• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Doperwtenpuree met zalm

    Bijgewerkt: jul 2025 · Geplaatst: aug 2024 door Sandra

    Ohhh wat is dit een lekker en makkelijk maaltje: de allerlekkerste doperwtenpuree, met zalm en gebakken aardappeltjes.

    Naar recept
    Een bord met knalgroene doperwtenpuree, met daarop een stukje net niet helemaal doorgebakken zalm. De zalm is gegarneerd met tuinkers.

    Doperwtenpuree - ingrediënten

    Natuurlijk ben je op zoek naar de aller-lekkerste doperwtenpuree. Fijn: daar heb je helemaal geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig:

    Doperwten - natuurlijk! Het állerliefste gebruik je natuurlijk verse doperwten die je zelf dopt, maar diepvriesdoperwtjes zijn een prima alternatief.

    Bouillon - kook de erwten in een lekkere bouillon, zo geef je ze alvast wat meer smaak mee. Je kunt hiervoor groenten- of kippenbouillon gebruiken.

    Ui en knoflook - omdat die elk recept nou eenmaal lekkerder maken!

    Mascarpone - voor een extra romige doperwtenpuree gebruik je een paar scheppen mascarpone. Heb je dat niet in huis? Crème fraîche of dikke (Griekse) yoghurt zijn een goed alternatief.

    Avocado - ook een geweldig ingrediënt voor een super romige puree. Gebruik verse, of ontdooide blokjes avocado uit de diepvries.

    Citroen en Munt - verse ingrediënten zoals kruiden, geven elk gerecht veel smaak. Munt vind ik zelf het lekkerste in dit recept, maar basilicum geeft ook veel smaak. En experimenteer ook eens met dille of bieslook.

    Zalm en doperwten

    Zalm en doperwten zijn echt een geweldige combinatie. Sowieso combineren erwtjes heel goed met vis. Probeer ook eens deze zalmspiesen met doperwten, of deze doperwtenpasta met garnalen.

    Vegan doperwtenpuree

    Wil je deze doperwtenpuree maken, maar eet je vegan? Geen probleem! Gebruik vegan bouillon, en vervang de mascarpone voor vegan crème fraîche. Uiteraard serveer je dan ook geen zalm bij de puree. Een vegan worstje of visvervanger zou er ook erg goed bij passen!

    Doperwtenpuree bewaren en voorbereiden

    Je kunt de puree prima een dag of zelfs twee dagen bewaren. Doe de puree in een goed afsluitbaar bakje en bewaar in de koelkast.

    Hoewel je de puree niet warm serveert, heeft hij koud wel minder smaak. Laat de doperwtenpuree dus wel op kamertemperatuur komen voordat je hem serveert.

    Een stukje mooi gebakken zalm op een bedje doperwtenpuree. De zalm wordt geserveerd met aardappels en citroen.

    Recept

    Een bord met knalgroene doperwtenpuree, met daarop een stukje net niet helemaal doorgebakken zalm. De zalm is gegarneerd met tuinkers.

    Doperwtenpuree met zalm en aardappels

    Een heerlijk en makkelijk recept voor een complete avondmaaltijd.
    Nog geen beoordelingen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 10 minuten minuten
    Totale tijd: 15 minuten minuten
    Servings: 2 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • koekenpan
    • koksmes
    • keukenmachine

    Ingrediënten

    • 350 gr doperwten
    • 500 ml groentebouillon
    • 1 ui
    • 1 teen knoflook
    • 4 takjes munt
    • 4 el mascarpone (of crème fraiche / dikke Griekse yoghurt)
    • 1 avocado
    • 1 citroen
    • peper en zout
    • 2 moten zalm
    • 450 gr aardappels (om af te bakken)
    • tuinkers (optioneel)
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Koop de doperwten in enkele minuten gaar in de bouillon - prik erin om te checken of ze gaar zijn. Ze moeten mooi zacht zijn, maar kook ze niet al te lang door. Giet af, maar gooi de bouillon nog niet weg. Laat afkoelen.
    • Snijd ondertussen de ui en de knoflook aan, en fruit deze enkele minuten aan in wat olie of boter. Laat dit mengsel afkoelen.
    • Doe de doperwten, het ui-mengsel, de takjes munt, de mascarpone, avocado en de rasp en het sap van de citroen in de keukenmachine.
    • Maal tot een fijne puree. Proef en breng op smaak met peper en zout. Is de puree nog wat te korrelig naar jouw smaak? Voeg dan wat extra mascarpone of yoghurt, of een beetje kookvocht van de erwtjes toe. Maal nogmaals tot de doperwtenpuree helemaal naar wens is.
    • Bak nu de aardappeltjes in ongeveer 15 minuten aan alle kanten gaar en goudbruin, en bak de zalm aan beide kanten tot de gewenste gaarheid.
    • Smeer de doperwtenpuree op de borden, leg de zalm erop en serveer de aardappeltjes ernaast. Voor een mooi effect kun je nog wat tuinkers over het gerecht strooien.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 615kcal | Koolhydraten: 78g | Eiwitten: 41g | Vetten: 17g | Zout: 88mg | Vezels: 20g | Suiker: 16g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More hoofdgerechten

    • Plaattaart met pompoen en feta, de taart is in zes stukken gesneden en bestrooid met verse basilicum.
      Plaattaart met pompoen en feta
    • Een mand gevuld met zelfgemaakte volkoren wraps. De wraps liggen op een geblokte groene theedoek.
      Wraps maken (volkoren)
    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Zalm pizza waar drie stukken van zijn los gesneden. De pizza ligt op een bord, op een groen geblokte doek.
      Zalm pizza

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required