• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Home made appelcompote - zo gemaakt!

    Bijgewerkt: sep 2023 · Geplaatst: dec 2020 door Sandra

    Niks makkelijker dan het zelf maken van appelcompote. Het is echt helemaal niet moeilijk, met een kwartiertje staat de compote al op tafel.

    Naar recept
    Appelcompote met kaneel

    Verschil appelcompote en appelmoes

    Appelcompote en appelmoes: dezelfde ingrediënten en ook bijna dezelfde bereidingswijze. Voor beide recepten zet je stukjes appel op het vuur met suiker en kaneel, dus wat is het verschil?

    Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat je altijd eerst appelcompote maakt. Om appelmoes te maken, werk je de stukjes appel door een zeef om ze nog fijner te maken.

    Welke appels voor appelcompote?

    Welke appels het meest geschikt zijn voor het maken van compote, is natuurlijk persoonlijk. Zelf gebruik ik er meestal Jonagold voor. Je kunt ook Elstar, Goudrenet of Cox appels gebruiken.

    Over het algemeen kun je aanhouden dat zoetzure, stevige appels geschikt zijn voor het maken van appelcompote. Het is namelijk fijn als je nog wat stukjes appel terugvindt in het mengsel, anders is het natuurlijk meer een moes!

    Niet te zoet

    Persoonlijk houd ik van een niet al te zoete compote, in dit recept heb ik er daarom voor gekozen om drie eetlepels suiker bij de appels te voegen. Natuurlijk kun je dit volledig aanpassen naar je eigen smaak.

    Misschien wil je het nog minder zoet, dan voeg je gewoon iets minder toe. En ben je een zoetekauw? Dan kun je altijd een schepje extra toevoegen.

    Bijgerecht, tussendoortje, toetje...

    Erg lekker om te eten als bijgerecht bij bijvoorbeeld een stoofvlees recept, maar ook als tussendoortje of toetje is deze appelcompote erg lekker.

    Je zou de compote zelfs kunnen gebruiken als topping voor pannenkoeken of havermoutpap. Kortom: super veelzijdig!

    Appelcompote bewaren en invriezen

    Laat de compote eerst helemaal afkoelen en bewaar hem vervolgens in een goed afgesloten doos in de koelkast. Dan blijft de compote minstens een week goed.

    Het is zelfs mogelijk om de compote in te vriezen. Dan blijft hij maandenlang houdbaar, zo niet langer.

    Recept

    Appelcompote met kaneel, de stukken appel zijn grof gesneden en gegarneerd met een kaneelstokje.

    Home made appelcompote - zo gemaakt!

    Appelcompote zelf maken is erg makkelijk en heel erg lekker. Je kunt het eten als bijgerecht, toetje, bij het ontbijt als topping van havermoutpap of pannenkoeken...
    4.56 van 9 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
    Bereidingstijd: 15 minuten minuten
    Totale tijd: 25 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • kookpan

    Ingrediënten

    • 4 appels (bijvoorbeeld Jonagold)
    • 45 gr suiker
    • 1 tl kaneel
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Schil de appels en snijd ze in blokjes.
    • Verwarm de appels met de suiker, de kaneel en een kopje water. Breng aan de kook en laat een kwartiertje zachtjes doorkoken. Roer regelmatig even door.
    • Vind je de appelcompote te grof? Pureer deze dan heel kort met een staafmixer.

    Notities

    De appelcompote is in de koelkast enkele dagen houdbaar. Je kunt de compote zowel warm als koud eten.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 96kcal | Koolhydraten: 25g | Eiwitten: 0.3g | Vetten: 0.2g | Zout: 1mg | Vezels: 3g | Suiker: 22g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bijgerechten

    • Een close-up van een bord gevuld met sambal goreng telor.
      Sambal goreng telor
    • Een weckpot met ingemaakte radijs met laurier en steranijs. Er liggen enkele verse radijsjes naast de pot.
      Radijs inmaken
    • Twee helften van een gevulde pompoen, versierd met balsamicoglazuur.
      Gevulde pompoen uit de oven
    • Een kom met komkommersalade met dille en feta.
      Komkommersalade met dille en feta

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Johanna

      september 30, 2022 at 4:50 pm

      5 sterren
      lekker!

      Beantwoorden
    2. Ina

      september 06, 2022 at 6:07 pm

      5 sterren
      Gewoon een lekker compote zoals het voor mij hoort te smaken

      Beantwoorden
      • Sandra

        september 07, 2022 at 8:53 am

        Ahhh wat een mooi compliment, dankjewel Ina!

        Beantwoorden
    4.56 from 9 votes (7 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.