desserts

Kersenclafoutis met vanille

Kersenclafouts - clafoutis met vanille

Kersenclafoutis zelf maken stond al een hele tijd op mijn lijstje. Dit dessert vind ik namelijk echt heerlijk. Clafoutis is zoet, maar door de kersen niet té zoet, en echt zo’n mooi verfijnd, Frans dessert. Aangezien ik dit jaar een luxeprobleem heb – mijn kersenboom geeft een flinke oogst kersen – ben ik flink aan de slag met het uitproberen van recepten met kersen. Ik maakte er jam mee, kersenijs… En toen waren ze nog steeds niet op! Tijd om een klein bergje kersen te verwerken in zo’n heerlijke clafoutis met vanille!

Clafoutis met kersen

Kersenclafoutis is perfect om te serveren als nagerecht. Dit mooie, luchtige toetje vult namelijk niet enorm dus je kunt er altijd nog wel een gaatje voor vinden! Je kunt clafoutis trouwens ook koud eten, maar warm vind ik hem persoonlijk lekkerder. Enne, als je hem nóg lekkerder wilt maken serveer je er een bol vanille-ijs bij. Als je dat doet, zou ik de kersenclafoutis zeker warm serveren, want dat geeft een mooi contrast met het koude vanille-ijs.

Recept kersenclafoutis met vanille

0 from 0 votes
Course: ToetjeCuisine: FransDifficulty: Eenvoudig
Voor

4

personen
Voorbereiding

10

minutes
Oventijd

25

minutes
Calorieën

207

kcal

Kersenclafoutis is een klassiek Frans toetje. Het is erg simpel te maken en is extra lekker als je hem warm uit de oven serveert met een bol ijs erbij.

Ingrediënten

  • 125 gr kersen

  • 1 tl kristalsuiker en roomboter om in te vetten

  • 40 gr bloem

  • 10 gr custardpoeder

  • 1 snufje zout

  • 10 gr vanillesuiker

  • 75 gr kristalsuiker

  • 100 ml melk

  • 3 eieren

  • poedersuiker

Bereiding kersenclafoutis met vanille

  • Ontpit de kersen (bijvoorbeeld met behulp van een kersenontpitter) en laat ze goed uitlekken.
  • Vet een ovenschaal in met roomboter, zelf gebruik ik een ovalen schaal van 28x20cm maar een ronde vorm met een diameter van 20cm is ook prima, dan wordt de clafoutis ietsje dikker. Bestrooi de bodem van de ovenschaal met 1 tl kristalsuiker en verdeel de uitgelekte kersen over de bodem.
  • Meng in een kom de bloem met het custardpoeder en het zout. Voeg de kristalsuiker en vanillesuiker toe en roer goed door elkaar.
  • Klop de eieren los met de melk in een apart kommetje en klop dit mengsel beetje bij beetje met een garde door het bloemmengsel.
  • Als alles goed gemengd is, giet je het beslag voorzichtig in de ovenschaal, zodat de kersen op hun plek blijven. Bak de clafoutis 25-30 minuten op 200 graden.
  • Laat de kersenclafoutis iets afkoelen en bestrooi met poedersuiker. Serveer de stukken clafoutis eventueel met een bol vanille-ijs.

Opmerkingen

  • Vanillesuiker maak je makkelijk zelf door basterdsuiker in een potje te doen met een opengesneden vanillestokje. Je kunt de suiker steeds bijvullen, zo heb je altijd zelfgemaakte vanillesuiker in huis!

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

  • Reply Eef

    Wat een plaatje! Dit ziet er waanzinnig lekker uit :)

    5 augustus 2017 at 09:36
    • Reply Sandra

      Thanks Eef! Hij smaakt ook echt heerlijk, heb inmiddels ook al een variant gemaakt met pruimen, die komt later online :-)

      6 augustus 2017 at 13:46

    Reactie achterlaten