quiches vegetarisch

Brandnetelquiche met feta en citroen

Brandnetelquiche

Brandnetels groeien overal en door veel mensen worden ze dan ook als onkruid gezien. Maar wist je dat deze stekelige plant ontzettend voedzaam is? Brandnetels zitten bomvol vitamine C en bevatten ook vitamines A en B, plus antioxidanten en mineralen. Het is dan ook helemaal geen slecht idee om af en toe brandnetels op het menu te zetten. Met brandnetels kun je alle kanten op, eigenlijk kun je ze hetzelfde werken als spinazie. Je kunt er thee van trekken of soep van maken, of verwerken in een zelfgemaakte pesto of omelet… Maar vandaag maak ik een overheerlijke brandnetelquiche. Heerlijk in combinatie met feta, citroen en munt.

Brandnetels plukken zonder geprikt te worden

Allereerst: let goed op waar je de brandnetels plukt. Het is niet zo’n goed idee om ze te plukken naast een drukke weg, waar ze vervuild worden door uitlaatgassen. Ook op drukke uitlaatplekken voor honden is het een minder goed idee. Tussen maart en juli zijn brandnetels volop te vinden. Je kunt ze het beste van onder naar boven vastpakken, want de prikkende haartjes zitten alleen op de bovenkant van de bladeren. Het aantrekken van handschoenen zou ik trouwens altijd aanraden, gewoon voor de zekerheid. Pluk alleen de topjes van de brandnetel, die zijn het lekkerste! Na het plukken kook je de brandneteltoppen kort (twee minuten), zodat ze schoon zijn en niet meer prikken. Daarna kun je ze makkelijk in deze brandnetelquiche verwerken.

Van de quiche met brandnetel kun je met ongeveer 4 personen eten als je er een lekkere groene salade bij maakt.

Brandnetelquiche met feta en citroen

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: QuicheDifficulty: Eenvoudig
Voor

4

personen
Voorbereiding

20

minutes
Oventijd

25

minutes
Calorieën

437

kcal

Bijzonder: een quiche met brandnetel. De brandnetel smaakt een beetje als spinazie en combineert daarom erg goed met de feta en citroen.

Ingrediënten

  • 3 flinke handen vol brandneteltopjes

  • 5 plakken deeg voor hartige taart – of maak zelf hartige taart deeg

  • 1 teen knoflook

  • 1 sjalot

  • 5 bosuitjes

  • 125 gr crème fraîche

  • 3 eieren

  • 1 citroen (alleen de rasp)

  • 2 takjes munt

  • 200 gr feta

  • 2 el pijnboompitten

Bereiding

  • Kook de brandnetels twee minuten en giet af in een vergiet. Knijp er zoveel mogelijk vocht uit en dep zo droog mogelijk met behulp van keukenpapier.
  • Laat de plakjes bladerdeeg een beetje ontdooien, vet je quichevorm licht in en bekleed met het bladerdeeg. Prik het deeg in met een vork en verdeel de brandnetels erover.
  • Snijd de knoflook, sjalot en bosui aan en fruit deze kort aan in wat olie. Verdeel over de quichebodem. Verkruimel de feta over de quichebodem.
  • Klop de eieren los met de crème fraîche en breng op smaak met flink wat peper, een beetje zout, de citroenrasp en de fijngesneden munt. Giet dit over de quiche en maal er nog een beetje extra peper overheen.
  • Bak de brandnetelquiche 25-30 minuten op 180 graden.
  • Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan en bestrooi de brandnetelquiche ermee zodra deze de oven uitkomt. Serveer met een groene salade.

Opmerkingen

  • Restje over? Lekker als lunch!

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten