Hoe leuk is het om zelf cranberry likeur te maken? En rond deze tijd van het jaar moet dat natuurlijk cranberrylikeur zijn, want cranberries staan voor mij gelijk aan Kerst! Deze kerstlikeur is knalrood en overheerlijk, geniet ervan!

Zelf cranberry likeur maken
Sowieso stond het op mijn 'bucketlist' om dit jaar zelf likeur te maken. En toen ik na een bezoekje aan Terschelling terugkwam met een ladies verse cranberries wist ik: cranberrylikeur, dat moet het worden!
Ingrediënten Kerstlikeur
Om dit feestelijke drankje te maken heb je nodig:

Cranberries - voor dit recept heb je verse cranberries nodig. Vanaf ongeveer half oktober zijn deze goed verkrijgbaar, op de markt of in ruim gesorteerde supermarkten. Ze zitten in een plastic zakje en liggen meestal bij het fruit.
Wodka - gebruik een neutrale alcohol om deze kerstlikeur te maken. Ik gebruik zelf het liefste wodka. Je kunt prima een budget-merk gebruiken, doordat je veel smaakmakers toevoegt, proef je de wodka zelf niet terug.
Sinaasappel - maakt van dit drankje een echte kerstlikeur! Je kunt alleen de schil toevoegen, maar eventueel ook het sap. Daarmee verdun je de hoeveelheid alcohol en wordt de likeur dus minder sterk. En hij smaakt uiteraard meer naar sinaasappel!
Suiker - voor dit recept gebruik je witte kristalsuiker.
Cranberries & Terschelling
Even een grappig kort verhaal tussendoor: cranberries zijn eigenlijk helemaal geen inheemse planten. Jaren geleden zijn er vaten met cranberries op Terschelling aangespoeld, en zo kwam deze van oorsprong Amerikaanse plant in ons kikkerlandje terecht. Inmiddels tiert de zure bes er welig en worden er op het eiland allerlei lekkere dingen mee gemaakt.
Zelf heb ik er inmiddels ook al veel lekkers mee gemaakt, zoals deze cranberrycake en deze koekjes met cranberry en witte chocolade.
Cocktail met cranberrylikeur
Je kunt de cranberrylikeur uiteraard serveren in kleine glaasjes en er lekker van nippen. Een lekkere afsluiter van het kerstdiner. Maar misschien hou je daar niet zo van, of vind je de likeur te sterk om hem zo puur te drinken? Je kunt ook een scheutje kerstlikeur in een mooie flûte doen en aftoppen met prosecco! Dan heb je leuke cocktail om je gasten te verwelkomen tijdens je Kerst diner.
Likeur bewaren

Omdat deze drank twee uitstekende conserveermiddelen bevat (alcohol en suiker) blijft het héél lang goed. Zorg er wel voor dat je de likeur in een brandschoon (weck)flesje bewaart en deze altijd goed afsluit. Je kunt de drank op kamertemperatuur bewaren, maar in de koelkast kan ook.
Meer Kerst inspiratie opdoen?
Neem ook eens een kijkje bij mijn andere kerstrecepten voor lekkere voor- hoofd- bij en nagerechten voor het kerstdiner.
Recept

Cranberrylikeur - Kerstrecept
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 200 gr suiker
- 150 ml water
- 150 gr cranberries (vers)
- 1 sinaasappel (zie opmerkingen)
- 250 ml wodka
Zo maak je het
- Doe de suiker, water, cranberries en de sinaasappelschil in een pannetje en breng aan de kook. Laat ongeveer een kwartiertje zachtjes koken, tot de cranberries goed uit elkaar gevallen zijn. Plet de cranberries zoveel mogelijk en laat het mengsel afkoelen. Je kunt er ook het sap van de sinaasappel nog bijdoen. Dit geeft een extra sinaasappelsmaak én je verdunt de likeur verder, waardoor je minder alcohol proeft.
- Meng de wodka door het cranberry-mengsel en giet alles in een goed af te sluiten (weck)pot. Laat dit mengsel nu twee dagen op kamertemperatuur staan. Langer mag ook!
- Giet het mengsel door een zeef in een grote kom. Plet de cranberries zoveel mogelijk zodat je zo min mogelijk van je cranberrylikeur verspilt. Giet het mengsel nu nog een keer door de zeef maar bekleed deze nu met een kaasdoek of schone theedoek om ook de laatste restjes schil eruit te filteren.
- Giet de likeur vervolgens over in een brandschoon, goed afsluitbaar flesje. Dit is belangrijk, omdat een flesje dat niet schoon is, de smaak van je likeur kan aantasten. Bewaar de cranberrylikeur in de koelkast, dan blijft hij wel een half jaar goed.






Atie Groot
Bedankt Sandra, voor dit recept.
Ga het zeker maken.
Demi | StudioKOOK
Wat leuk om zelf te maken!