Volg culi-sandra.nl op:
Brandnetelquiche

Brandnetelquiche met feta en citroen

Brandnetels groeien overal en door veel mensen worden ze dan ook als onkruid gezien. Maar wist je dat deze stekelige plant ontzettend voedzaam is? Brandnetels zitten bomvol vitamine C en bevatten ook vitamines A en B, plus antioxidanten en mineralen. Het is dan ook helemaal geen slecht idee om af en toe brandnetels op het menu te zetten. Met brandnetels kun je alle kanten op, eigenlijk kun je ze hetzelfde werken als spinazie. Je kunt er thee van trekken of soep van maken, of verwerken in een zelfgemaakte pesto of omelet… Maar vandaag maak ik een overheerlijke brandnetelquiche. Heerlijk in combinatie met feta, citroen en munt.

Brandnetels plukken zonder geprikt te worden

Allereerst: let goed op waar je de brandnetels plukt. Het is niet zo’n goed idee om ze te plukken naast een drukke weg, waar ze vervuild worden door uitlaatgassen. Ook op drukke uitlaatplekken voor honden is het een minder goed idee. Tussen maart en juli zijn brandnetels volop te vinden. Je kunt ze het beste van onder naar boven vastpakken, want de prikkende haartjes zitten alleen op de bovenkant van de bladeren. Het aantrekken van handschoenen zou ik trouwens altijd aanraden, gewoon voor de zekerheid. Pluk alleen de topjes van de brandnetel, die zijn het lekkerste! Na het plukken kook je de brandneteltoppen kort (twee minuten), zodat ze schoon zijn en niet meer prikken. Daarna kun je ze makkelijk in deze brandnetelquiche verwerken.

Brandnetelquiche met feta en citroen

Voor 2 personen (als hoofdgerecht, of lunch voor 4 personen)

  • 3 flinke handen vol brandneteltopjes
  • 5 plakken bladerdeeg
  • 1 teen knoflook
  • 1 flinke sjalot
  • 5 bosuitjes
  • 125 gr creme fraiche
  • 3 eieren
  • rasp van een halve citroen
  • handje muntblaadjes
  • 200 gr feta
  • handje pijnboompitten

Zo maak je de quiche met brandnetels en feta

  • Kook de brandnetels twee minuten en giet af in een vergiet. Knijp er zoveel mogelijk vocht uit en dep zo droog mogelijk met behulp van keukenpapier.
  • Laat de plakjes bladerdeeg een beetje ontdooien, vet je quichevorm licht in en bekleed met het bladerdeeg. Prik het deeg in met een vork en verdeel de brandnetels erover.
  • Snijd de knoflook, sjalot en bosui aan en fruit deze kort aan in wat olie. Verdeel over de quichebodem. Verkruimel de feta over de quichebodem.
  • Klop de eieren los met de creme fraiche en breng op smaak met flink wat peper, een beetje zout, de citroenrasp en de fijngesneden munt. Giet dit over de quiche en maal er nog een beetje extra peper overheen.
  • Bak de brandnetelquiche 25-30 minuten op 180 graden.
  • Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan en bestrooi de brandnetelquiche ermee.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Bericht delen
Leave a comment
Vorig artikel Volgend artikel

Ook leuk voor jou...

Geen reacties

Laat een reactie achter