In onderstaande linzenschotel combineer je de linzen met heerlijk winterse smaken: rode ui, komijn, spek... Extra lekker na een lekkere boswandeling!

Linzen: voedzaam en goedkoop
In de herfst en de winter zet ik graag linzen op het menu. Voedzaam, goedkoop en vooral gewoon erg lekker. Linzen zitten daarnaast vol vezels, proteïne en mineralen, waardoor ze o.a. goed zijn voor je spijsvertering. Kortom: zet deze peulvruchten regelmatig op tafel!
Gelukkig zijn ze super veelzijdig en is het dus geen enkel probleem om lekkere recepten met linzen te bedenken. Omdat linzen vrij neutraal van smaak zijn, kun je ze op allerlei manieren inzetten in de keuken. Geef ze bijvoorbeeld een flinke smaakboost met hot honey en halloumi. Maar ze zijn lekker als lunchsalade, combineer ze eens met geitenkaas en citroen of met halloumi. Maar ook in een zoete aardappelsoep zijn linzen een lekker vullend element.
Ingrediënten linzenschotel
Maar goed, je kwam hier voor het recept voor deze linzenschotel met spek, dus hier een overzicht van wat je nodig hebt om deze schotel te maken:
Linzen - ik gebruik de gewone bruine linzen uit een blik voor dit recept. Even goed afspoelen en uit laten lekken voor je ze gebruikt!
Knoflook en rode ui - heerlijke smaakmakers in dit gerecht. Je kunt de rode ui ook vervangen door gewone gele ui.
Paprika en champignons - verse groenten om een voedzaam gerecht te maken van deze linzenschotel. Een rode paprika & kastanjechampignons smaken het lekkerste.
Ontbijtspek - geeft een heerlijke hartigheid aan dit recept. Eet je liever vegetarisch? Dan kun je het vervangen door verbrokkelde feta. En als je vegan eet, laat je het gewoon weg.
Specerijen - komijn, gerookt paprikapoeder (geeft net even een bijzonder smaakaccent ten opzichte van gewone paprikapoeder), peper, zout en een beetje chilivlokken voor wat pit. Als je niet van pittig houdt, laat je deze gewoon weg.
Verse peterselie - verse kruiden vind ik erg lekker bij deze linzen met spek, als fris element in het gerecht. Peterselie smaakt er het beste bij.
Voorbereiden, bewaren en restjes
Zijn jullie ook zo gek op recepten die je goed kunt voorbereiden? Ik wel, want dan ben je 's avonds extra snel klaar!
Dit recept met linzen kun je voorbereiden door de groenten alvast te snijden - bewaar ze in een goed afgesloten doos in de koelkast. Houdt de knoflook en ui in een apart bakje. Je kunt de paprika en champignons ook alvast 'marineren' in een klein beetje olijfolie, met de komijn en het paprikapoeder.
Heb je een restje linzenschotel over? Geen enkel probleem! Bewaar het in een goed afsluitbaar bakje in de koelkast, dan kun je het de volgende dag eten als lunch. Warm de schotel weer even kort op in de koekenpan voor het serveren.
Recept
Linzenschotel met spek, paprika en champignons
Ingrediënten
- 1 blik linzen (uitlekgewicht 265 gr)
- 1 el olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 1 rode ui
- 1 rode paprika
- 125 gr champignons
- 1 tl komijn
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 6 plakjes ontbijtspek
- peper en zout, chilipoeder
- verse peterselie
- Eventueel voor erbij: volkoren stokbrood met kruidenboter
Zo maak je het
- Snijd de knoflook fijn en snijd de ui in halve ringen. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook op een laag vuurtje.
- Snijd ondertussen de paprika in blokjes en de champignons in plakjes. Voeg deze samen met de komijn en het paprikapoeder toe aan het uienmengsel en bak 5 minuten mee.
- Bak de plakjes ontbijtspek in een droge koekenpan tot ze mooi bruin zijn en laat uitlekken op wat keukenpapier.
- Spoel de linzen af, laat uitlekken en voeg toe aan het paprika-champignonmengsel. Warm nog even mee en breng de schotel op smaak met peper en zout en eventueel een beetje chilipoeder voor wat pit.
- Serveer de linzenschotel met het krokante spek, verse peterselie en met stokbrood.
Laat een reactie achter