• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Kersencake met vanille

    Bijgewerkt: mei 2023 · Geplaatst: jul 2018 door Sandra

    Kersencake, wat een lekkere traktatie bij een kop thee!

    Naar recept
    Kersencake met vanille

    Een paar jaar geleden kreeg ik van mijn schoonouders een super cadeau voor mijn verjaardag: een kersenboompje! Wat begon als een klein boompje met een handjevol kersen als oogst in het eerste jaar, is een paar jaar later uitgegroeid tot een flinke boom die onze tuin domineert. De oogst wordt ook elk jaar groter! Geen straf, want met kersen kun je heerlijke recepten maken.

    Recepten met kersen

    Zo maakte ik al eens deze mooie ijsjes en ook de klassieke clafoutis met kersen was echt een succesnummer. Omdat de oogst ook dit jaar weer gigantisch is, kun je deze zomer zeker verschillende recepten met kersen op mijn blog verwachten!

    Het eerste dat ik maakte met de kersen uit eigen tuin, was deze klassieke kersencake met vanille. Een heel eenvoudig recept, maar daarom niet minder lekker. Zo'n kersen cake is bij ons zó op. Een plakje hier, een plakje daar... 

    Makkelijk recept voor kersencake

    Het recept voor kersencake is heel makkelijk te onthouden, weet je waarom? Omdat je alleen maar hoeft te onthouden dat je gelijke delen meel, boter, suiker en eieren gebruikt. Eventueel wat smaakmakers erbij, en je cake kan de oven in!

    Ook in dit recept voor kersen cake is dat het geval. 200 gram boter, meel en suiker. 4 eieren erbij (samen ook 200 gram!). Wat vanille en natuurlijk lekkere kersen - het liefste uit eigen tuin, en je bent klaar. Ik gebruikte overigens zure kersen in dit recept, maar natuurlijk kun je de cake ook maken met lekkere zoete kersen.

    Het geheim voor een luchtige cake met kersen

    Even een kleine tip: mix de boter en suiker lekker lang door elkaar, wel vijf tot tien minuten. Dat lijkt lang, maar hierdoor wordt je cake heerlijk luchtig. Ik smokkel er wel eens mee en mix dan maar een minuutje of twee (dat deed ik deze keer ook...), maar als de cake dan uit de oven komt heb ik altijd weer spijt. Je kersencake wordt dan platter en niet zo luchtig. Gewoon doen dus, het is de extra moeite waard!

    Recept

    Kersencake met vanille op een grote houten plank. Er zijn een paar plakken van de cake afgesneden, zodat je de kersen in de cake goed kunt zien.

    Kersencake met vanille

    Eenvoudig recept voor een luchtige vanillecake met kersen.
    5 van 5 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
    Bereidingstijd: 1 uur uur
    Totale tijd: 1 uur uur 20 minuten minuten
    Servings: 12 plakken
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • cakeblik (ca 25 cm)
    • mixer
    • mengkom

    Ingrediënten

    • 200 gr boter + extra voor het invetten
    • 200 gr zelfrijzend bakmeel
    • 200 gr suiker
    • 1 snufje zout
    • 1 vanillestokje
    • 4 eieren
    • 150 gr kersen (gewicht voor ontpitten)
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je begint.
    • Verwarm de oven voor op 170 graden en vet een cakeblik goed in met wat boter. Bestuif de cakevorm met een beetje bloem en klop de overtollige bloem eruit.
    • Doe de boter en suiker in een kom en klop met de mixer in vijf minuten tot een romig geheel. Klop nu één voor één de eieren erdoor.
    • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Doe dit in de kom.
    • Spatel het zelfrijzend bakmeel en het zout nu voorzichtig door het beslag.
    • Ontpit de kersen en dep ze droog met keukenpapier. Doe ze in een kom en doe er wat bloem bij. Schep ze voorzichtig om tot alle kersen zijn bedekt met een klein beetje bloem (zo zakken ze minder snel naar beneden in je cake).
    • Roer de kersen voorzichtig door het cakebeslag en giet het beslag in de vorm. Bak de kersencake in ongeveer een uur gaar.
    • Laat de cake een kwartier afkoelen in de vorm en stort hem daarna op een rooster om hem volledig af te laten koelen.

    Notities

    Gooi het vanillestokje na het uitschrapen niet weg maar doe dit in een glazen potje met fijne basterdsuiker, zo maak je zelf vanillesuiker!

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 274kcal | Koolhydraten: 31g | Eiwitten: 4g | Vetten: 15g | Zout: 161mg | Vezels: 1g | Suiker: 18g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bakrecepten

    • Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.
      Polentacake met sinaasappel en gember
    • Een uitgewaaierde hoeveelheid zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel met een zeef ernaast.
      Zelfrijzend bakmeel maken met twee ingrediënten
    • Een stukje Oreo ganachetaart op een taartbordje, gegarneerd met rood fruit.
      Ganachetaart met Oreo-bodem
    • Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.
      Pindakaaskoekjes zonder suiker

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Roos

      juli 28, 2023 at 9:55 pm

      5 sterren
      Heerlijk recept😋
      Lekker luchtig en kort maar krachtige omschrijving
      Een minpuntje dat hij 1 uur in de oven moet, want dit is best wel lang
      Maar echt van genoten!😊

      Beantwoorden
      • Sandra

        juli 29, 2023 at 7:34 am

        Wat leuk om te horen dat hij zo goed heeft gesmaakt Roos! Inderdaad, een uur is een lange oventijd. Altijd lastig om te wachten tot hij klaar is als het zo heerlijk ruikt, haha!

        Beantwoorden
    2. Eef

      juli 12, 2018 at 11:07 am

      Die ziet er heerlijk uit! En ik wil nu ook een kersenboom haha

      Beantwoorden
    5 from 5 votes (4 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.