Ohhh wat is dit een lekker en makkelijk maaltje: de allerlekkerste doperwtenpuree, met zalm en gebakken aardappeltjes.

Doperwtenpuree - ingrediënten
Natuurlijk ben je op zoek naar de aller-lekkerste doperwtenpuree. Fijn: daar heb je helemaal geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig:
Doperwten - natuurlijk! Het állerliefste gebruik je natuurlijk verse doperwten die je zelf dopt, maar diepvriesdoperwtjes zijn een prima alternatief.
Bouillon - kook de erwten in een lekkere bouillon, zo geef je ze alvast wat meer smaak mee. Je kunt hiervoor groenten- of kippenbouillon gebruiken.
Ui en knoflook - omdat die elk recept nou eenmaal lekkerder maken!
Mascarpone - voor een extra romige doperwtenpuree gebruik je een paar scheppen mascarpone. Heb je dat niet in huis? Crème fraîche of dikke (Griekse) yoghurt zijn een goed alternatief.
Avocado - ook een geweldig ingrediënt voor een super romige puree. Gebruik verse, of ontdooide blokjes avocado uit de diepvries.
Citroen en Munt - verse ingrediënten zoals kruiden, geven elk gerecht veel smaak. Munt vind ik zelf het lekkerste in dit recept, maar basilicum geeft ook veel smaak. En experimenteer ook eens met dille of bieslook.
Zalm en doperwten
Zalm en doperwten zijn echt een geweldige combinatie. Sowieso combineren erwtjes heel goed met vis. Probeer ook eens deze zalmspiesen met doperwten, of deze doperwtenpasta met garnalen.
Vegan doperwtenpuree
Wil je deze doperwtenpuree maken, maar eet je vegan? Geen probleem! Gebruik vegan bouillon, en vervang de mascarpone voor vegan crème fraîche. Uiteraard serveer je dan ook geen zalm bij de puree. Een vegan worstje of visvervanger zou er ook erg goed bij passen!
Doperwtenpuree bewaren en voorbereiden
Je kunt de puree prima een dag of zelfs twee dagen bewaren. Doe de puree in een goed afsluitbaar bakje en bewaar in de koelkast.
Hoewel je de puree niet warm serveert, heeft hij koud wel minder smaak. Laat de doperwtenpuree dus wel op kamertemperatuur komen voordat je hem serveert.

Recept

Doperwtenpuree met zalm en aardappels
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 350 gr doperwten
- 500 ml groentebouillon
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 4 takjes munt
- 4 el mascarpone (of crème fraiche / dikke Griekse yoghurt)
- 1 avocado
- 1 citroen
- peper en zout
- 2 moten zalm
- 450 gr aardappels (om af te bakken)
- tuinkers (optioneel)
Zo maak je het
- Koop de doperwten in enkele minuten gaar in de bouillon - prik erin om te checken of ze gaar zijn. Ze moeten mooi zacht zijn, maar kook ze niet al te lang door. Giet af, maar gooi de bouillon nog niet weg. Laat afkoelen.
- Snijd ondertussen de ui en de knoflook aan, en fruit deze enkele minuten aan in wat olie of boter. Laat dit mengsel afkoelen.
- Doe de doperwten, het ui-mengsel, de takjes munt, de mascarpone, avocado en de rasp en het sap van de citroen in de keukenmachine.
- Maal tot een fijne puree. Proef en breng op smaak met peper en zout. Is de puree nog wat te korrelig naar jouw smaak? Voeg dan wat extra mascarpone of yoghurt, of een beetje kookvocht van de erwtjes toe. Maal nogmaals tot de doperwtenpuree helemaal naar wens is.
- Bak nu de aardappeltjes in ongeveer 15 minuten aan alle kanten gaar en goudbruin, en bak de zalm aan beide kanten tot de gewenste gaarheid.
- Smeer de doperwtenpuree op de borden, leg de zalm erop en serveer de aardappeltjes ernaast. Voor een mooi effect kun je nog wat tuinkers over het gerecht strooien.






Laat een reactie achter