• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Brandnetelquiche met feta en citroen

    Bijgewerkt: aug 2023 · Geplaatst: jun 2018 door Sandra

    Deze brandnetelquiche met feta en citroen is super lekker! Heb jij wel eens brandnetels gegeten?

    Naar recept
    Brandnetelquiche

    Met brandnetels kun je alle kanten op, eigenlijk kun je ze hetzelfde werken als spinazie. Je kunt er thee van trekken of er brandnetelsoep van maken, ze verwerken in een zelfgemaakte pesto of omelet... Maar vandaag maak ik een overheerlijke brandnetelquiche. Heerlijk in combinatie met feta, citroen en munt.

    Brandnetels - onkruid, of?

    Brandnetels groeien overal en door veel mensen worden ze dan ook als onkruid gezien. Maar wist je dat deze stekelige plant ontzettend voedzaam is? Brandnetels zitten bomvol vitamine C en bevatten ook vitamines A en B, plus antioxidanten en mineralen. Het is dan ook helemaal geen slecht idee om af en toe brandnetels op het menu te zetten.

    Brandnetels plukken zonder geprikt te worden

    Allereerst: let goed op waar je de brandnetels plukt. Het is niet zo'n goed idee om ze te plukken naast een drukke weg, waar ze vervuild worden door uitlaatgassen. Ook op drukke uitlaatplekken voor honden is het een minder goed idee.

    Tussen maart en juli zijn brandnetels volop te vinden. Je kunt ze het beste van onder naar boven vastpakken, want de prikkende haartjes zitten alleen op de bovenkant van de bladeren. Het aantrekken van handschoenen zou ik trouwens altijd aanraden, gewoon voor de zekerheid.

    Pluk alleen de topjes van de brandnetel, die zijn het lekkerste! Na het plukken kook je de brandneteltoppen kort (twee minuten), zodat ze schoon zijn en niet meer prikken. Daarna kun je ze makkelijk in deze brandnetelquiche verwerken.

    Tip: lees ook eens mijn artikel over wildplukken, met meer wildpluktips en lekkere recepten.

    Quiche met brandnetel

    Van de quiche met brandnetel kun je met ongeveer 4 personen eten als je er een lekkere groene salade bij maakt. En heb je een stukje over? Dat is helemaal niet erg, dat kun je de volgende dag lekker als lunch eten.

    Voor mijn quiche recepten gebruik ik een quichevorm met een diameter van 24 centimeter met gaatjes in de bodem. 

    Recept

    Brandnetelquiche met brandnetel, kaas en pijnboompitten. De quiche zit nog in de bakvorm.

    Brandnetelquiche met feta en citroen

    Bijzonder: een quiche met brandnetel. De brandnetel smaakt een beetje als spinazie en combineert daarom erg goed met de feta en citroen.
    5 van 4 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
    Bereidingstijd: 25 minuten minuten
    Totale tijd: 45 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • quichevorm (24 cm)
    • mengkom
    • koekenpan
    • koksmes

    Ingrediënten

    • 3 flinke handen vol brandneteltopjes
    • 5 plakken deeg voor hartige taart
    • 1 teen knoflook
    • 1 sjalot
    • 5 bosuitjes
    • 125 gr crème fraîche
    • 3 eieren
    • 1 citroen (alleen de rasp)
    • 2 takjes munt
    • 200 gr feta
    • 2 el pijnboompitten
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Kook de brandnetels twee minuten en giet af in een vergiet. Knijp er zoveel mogelijk vocht uit en dep zo droog mogelijk met behulp van keukenpapier.
    • Laat de plakjes bladerdeeg een beetje ontdooien, vet je quichevorm licht in en bekleed met het bladerdeeg. Prik het deeg in met een vork en verdeel de brandnetels erover.
    • Snijd de knoflook, sjalot en bosui aan en fruit deze kort aan in wat olie. Verdeel over de quichebodem. Verkruimel de feta over de quichebodem.
    • Klop de eieren los met de crème fraîche en breng op smaak met flink wat peper, een beetje zout, de citroenrasp en de fijngesneden munt. Giet dit over de quiche en maal er nog een beetje extra peper overheen.
    • Bak de brandnetelquiche 25-30 minuten op 180 graden.
    • Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan en bestrooi de brandnetelquiche ermee zodra deze de oven uitkomt. Serveer met een groene salade.

    Notities

    Restje over? Lekker als lunch!

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 603kcal | Koolhydraten: 34g | Eiwitten: 18g | Vetten: 45g | Zout: 771mg | Vezels: 2g | Suiker: 3g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More vegetarisch

    • Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.
      Palmkool salade met halloumi
    • Een bord pasta met boursin, halloumi en broccoli. Het bord staat op een roze, geruit servet.
      Pasta met Boursin en halloumi
    • Twee helften van een gevulde pompoen, versierd met balsamicoglazuur.
      Gevulde pompoen uit de oven
    • Halloumi met honing en linzen in een kom. Het gerecht is gegarneerd met tomaat en basilicum.
      Halloumi met honing en linzen

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Mirja

      mei 05, 2023 at 3:23 pm

      5 sterren
      Bedankt voor dit recept, het was erg lekker! Ik heb wel iets meer brandnetels geplukt. Met blancheren blijft er anders zo weinig over.

      Beantwoorden
      • Sandra

        mei 05, 2023 at 8:05 pm

        Wat fijn dat het heeft gesmaakt Mirja! En ja, er kan zeker wat meer in, groot gelijk heb je!

        Beantwoorden
    2. Marloes

      juni 14, 2021 at 4:50 pm

      5 sterren
      Heerlijk recept!
      Aanrader, de brandnetel heeft een eigen smaak en structuur en is daarmee ook meteen een leuke variant op bijvoorbeeld spinazie.

      Beantwoorden
      • Sandra

        juni 17, 2021 at 7:58 pm

        Wat leuk dat je deze quiche hebt gemaakt Marloes, ik vind hem zelf namelijk erg lekker!

        Beantwoorden
    5 from 4 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.