• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Paasstol met amandelspijs

    Bijgewerkt: jun 2025 · Geplaatst: apr 2022 door Sandra

    Zelf Paasstol maken, dat is nou nog eens een leuk klusje voor de Paasdagen! Zelf brood bakken is iets wat ik echt veel te weinig doe. Jammer, want niets is zo fijn als de geur van versgebakken brood in huis. En zeker de geur van dit zalige Paasbrood met spijs! En och, wat smaakt hij lekker zeg... Vooral nog een klein beetje warm uit de oven is dit paasbrood echt zalig.

    Naar recept

    Zelf paasstol maken

    Waarom ik zelden zelf brood bak? Tja, eerlijk is eerlijk, het kost gewoon best wel wat tijd omdat het deeg tussendoor moet rijzen. Ook deze paasstol maken is best even een werkje. Alhoewel het geen moeilijk recept is, moet je het deeg meerdere keren eventjes kneden en vervolgens weer laten rijzen. Een prima klusje voor een regenachtige zondag.

    Zelf amandelspijs maken

    In dit Paasstol recept maak ik gebruik van kant en klaar amandelspijs, maar wil je de volledige paasstol zelf maken? Dan kun je ook zelf de spijs zelf maken. Dat is heel makkelijk: mix eenvoudigweg 150 gr amandelen helemaal fijn en meng met 150 gr suiker en een geklutst eitje. (en eventueel wat citroenrasp) Je kunt dit zelfs al een dag of twee dagen van tevoren doen. Bewaar het amandelspijs in de koelkast.

    Paasstol invriezen en bewaren

    Handig: je kunt deze paasstol heel goed invriezen, dus je kunt hem ruim voor Pasen al maken! Haal hem de avond voor het paasontbijt uit de vriezer en je hebt heerlijk verse stol op tafel. Serveer de plakken stol met een beetje roomboter, zo lekker. Na het bakken wordt de stol snel minder vers. Ik raad aan om hem in ongeveer twee dagen op te eten.

    Tip: je kunt de stol na het bakken ook halveren en de helft van het paasbrood invriezen, dat doe ik ook met bijvoorbeeld cakes en bananenbrood. Ideaal! Zo heb je altijd lekker vers brood.

    Varieer met de vulling

    Met de vulling kun je natuurlijk volop variëren. Zelf gebruikte ik rozijnen, kardemom en sinaasappelrasp om de stol een lekkere smaak mee te geven. En amandelspijs natuurlijk! Zonder spijs, geen stol. Maar denk ook eens aan het toevoegen van noten, krenten, sukade, chocolade, citroenrasp, kaneel aan het deeg. Zo maak je iedere keer net weer een andere versie van dit recept voor Paasstol!

    recept stol met amandelspijs

    Recept

    Paasstol recept met spijs en rozijnen. Uit de stol zijn een paar plakken gesneden.

    Paasstol met amandelspijs en rozijnen

    Zelf stol maken kost wel wat tijd, maar is niet moeilijk. Probeer het eens! Deze Paasstol met amandelspijs is verder gevuld met rozijnen, citroen en gember
    5 van 3 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
    Bereidingstijd: 35 minuten minuten
    Totale tijd: 1 uur uur 5 minuten minuten
    Servings: 12 plakken
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • garde
    • mengkom
    • bakpapier

    Ingrediënten

    • 175 ml volle melk
    • 7 gr gist
    • 350 gr bloem
    • 2 gr zout
    • 40 gr suiker + 1 el extra
    • 2 tl gember
    • 1 citroen (alleen de rasp)
    • 1 ei
    • 60 gr boter
    • 175 gr rozijnen
    • 300 gr amandelspijs
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Verwarm de melk (het hoeft niet heel heet te zijn, maar lekker warm), roer er 1 el suiker door en los het zakje gist hierin op door het eventjes te kloppen met een garde.
    • Wel ondertussen de rozijnen in warm water.
    • Meng de bloem met het zout, de suiker, gember en de citroenrasp.
    • Voeg het ei, de roomboter en het gistmengsel toe en kneed snel tot een deeg. Dek de kom af met een schone theedoek en laat een kwartier staan.
    • Kneed het deeg ca 20 seconden goed door en laat dan weer een kwartier rusten met een theedoek over de kom. Herhaal dit nog twee keer.
    • Laat de rozijnen goed uitlekken en kneed ze door het deeg. Laat nogmaals een half uur rusten.
    • Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het deeg uit tot een ovalen lap met een lengte van zo'n 25 cm. Je hebt hier geen deegroller voor nodig, het deeg is een beetje plakkerig en het gaat net zo goed met je handen!
    • Rol de amandelspijs tot een worst van iets minder dan 25 cm en leg deze halverwege de deeglap. Vouw dubbel en dek nogmaals af met een theedoek. Laat de paasstol nu nog een half uur rijzen.
    • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Bak de paasstol in 35 minuten goudbruin en bestrooi als deze is afgekoeld met poedersuiker. Serveer met roomboter

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 264kcal
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.
    Zelf stol maken

    More ontbijt

    • Een potje zelfgemaakte bramenjam, met enkele verse bramen ernaast.
      Zelf bramenjam maken
    • Zelfgemaakte aardbeienjam in een pot met een gebloemd doekje als deksel. Er omheen liggen verse aardbeien.
      Aardbeienjam maken
    • Zelf jam maken: een potje zelfgemaakte kersenjam. Er zit een handgemaakt label op de pot en er liggen verse kersen omheen.
      Kersenjam maken
    • Pruimenjam recept, de jam zit in een glazen potje en is omringd met steranijs, de smaakmaker in dit recept.
      Pruimenjam maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Anne-Marie

      maart 11, 2016 at 3:31 pm

      Ik heb nog nooit een stol gebakken. Eerlijk gezegd houd ik er ook niet echt van. Maar deze ziet er wel indrukwekkend uit!

      Beantwoorden
    2. Eef

      maart 10, 2016 at 1:12 pm

      Oh wauw! Deze ziet er heerlijk uit! Een stol maken staat ook nog op mijn wensenlijstje zó ontzettend lekker.

      Beantwoorden
    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.