Lavaspesto is een bijzondere variant op de traditionele basilicumpesto, waarbij lavas (ook wel maggikruid genoemd) de hoofdrol speelt. Ik leg je graag uit hoe je zelf lavaspesto kunt maken (spoiler: dat is echt héél makkelijk!)

Lavas of maggiblad
Ik kwam op het idee om pesto te maken van lavas, omdat ik een maggiplant had gekregen van mijn schoonouders. De plant stond op een onhandige plek in de tuin en het was al het einde van het seizoen. Ik besloot dus alle bladeren in één keer te oogsten. Toen zat ik dus wel met een hele berg lavas... De oplossing: er pesto van maken!
Lavas staat ook wel bekend als maggiblad. Het kruid wordt al eeuwenlang gebruikt in de keuken, het heeft een heerlijke, sterke geur en smaakt geweldig in bijvoorbeeld soepen, vooral in groentensoep is het een heerlijke toevoeging.
Ingrediënten lavaspesto
Om zelf lavaspesto te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:
Lavas (maggiblad) - bij voorkeur uit eigen tuin natuurlijk. Heb je zelf geen maggiplant in de tuin, kijk dan eens bij het tuincentrum. In de supermarkt kun je helaas erg slecht verse lavas kopen. Wel gedroogde, maar dat is absoluut niet geschikt voor deze pesto!
Olijfolie - voor een smeuïge pesto gebruik je flink wat olijfolie. De olie is een belangrijke smaakmaker in de lavaspesto, dus gebruik een goede, extra vierge olijfolie.
Pijnboompitten - de nootachtige smaak is een geweldige toevoeging aan de maggipesto. Rooster de pitten in een droge koekenpan voor veel extra smaak. Vind je pijnboompitten te prijzig of wil je eens variëren? Gebruik dan walnoten of cashewnoten.
Parmezaanse kaas - zorgt ervoor dat de pesto lekker hartig wordt en geeft veel smaak. Rasp het bij voorkeur zelf vers voor de meeste smaak.
Knoflook (optioneel) - ik ben zelf geen fan van rauwe knoflook, maar als je er wel van houdt is het wel een geweldige smaakbom in de pesto.
Waar kun je de maggi-pesto voor gebruiken?

Lavaspesto is super lekker bij verschillende gerechten, een paar ideeën
- Als saus of extra smaakmaker in pasta gerechten
- Als spread op brood of toast (lekker met een topping van geitenkaas, mozzarella of koekaas!)
- Als dipsaus voor rauwe groenten
- Als marinade voor vlees of vis
- Als smaakmaker in soepen of stoofschotels
Veelgestelde vragen
Maggi is een merknaam, de officiële naam van de plant is lavas, maar het wordt ook wel maggiblad of maggiplant genoemd door de sterke, kruidige geur en smaak van de bladeren. In de ingrediëntenlijst van Maggi komt lavas overigens niet voor.
Jazeker. De stengel heeft minstens zoveel smaak als de bladeren en is daarom heel geschikt om mee te trekken in soepgerechten of stoofschotels. Voor lavaspesto gebruik je alleen de bladeren.
Lavas heeft een unieke smaak die lastig te vervangen is. De smaak van verse lavas lijkt nog het meest op selderij, dus dat is de beste vervanger.
Recept

Lavaspesto | Maggiblad-pesto
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 35 gr lavas (vers)
- 30 gr parmezaanse kaas
- 3 el pijnboompitten
- 1 teen knoflook (optioneel)
- 3 el olijfolie extra vierge
Zo maak je het
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Schud ze regelmatig om en blijf erbij, want ze verbranden snel. Laat de pitten afkoelen.
- Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en meng tot een gladde pesto. Het kan zijn dat je nog wat extra olijfolie moet toevoegen om een mooie, smeuïge pesto te krijgen.






Maayke
Wat een leuk idee om basilicum te vervangen door lavas! Dit ga ik zeker een keer maken.
Sandra
Wat leuk! Ik hoop dat het gaat smaken!