2 - Mayonaise maken met de staafmixer

    1. Doe alle ingrediënten (behalve de olie) in een hoge maatbeker.
    2. Zet de staafmixer op de bodem van de beker, zet hem aan en meng alles even door.
    3. Voeg wat olie toe en zet de staafmixer weer even aan tot de saus begint te binden.
    4. Voeg nu de rest van de olie toe. Trek dan langzaam de staafmixer omhoog zodat ook de rest van de saus bindt.
    5. Klaar! Even proeven en op smaak brengen.

    Goed om te weten: Het resultaat van deze snelle staafmixer-mayo is top, maar wel wat minder luchtig dan wanneer je mayonaise met de hand maakt.

    Mijn mayonaise is mislukt! (en hoe je dat voorkomt)

    De kleur is niet mooi.
    Gebruik een vers eigeel voor een mooie kleur, en een neutraal gekleurde olie.

    De mayo is geschift.
    Vaak komt dit doordat de olie te snel is toegevoegd óf de ingrediënten waren niet op kamertemperatuur. Maak het recept opnieuw en voeg daar beetje bij beetje de geschifte mayo aan toe. Dan heb je wel een dubbele portie mayo, maar dat komt vast wel op!

    De mayo is te dun.
    Voeg iets meer olie toe. Meer olie maakt je mayo dikker.

    De mayo is te zuur of te scherp.
    Begin met weinig azijn of citroensap en voeg naar smaak toe. Je kunt altijd meer toevoegen, maar het er niet meer uithalen.

    Variatietips

    Zelfgemaakte naturel mayo is al top, maar experimenteer ook eens met:

    • Citroenmayo: Vervang de azijn door extra citroensap en rasp wat citroenschil mee.
    • Knoflookmayo: Voeg een teentje knoflook toe (geperst of geroosterd).
    • Mosterdmayo: Voeg extra mosterd toe (liefst grove of honingmosterd).
    • Kruidenmayo: Roer fijngehakte kruiden als peterselie, bieslook of dille door de mayonaise.
    • Pittige mayo: Voeg een snuf chilipoeder, harissa of sriracha toe.

    Zelfgemaakte mayonaise bewaren

    Zelfgemaakte mayonaise bewaar je het beste in een goed schoongemaakte glazen pot in de koelkast. Zo blijft het ongeveer 4 tot 5 dagen goed. Omdat er rauw ei in zit, is het belangrijk om hygiënisch te werken. Je mayo is overal lekker bij, gebakken aardappels, friet/patat en andere snacks, op een broodje filet americain, als basis voor verschillende broodbeleg-salades...

    Gebruik bij voorkeur superverse eieren. Twijfel je aan de versheid of wil je de mayo serveren aan risicogroepen zoals zwangere vrouwen of kinderen? Dan kun je beter kiezen voor gepasteuriseerd eigeel (te koop bij de groothandel).

    Veelgestelde vragen

    Kan ik mayonaise maken zonder mosterd?

    Ja dat kan. Mosterd helpt wel om de mayo te binden, dus je kunt merken dat dit zonder de mosterd wat lastiger gaat.

    Kan ik mayonaise maken zonder ei? (vegan mayo)

    Ja dat kan. Je kunt het ei vervangen door 100 ml plantaardige melk. Gebruik wel altijd een ongezoete variant. Je kunt zelfs aquafaba (het vocht wat in een blik kikkererwten zit) gebruiken. Gebruik 3 el om 1 ei te vervangen.

    Recept

    Een bakje zelfgemaakte mayonaise, met gebakken aardappels uit de oven er omheen.

    Zelf mayonaise maken

    Zelf mayonaise maken? Met dit makkelijke recept lukt het altijd - met of zonder ei, met de hand of staafmixer. Inclusief tips bij mislukken, variaties én bewaartips.
    Nog geen beoordelingen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 10 minuten minuten
    Totale tijd: 15 minuten minuten
    Servings: 6
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • mengkom
    • garde
    • staafmixer

    Ingrediënten

    • 1 ei
    • 1 el citroensap (of witte wijnazijn)
    • 1 tl mosterd
    • 200 ml zonnebloemolie
    • zout en witte peper
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    Bereidingswijze 1: met de hand kloppen

    • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
    • Doe het ei, het citroensap, de mosterd en wat zout en witte peper in een kom en meng dit met een garde goed door elkaar, tot het mooi romig is.
    • Voeg enkele druppels olie toe en klop met de garde tot het mengsel mooi gebonden is. Voeg nu weer wat olie toe en klop nogmaals tot de saus bindt. Voeg in het begin echt druppelsgewijs olie toe, later kun je steeds wat meer olie tegelijk toevoegen.
    • Als alle olie is toegevoegd, blijf je kloppen tot je mayonaise de gewenste dikte heeft. Proef de mayo en voeg naar wens nog extra zout, peper of citroen toe.

    Bereidingswijze 2: met de staafmixer

    • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
    • Doe alle ingrediënten (behalve de olie) in een hoge maatbeker. Zet de staafmixer op de bodem van de beker, zet hem aan en meng alles even door.
    • Voeg wat olie toe en zet de staafmixer weer even aan tot de saus begint te binden.
    • Voeg nu de rest van de olie toe. Trek dan langzaam de staafmixer omhoog zodat ook de rest van de saus bindt. Proef de mayo en voeg naar wens nog extra zout, peper of citroen toe.

    Video

    Notities

    Bewaar de mayonaise in een brandschone pot in de koelkast, dan blijft deze nog wel een dag of vijf goed. In de beschrijving boven het recept vind je veel tips voor wat je kunt doen als je mayonaise niet is gelukt, en veel variatietips.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 282kcal | Koolhydraten: 0.1g | Eiwitten: 1g | Vetten: 31g | Zout: 12mg | Vezels: 0.01g | Suiker: 0.03g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More sausjes

    • Een weckpotje gevuld met zelfgemaakte enchiladasaus.
      Enchiladasaus
    • Een potje lavaspesto met lavasbladeren ervoor.
      Lavaspesto (maggiblad-pesto)
    • Knoflookboter maken met als ingrediënten boter, knoflook, citroen en veel verse kruiden.
      Knoflookboter maken
    • BBQ saus zelf maken: een hand houdt een flesje zelfgemaakte barbecuesaus omhoog.
      BBQ saus zelf maken - recept voor barbecuesaus

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required